Doların son günlerde rekorlar kırarak yükselişine devam etmesini değerlendiren Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, bu durumun Amerika’da gerçekleşecek olan başkanlık seçimi dolayısıyla olduğunu söyledi. Vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Ay, “Tavsiyem TL bazında borçlanmalarıdır. Tüm bu gelişmeler yaşanırken TL’nin değer kaybetmesi durumunun bir süre daha devam edeceği görülüyor” vurgusunu yaptı.
 
Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, son dönemlerde günbegün artış gösteren dolar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ay, yaptığı açıklamada, “Altın ve dolar piyasası, ekonomi piyasaları açıkçası her şey Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılacak olan seçimlere endekslendi. ABD’de Salı günü yapılacak olan seçimleri kıyasıya bir mücadeleye sahne olacak gibi gözüküyor. Tabii bu kıyasıya mücadelenin sonunda ABD’deki seçim sonuçlarına göre Amerikan Dolarının değer kaybına engellemek adına altının değer kazanması senaryosuna bakacak olursak ben altının değer kazanması yönünde bir durumun oluşacağını tahmin ediyorum” ifadelerini kullandı.
 
“ONS BAZINDAKİ DEĞERİNİN BAYAĞI BİR YUKARIYA ÇIKACAĞI İFADE EDİLİYOR”
Ay, altın ile ilgili kısa vadede seçim sonuçlarına göre bir satış gelebileceğini söyleyerek, “Ancak uzun vadede altının ONS bazındaki değerinin bayağı bir yukarıya çıkacağı ifade ediliyor ekonomi çevreleri tarafından. Bizlerde piyasalardaki öngörülerimize baktığımızda tabi bu öngörülerimiz geçmişte kazandığımız tecrübelere dayanıyor. Altın son zamanlarda fiyatı en yüksel seviyeye çıkan, ONZ değeri 2.075 Dolara kadar çıkan bir yatırım aracıydı. Amerikan ekonomisinin ciddi bir sıkıntısı var. ABD ekonomisi için bir ekonomik paket vardı ve bu ekonomik paketi ABD Başkanı Donald Trump seçim öncesinde geçiremedi. Bu ekonomik paket 2.5, 3 trilyon dolarlık bir büyüklüye sahipti. Tabi bu paketin seçimden sonra geçme ihtimalide var” diye konuştu.
 
“EKONOMİLERDE TERCİHLER DEĞİŞECEK”
 “Seçimler ister Joe Biden isterse Donald Trump kazansın seçimden sonra geçecek bu ekonomik paketten sonra piyasalarda para bolluğu oluşacak gibi gözüküyor” diyen Ay, “Bu para bolluğundan da en çok beslenen yapılar borsa ve altın yatırımları oluyor. Reel olarak baktığımızda en yüksek getirisi olan yapılar borsa ve altın. Tabii bu yapılarda borsa aslında ciddi riskli. Çünkü borsa neticede manipülasyona  çok açık bir yapı. Ama altın bu yapılarda biraz daha gelecek ile ilgili dünyada gelişen ekonomide değerini yitirmeyecek ve yatırımcısını kayıp yaşatmayacak bir yatırım. Dünya ekonomisinin de bir değişime bir dönüşüme başladığını da ifade etmeliyim artık ekonomilerde tercihler değişecek ve bu değişim kısa vadede değil uzun bir vadede gerçekleşecek. Dünya ekonomisindeki bu değişimden zarar görmek istemeyen yatırımcıların insanların güvenli limanı olan altına yatırımı tercih ediyor olmaları çok normal” ifadelerini kullandı.
 
“DOLARIN ARTMASI BİRAZ DAHA GLOBAL BİR DURUM”
Başkan Timur Ay, altının her zaman yatırım amaçlı tavsiye edileceğini söyleyerek, “Altına yatırımı Coronavirüs sürecinden buyana her platformda söyledim ve altına yatırım yapılmasının önemini vurgulamaya çalıştım. Sonuçta geldiğimiz noktada benim bu tavsiyelerime uyanlar bu enflasyon ortamında güvenilir ve değer kaybı yaşatmayacak olan yatırımın altın olduğunu gördüler ve altına yatırım yaptılar. Altına yatırım yapanlarda yatırımlarının değerini korudular ve yatırımlarının değer kazanmasını sağladılar. Bu dönemde ihtiyaçlarını karşılamak isteyenler TL ile borçlanarak ihtiyaçlarını satın alabilirler. Doların artması biraz daha global bir durum. Biliyoruz ki doların kurunun artması dünya ekonomisinden çok biraz siyasi reflekslere’ de bağlı olabiliyor. Ülkenizin konumu, ekonominizin durumu, halkın dolara karşı ciddi derecede olan talebi ki bu talep halkın kendi yatırımını güvene alması ile ilgili bir talep dolar kurunun artmasına neden olabiliyor. Bu süreçte de ihtiyaçları ile ilgili alım yapmak isteyen, işte bu alım elektronik eşya olabilir ya da dolar ile ithal edilen başka eşyalar olabilir, vatandaşların tereddütte düşmesine neden oluyor.  Bu süreçte dolar kurunun artması nedeni ile dolar kuru daha fazla artar mı, ihtiyacımı alayım mı, yoksa dolar kurunun düşmesini bekleyeyim ikilemi arasında kalan vatandaşlara tavsiyem ürünleri almaları ve TL bazında borçlanmalarıdır. Tüm bu gelişmeler yaşanırken TL’nin değer kaybetmesi durumunun bir süre daha devam edeceği görülüyor. TL ile borçlanarak yapılacak her türlü ürün satın almak dolara ve altına ilginin olduğu bir dünyada her zaman avantajlı olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 
Gülçin AKIN