29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Çanakkale’deki sivil toplum kuruluşları, ortak basın açıklamasında bulundular.
 
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Büro-İş Sendikası, Eğitim İş, Tüm Yerel Sen, Tarım Orman İş, Tapu Çevre Yol İş, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği, Türk Kadınlar Birliği ve Yardımsevenler Derneği, ortak bir basın açıklaması yaparak Cumhuriyet Bayramını kutladı.
 
Tüm kuruluşlar adına açıklamayı Büro-İş Sendikası Çanakkale İl temsilcisi Arda Gel okurken, açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Cumhuriyet insanların eşitliği ve halkın siyasete katılımı için gereklidir. Cumhuriyet toplumun aydınlanması için gereklidir. Cumhuriyet krallıkların, imparatorlukların, padişahlıkların yıkılması ve kutsallıklar adına, din adına yönetmenin sonlanması demektir. Cumhuriyet halkın iradesinin üstünlüğü demektir. Bugün cumhuriyet fikri ile hesaplaşanlar esasında cumhuriyetin ilerici, aydınlanmacı, kamucu değerleriyle hesaplaşmaktadırlar. Cumhuriyet fikri ona artık ihtiyacı olmayan sömürücü patronların, ondan intikam almak için yıllarca bekleyen gericilerin ve 1923 Türkiye’sini asla kabullenemeyen emperyalistlerin ittifakıyla temellerine dinamit konulmuş, tasfiyesine karar verilmiştir. Bu oyunu bozmanın yegane yolu ikirciksiz bir şekilde bu ittifakla hesaplaşmaktan geçmektedir. Olmazsa olmazımız olan laiklik ilkesi aydınlanma mücadelesinin başat koşulu olarak ülkemiz emekçilerinin mücadele programında yine yerini güçlü bir şeklinde almalıdır. Şüphesiz emperyalizm bu coğrafyada tahakkümünü cemaat ve tarikatlar aracılığıyla kurmaktadır. Dolayısıyla emperyalizme karşı mücadele ile gericiliğe karşı mücadele arasındaki açı sıfıra inmiştir. Tamda bu nedenle cumhuriyet güneşinin coğrafyamızı daha güçlü aydınlatması için emperyalizm askeriyle, üsleriyle, kültürel kodlarıyla topraklarımızdan kovulmalıdır. Sözün kısası kimsesizlerin kimsesi olan Cumhuriyet asalaklara değil emekçi halka yaslanmalıdır.”
 
“CUMHURİYET YENİDEN TOPLUMSAL BARIŞI SAĞLAMALI”
“Cumhuriyetimizin içi boş ve bir demagoji olmanın ötesinde bir anlam ifade etmeyen sahte boykotlara ihtiyacı yoktur. Emperyalizme karşı tavır ekonomiyi kamucu bir doğrultuda baştan aşağıya yeniden örgütleyerek konulur. Cumhuriyet güçlü bir sanayi inşa etmeli, tarımda çevreyi ve insan sağlığını gözeten yöntemler uygulayarak kendi kendine yeten bir ülke hedeflemelidir. Cumhuriyet herkese iş sağlamalı ve insanca yaşayacağı bir konut temin etmelidir. Cumhuriyet ısınmayı, aydınlanmayı, suyu, ulaşımı bedelsiz hale getirmelidir. Cumhuriyet eğitim ve sağlık hizmetlerini bilimsel temelde herkese eşit ve ücretsiz olarak ulaştırmalıdır. Cumhuriyet her tür sömürüye son verdiği gibi yurttaşların etnik, dinsel nedenlerle ayrımcılığa uğramasını mutlak olarak engellemeli, kadınların eşitliğini ve özgürlüğünü tehdit eden ekonomik, siyasi ve kültürel nedenleri ortadan kaldırmalı, çeşitli cinsel yönelimlere sahip yurttaşları her açıdan kapsayan bir toplumsal iklim yaratmalıdır. Cumhuriyet doğayı ve tarihi korumalıdır. Ülkemizin yeraltı ve yerüstü kaynaklarını sermayeye peşkeş çekmemelidir. Cumhuriyet bilimi, sanatı, yaratıcı düşünceyi sıçratacak kaynakları harekete geçirmelidir. Sözün kısası cumhuriyet bu topraklarda yeniden toplumsal barışı sağlamalı yeniden ülkemizde halk egemenliğini tesis etmelidir.”
 
“CUMHURİYETİ YENİDEN DEMOKRASİ İLE TAÇLANDIRACAĞIZ”
“İçeride bunu yapan cumhuriyetimiz dış politikada da kuruluş paradigmasına dönmelidir. Cumhuriyet başka ülkelerin iç işlerine karışmamalı, bütün emperyalist anlaşma ve kurumlardan çıkmalıdır. Yeni Osmanlı hayallerinden uyanmalı ve bütün ülkelerin halklarıyla dostça ilişkiler geliştirmeli, yurtsever ve enternasyonalist bir politikayı ilke haline getirmelidir. Cumhuriyet Nato’dan çıkmalı, yabancı askerleri ülkeden çıkarmalı, ülkedeki bütün yabancı üsleri kapatmalıdır. Cumhuriyetimiz kurucu değerlerine geri dönmeli emekçi karakterini yeniden kazanmalıdır. Yani Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği kimsesizlerin kimsesi olan cumhuriyet yeniden ayağa kalkmalıdır. Bu duygularla cumhuriyetimiz 100. Yılına doğru yürürken Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı saygıyla ve özlemle anıyor ve söz veriyoruz başladığınız işi yarım bırakmayacağız Cumhuriyeti yeniden demokrasi ile taçlandıracağız. Cumhuriyet yaşamalı ve yaşatmalıdır.”
 
Gülçin AKIN