Geçtiğimiz gün Türkiye Bankalar Birliği, koronavirüs sürecinde ekonomik anlamda en çok etkilenen sektörlerin başında gelen turizm için destek paketi uygulamasına başlayacağını açıklayarak, maaş ve kira ödemeleri ile sözleşme veya faturaya bağlı sabit giderlerinin, nakit ihtiyaçlarının ve kurumsal kredi kartı harcamalarının karşılanması için en fazla 12 ay ödemesiz kredi seçenekleri sunacaklarını belirtti.
 
Türkiye Bankalar Birliği tarafından Turizm Destek Paketi uygulaması ile turizmcilerin biraz nefes alacaklarını söyleyen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği(TÜRSAB) Balıkesir Çanakkale Bölge Başkanı Ahmet Çelik ve Çanakkale Turistik Otelciler Derneği(ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, bu zor dönemde turizmin desteklenmesinin önemini belirttiler.
 
Yapılan açıklamaya göre; Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ve Kredi Garanti Fonu kefaleti ile bankalar tarafından 10 milyar TL kredi sağlanacak. Krediler, 1 Kasım 2021 tarihini aşmamak kaydıyla, azami 12 ay ödemesiz dönem olmak üzere 48 ay vadeli olacak. Faiz oranı, sabit faizli krediler için azami yüzde 14,5 olurken değişken faizli krediler için TLREF + 250 baz puan olarak belirlendiği belirtildi.
 
Turizm Destek Paketini kullandıracak bankalar ise şu şekilde; Akbank, Albaraka Türk Katılım Bankası, Denizbank, Garanti BBVA, Halkbank, İş Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, QNB Finansbank, TEB, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıfbank, Vakıf Katılım Bankası, Yapı Kredi, Ziraat Katılım Bankası ve Ziraat Bankası.
 
“TESİSİNİ AÇAMAYAN İŞLETMELERİN OLDUĞU BİR SÜREÇTEYİZ”
Çanakkale Turistik Otelciler Derneği(ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Türkiye Bankalar Birliği, Turizm Destek Paketi uygulaması kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı garantili ve Kredi Garanti fonu kefaleti ile toplam tutarı 10 milyar TL’yi bulan kredi sağlanacak ve bu krediler 12 ay geri ödemesiz 48 ay vade seçeneği olarak ortaya çıkacak. Pandemi nedeniyle, dünyada en fazla etkilenen sektörlerin başında turizm sektörü yer aldı. Yaklaşık yüzde 80’e kadar ciddi daralmaların olduğu, hatta salgının çok yoğunlaştığı Mart döneminden sonra halihazırda bile tesisini açamayan işletmelerin olduğu bir süreçteyiz. Burada en önemli konu bu sürecin en hasarsız şekilde atlatılması ve burada da 2020’yi birçok sektör paydaşımız ile birlikte kayıp sene olarak görüyoruz” dedi.
 
“KREDİ ÇALIŞMASINI SON DERECE ÖNEMLİ BULUYORUZ”
Aydeğer, “Bu süreçle alakalı olarak hükümetimiz çeşitli destek paketleri açıkladı ve buna birçok işletmemiz faydalandı. Özellikle kısa çalışma ödeneği istihdamın korunması ile ilgili olarak, ucuz maliyetli KGF destekli uzun vadeli kredi destekleri olarak öne sürüldü. Yalnız pandeminin ilk 6 ayında işletmeler bu desteklerle varlığını sürdürdü. Şu anda pandemi sürecinin en ağır dönemine girmiş durumdayız. Yine farklı kısıtlamalar devam ediyor. Yeni normal sürece tam bir adaptasyon şu an için söz konusu değil aşı çalışmaları devam ediyor. Bununla alakalı olarak normal sürecin başlamasının aşının bulunması ve yaygınlaşması ile ortaya çıkacağını düşünüyoruz. Tüm dünyada bununla alakalı birçok sektörü desteklemek üzerine faaliyetler açıklanıyor. Açıklanan bu kredi çalışmasını son derece önemli buluyoruz. İşletmeler özellikle kış döneminde hiçbir iş yapamayacaklardı. Zaten çok kötü geçen bir yıl süreci içerisinde bir de üstüne ortaya çıkacak kış koşulları ile zor süreçle karşı karşıya kalma durumları vardı” ifadelerini kullandı. 
 
“ZOR KOŞULLARA KONUMLANDIRMASI İÇİN BİR İMKAN OLACAKTIR”
 “Var olan borç yüklerinin, en azından belirli bir süre ödemesiz dönemde erteleme şansına sahip olacaklar. Bu erteleme ile birlikte en azından yeni normal koşulların oluşması ile ödeme gücünü sağlayan işletmeler ayaklarını daha sağlam bir şekilde basarak, bu yaraları sarmak için imkan sağlanmış olacak” diyen Aydeğer, şunları ekledi: “Atılan bu adımı çok olumlu karşılıyoruz. En büyük temennimiz şu; bu kaynağın en homojen ve adil bir şekilde dağılımı hususunda kurum ve kuruluşların hassasiyeti. Bu nedenle özellikle bu kaynağın, turizm işletmelerindeki yaptıkları iş hacmine kapasitelerine göre genel tahsisin söz konusu olduğunu biliyoruz. Bunların erişiminin de aynı adalet ve hızlı bir şekilde oluşması işletmelerin zor koşullara konumlandırması için bir imkan olacaktır. Bir sektör temsilcisi olarak, ilgili kurumlara teşekkür ediyorum.”
 
“SEKTÖRE CAN SUYU OLACAK”
TÜRSAB Balıkesir Çanakkale Bölge Başkanı Ahmet Çelik ise, uzun zamandır böyle bir destek beklediklerini söyleyerek, kış döneminde bu uygulamanın can suyu olacağını söyledi. Çelik, “Banka müdürleri ve sektör temsilcileri ile yapacağımız görüşmeler sonrasında ihtiyacı olan üyelerimizin en iyi şekilde bunlardan yararlanacağını düşünüyoruz. Mart ayında salgın başlamadan önce de zaten Kasım ve Aralık ayı iş yapmadığımız dönemdi. Sonra üstüne salgın başladı. Dolayısıyla hemen hemen 1 yıldır işlerimiz kayıptaydı. Bunun can suyu olmasını umuyorum. İhtiyacı olan sektördeki üyelerimizin en iyi şekilde yararlanmasını umuyorum. Bunun için devletimize teşekkür ediyorum. Ayrıca SGK ve vergi prim ödemelerinin de üstünde çalışıldığı bilgisini aldım” ifadelerini kullandı.
 
Sevi Gözay UĞURLU