Çanakkale Muharebelerinin İlk Şehitlerini Anma Programı, Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Seddülbahir Köyü’nde bulunan şehitlikte düzenlendi. Çanakkale Savaşları'nın ilk şehitleri olan 5 subay ve 81 erin mezarının başında dualar okunarak, karanfil bırakıldı.
 
Seddülbahir Köyü’nde bulunan Seddülbahir Kalesi'nin girişinde bulunan 3 Kasım Şehitliği’nde düzenlenen anma törenine Çanakkale Valisi İlhami Aktaş başta olmak üzere, Eceabat Kaymakamı Hasan Ongu, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tahsin Saruhan,  İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Gelibolu Yarımadası Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli katıldı.
 
“HÜR VATANIMIZIN SEMALARINDA HÜR RÜZGARLAR ESİYOR”
3 Kasım 1914'te İngiliz ve Fransız donanmalarına ait gemilerin 16 dakika süren bombardımanı sonucu
Seddülbahir Kalesi'nde 5 subay ve 81 er şehit olanlar için düzenlenen anma programında konuşma yapan Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “3 Kasım’da düşman donanmasındaki gemilerin açığa gelip Seddülbahir’i bombalayıp, burada bulunan cephaneliğin infilak etmesiyle oluşan patlamada 81 er, 5 subayımız şehit olmuştur. Tarihe de Çanakkale’nin ilk şehitleri olarak geçmişlerdir. Onları rahmetle ve şükranla anıyoruz. Çanakkale’nin ilk şehitleri, önce cenabı Allah’ın izni ve şehitlerimizin fedakarlığı sayesinde hür vatanımızın semalarında hür rüzgarlar esiyor. Çanakkale Boğazı da o günden beri muzaffer bir edayla akıp gidiyor. Temennimiz odur ki, bu topraklarda al bayrağımız dalgalanacak ve ezanlar hiç dinmeyecek. Biz de bu kahraman şehit ve gazilerimizi unutmayacağız, her zaman hayırla yad edeceğiz” dedi.
 
SOSYAL MESAFEYE DİKKAT EDİLDİ
Salgın hastalık sebebiyle az katılımlı ve daha dikkatli bir anma programı gerçekleştirmeyi tercih ettiklerini söyleyen Kaşdemir, “Bir kez daha bu toprakları bizlere vatan yapanları bütün Çanakkale’mizin şehitlerini ve gazilerini, bu ülkede bayrağımızın dalgalanması için canlarını ortaya koyan tüm şehit ve gazilerimizin, Anafartalar Kahramanı Cumhuriyetimizin kurucusu Kurtuluş Savaşı’mızın Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle anıyoruz. Allah onlardan razı olsun” ifadelerini kullandı. Tören, şehit düşen askerler için dua okunması ve protokol üyeleri tarafından karanfil bırakılması ile devam etti.
 
SEDDÜLBAHİR KALESİ’NİN BOMBALANMASI
İngiliz ve Fransız gemileri Osmanlı Devleti ile ilgili henüz fiilî ve resmî bir savaş durumu olmamasına rağmen boğazın girişini koruyan tabyaları 3 Kasım 1914’te bombalamaya başladı. Seddülbahir Kalesi içindeki tabyanın cephaneliğinin isabet almasıyla barut ve top mermileri patladı. Bu saldırı sonucunda 5 Subay ile 81 er ve erbaş bulundukları noktada şehit oldular.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN
 


Kaynak: Haber Merkezi