Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, Türkiye’ye gelen grip aşıları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erensoy, grip aşılarının yapılıp yapılmaması konusunda çeşitli değerlendirmelerde bulunarak, aşı için reçete zorunluluğunun getirildiğini ve eski sistemde olduğu gibi vatandaşların gidip aşısını eczanede vurduramayacağını söyledi.
 
Grip aşılarının Türkiye’ye gelmesinin ardından, sistemin nasıl işleyeceği ile ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, “Türk Tabipleri Birliği, grip aşısını en kısa sürede sağlayalım ve mümkün olan en çok insanı da aşılayalım uyarısında bulundu. Bu arada Sağlık Bakanlığından bu konu ile ilgili hiç bir açıklamada gelmedi. Şu anda da Sağlık Bakanlığının elinde ne kadar aşı var, ne kadar eksiğimiz var, gerçekten bu eksik ne kadar sürede tamamlanabilir, bu eksiği tamamlanamaz bir durumda mıyız, hiçbir fikrimiz yok. Biz önümüzdeki 3- 4 ayı bu açıdan göremiyoruz. Sağlık Bakanlığı yeni bir sistem getirdi. Muhtemelen eldeki aşı sınırlı sayıda olduğundan ya da temin etmekte güçlükler yaşandığı için ‘Yüksek Riskli Gruplar’ diye bir tanımlama yaptılar. Dün bir sürü KOAH hastası olup ya da romatolojik hastalığı olup aslında immün supresif ilaç kullananlar bile yüksek risk grubunda değilsiniz ibaresi ile karşılaştı. Yani bakacak olursak eldeki grip aşıların kimle vurulacağı ile ilgili düzenleme bile henüz doğru düzgün yapılmış değil. Yüksek riskli grup olarak kimi hangi hasta grubunu kabul edileceğine dair bile bende netleşmiş ve oturmuş bir sistem henüz yok” ifadelerini kullandı.
 
“AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNE AKIN VAR”
Erensoy, “Grip aşısı artık reçeteye bağladığı için korkunç bir şekilde Aile Sağlığı Merkezlerine akın var. Aile Sağlığı Merkezleri çok sıkışmış durumda.  Çünkü Aile Sağlığı Merkezleri çok hasta yoğunluğunu kaldırabilecek durumda değiller. Bir taraftan Aile Sağlığı Merkezlerinde böyle bir aşırı yoğunluk yaşanınca Covit-19 bulaş ortamı artırıyor. Herkes kendisine aşı yazdırmak üzere Aile Sağlığı Merkezlerine koşturmaya başladı. Daha önceki dönemde maskedeki durum, bir kriz yaşanıyor. Grip aşısı ile ilgili reçete zorunluluğu getirdi için grip aşısını isteyen vatandaş gidip eczanede vurduramayacak. Ancak ‘Yüksek Risk Grubunda’ kabul edilenler için reçeteli bir şekilde eczanelerden grip aşısı alınabilecek ama dediğim gibi kimlere aşı vurulacak bilinmiyor, sistem henüz kurulmuş değil. Yüksek Risk Grubu’nun belirlenmesi için bir sistemin getirileceğini bu sistemde bir puanlama yapılacağını mesela tansiyon hastası iseniz bir puan, immün supresif ilaç kullanıyorsanız 3 puan gibi. Yapılan bu puanlama üzerinden bir değerlendirme ile hekimler ancak reçete yazılabilecekler” diye anlattı.
 
“ÇOCUKLAR TAŞIYICI”
Çocuklar konusunda özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Erensoy, şunları söyledi: “Bundan sonraki süreçte herkesin tetikte olması gerekiyor çünkü okullar zaten bu yayılımın daha rahat olabileceği bir yer. Bir taraftan da çocuklar koronavirüs taşıdıklarını belli etmeyen bir grup. Öyle oldukları için çocukların çoğu zaman enfekte olduklarını bile anlamayacağız. Bu çocuklar ancak ailelerini enfekte ettiklerinden sonra Covit-19 virüsünün çocuklardan bulaşmış olduğunu anlayabileceğiz. Çocuklar Covit-19 pandemisinde aslında daha riskli grup olarak kabul edilmiyor. Çocuklar hem hastalığı kolay atlatıyor hem de semptomsuz atlatma olasılıkları çok fazla. Çocuklarla ilgili en büyük korkumuz şu; çocuklar taşıyıcı. Çocuklar Covit-19’u daha büyük yaş guruplarına taşıyorlar. Çocuklar Covit-19 virüsü kapmaları ile ilgili çok semptom vermedikleri için de ailelere taşıma olasılıkları çok fazla oluyor. Bir de onların maskeye dikkat etme diye özelliği Tabii ki çok daha düşük olacak. Çocuklar çok daha hareketli. Okullarla ilgili olayı nasıl çözeceğiz, gerçekten hepinizin kafası çok karışık. Bir taraftan çocukların sosyalleşmesi için çocukların bir şekilde hani toplama dahil olması için okulların açılması tabii ki varlığı çok çok kıymetli. Ama bir yandan da bu pandemi ile okulları nasıl birlikte sürdüreceğiz devamlı bilgi alışverişinin olması lazım. İlk pandemi Kurulunda Çanakkale Tabip Odası yok. Mesela okulda koronavirüs testi pozitif çıkan öğrenciler ve o öğrencinin bulunduğu sınıflardaki diğer öğrenciler için neler yapıyorlar, Çanakkale’ de okullarda artan koronavirüs vakaları ile ilgili nasıl bir plan yürütülüyor hiçbir bilgimiz. Tabii okullarda koronavirüsü öğrenci sayıları ile ilgili sayılar bize de gelmeye başladı. Yani okullarda koronavirüs yayılmaya başladı. Ama şunu bilmiyoruz ilk temastan sonra beş gün içinde ancak covid-19 bulguları görebiliyoruz. Bir de rutin hiçbir tarama testi yapılmadığı için çocuklar asemptomatik ise bir çocuğun diğer bir çocuğa Covit -19 bulaştırıp bulaştırmadığını asla öğrenemeyeceğiz.”
 
Sevi Gözay UĞURLU