Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, çiğ süt üreticileri için yapılacak olan destek planını açıklamasının ardından, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, süt fiyatları ve üreticinin sıkıntılarına ilişkin değerlendirmede bulundu.
 
Bakan Pakdemirli’nin, “Geçtiğimiz günlerde temmuz, ağustos ve eylül aylarına ait çiğ süt desteğini 40 kuruş olarak ödeyeceğimizi kamuoyuna açıklamıştık. Bu kapsamda ilk etapta 246 bin 649 üreticimizin; işlemleri tamamlanan temmuz ve ağustos aylarına ait 1 milyon 629 bin ton çiğ sütü için 607 milyon TL destek ödemesini yapacağız. Eylül ayında üretilen çiğ süte ait çalışmalar ise halen devam etmekte olup; işlemlerin tamamlanmasının ardından bu aya ait desteği de ödeyeceğiz”  şeklindeki açıklamasının ardından, dün saat 18.00’da destek ödemeleri yapıldı.
 
Çiğ destek ödemesine ilişkin değerlendirmede bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Önceden kazanılan hak ödeniyor. Ödenmesi elbette ki iyi, üreticiye bir girdi, can suyu olur, ama çözüm değil. Çözüm fiyatların iyileştirilmesi, üreticinin hakkının ödenmesidir. Girdi fiyatlarının yükselmesi oranında sütün fiyatının da artması gerekir. Bu her ay, hatta her hafta analizle mümkündür. 1 kilo sütün ne kadara mal edildiği, kaç kuruşa geldiği hesap edilmeli, üreticinin kazancı hesap edilmeli, fiyatlar ona göre revize edilmelidir” diye konuştu.
 
Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen süt fiyatlarının, revize edilmediğini belirten Kaya, “Böyle durumlarda süt birlikleri harekete geçmeli, bakanlık da gözlemlemelidir. Mağduriyetin önüne geçilmesi için süt maliyetleri sürekli çıkartılmalı, üreticinin ihtiyacı hesaba katılmalı ve fiyat şartlara göre revize edilmelidir. Ülkemizde süt fiyatları üreticinin kanayan yarası. Girdi maliyetlerine ve yeme son zamanda gelen zamlara karşı süt fiyatlarında artış olmadı. Bu da özellikle inek sütü üreticisini mağdur etti” dedi.
 
Üreticinin sattığı fiyat sabit olmasına rağmen, marketteki süt fiyatlarının sürekli değiştiğini aktaran Kaya, “Dolayısıyla üretici mağdur oluyor. O yüzden destek ödemesi yapılması güzel, ama destekten çok sütü kilogram fiyatı arttırılarak, üreticinin mağduriyetinin önlenmesinin önüne geçilmelidir” ifadelerini kullandı.
 
Sevi Gözay UĞURLU