Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Lapseki İlçe Başkanı Yaşar Şaban Genç, beş dönemdir yaptığı başkanlık süreci boyunca, Lapseki’nin gelişimi hakkında değerlendirmelerde bulundu.
 
10 Ocak’ta CHP’nin gerçekleştirdiği kongre sonrasında tekrar Lapseki İlçe Başkanlığı’nda görevine devam eden CHP Lapseki İlçe Başkanı Yaşar Şaban Genç, öncelikle kendini tanıttı. Genç, “5’nci döneme giriyorum. Tabi belirli aralıklarla, benim ilk ilçe başkanlığı görevim 1997 yılında başladı. 3 dönem üst üste yaptım ilçe başkanlığını. 2004 yılında da belediye başkan adayı oldum ve görevi bıraktım sonra diğer arkadaşlar devam etti. 2019 seçimlerinden 65 gün öncesinde daha önceki ilçe başkanı il genel meclis üyesi adaylığı dolayısıyla istifa etti. Boş olan yere il bizi görevlendirdi. Başarılı bir seçim dönemi geçirdik. Lapseki, Çardak, Umurbey 3 belediyemiz var. 3 belediyemizin 2 tanesinin adaylığına millet ittifakı olarak biz girdik. Çardak ve Umurbey Belediyelerimizi kazandık. 10 yıldan beri çıkaramadığımız il genel meclis üyesi olarak arkadaşımızı çıkardık. Yeniden ilçe başkanlığına seçildim Ocak ayında. Çalışmalarımıza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“HER TÜRLÜ İHTİYACA KARŞI LAPSEKİ’NİN HAZIRLANMASI LAZIM”
“Lapsekimiz şirin güzel bir yer ama eksikleri çok” diyen Genç, “Nüfus kalabalıklaşacak, yeni yeni insanlar gelecek. Bu insanların ev ihtiyacından tutun, sahil kesiminin ihtiyaçlarına karşın her türlü ihtiyaca karşı Lapseki’nin hazırlanması ve hazır olması lazım. Ama yerel yönetimdeki sayın belediye başkanına veya diğer arkadaşlara sorarsanız Lapseki’nin bir tek gösterilebilecek,  sahilde iki tane çay bahçesi kafe ve sahil yolu başka düzgün bu nüfus kalabalığına hazır olabilecek başka bir etkinliği veya bir çalışması yok. Belki bizi eleştiriyorlar ama bakın belediye kendi binasını yapamamış, oturduğu ve hizmet verdiği binanın ruhsatını alamamış bir belediye. Buradan ne hizmet beklersiniz seçim konuşmalarında ben bunu söyledim. Bu hizmet binası en az 2 tane 3 tane belediye başkanını eskitir dedim. Zaten bir tane eskitti şimdi ikinci seçildi” şeklinde konuştu.
 
“ŞEHRİN PİS SUYUNU DENİZE AKITIYORLAR”
Başkan Genç, geçtiğimiz haftalarda Lapseki’de yayılan kötü kokular ile ilgili telefon aldığını söyleyerek, hikayeyi şu şekilde anlattı: “Sağlık ocağının ilerisinde köprü var. Onun yan tarafında katı atık toplama merkezi var. Yani terfi merkezi,  katı atık toplanıyor, buradan arıtmaya basılıyor. Arıtmada arıtıldıktan sonra temiz olarak denize salınıyor. Hemen gittim olay yerine baktım, hakikaten terfi merkezinin motorunu çalıştırmışlar 20 metrelik bir hortum koymuşlar, dereye salmışlar. 200 metre ileride balık tutan, dere foseptik suyunun terfi merkezinden basıldığı yerle denizin arası 200 metre. Aşağıda insanlar sahilde oturuyor, balık tutanlar var. Saat 21.30 civarında ben kendim oraya gittim hakikaten etrafta aşırı bir pis koku yayılması var. Baktım ki motor da çalışıyor. Terfi merkezinden, şehrin pis suyunu denize akıtıyorlar. Kendim kamerayla çektim, olmadı. Bu sefer bir arkadaşı getirdim. O kamerasıyla çekti. Aynı gün belediye meclis toplantısı vardı. Bu sorun Dalyan Mahallesi’ndeki terfi merkezinde de oldu. Zaman zaman dere yatağını kullanarak denize saldıkları yer vardı. Biz bunu dile getirdik sosyal medyada olsun toplantılarda olsun.  Sayın Belediye Meclis Üyesi Mehmet Bilgin toplantıda bunu dile getirdi. Bu terfi merkezinden pis su denize basılıyor diye. Aynı gün içerisinde Lapseki’de sağlık ocağının ilerisindeki o köprüde olan toplama merkezinden o gece sanki o gün sabahında hiç gündeme gelmemiş gibi aynı su salındı. Görüntüler bende var. Aynı şey Dalyan Mahallesi’nde de yapıldı. Ama bunu biz Lapseki merkezde ilk kez yakaladık. Boruyu köprünün altına koymuşlar sanki yukarıdan bir pis su gelmiş de o yüzden dere yatağı kokuyor gibi olmuş. Biz sahilimizle övünüyoruz. 1915 Köprüsü olacak. Sahil düzenlemesi yapıyor şirin kentimiz diyoruz ama o şirin kentimizde maalesef fosseptik suları belediyenin terfi merkezinden denize salınıyor.”
 
“YEREL YÖNETİMLERİNİN KENDİNİ BİR SİLKELEMESİ LAZIM”
Lapsekiye yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü hakkında da değerlendirmelerde bulunan Genç, “Muhakkak Lapseki gelişecek. Nüfus kalabalıklaşacak ve çalışanlar, vatandaşlar alışverişte olacaklar. Ama Lapseki’de bir plansızlık bir programsızlık var. Yani yerel yönetimin eksikleri, hataları çok. Sayın başkan üzülmesin kızmasın da Lapseki’nin sorunu çok. Lapseki’nin sorunu sırf sahil değil. Gidin Lapsekinin arka sokaklarına çok güzel sahil kasabası görüntüsü yok. En gözde yerde denize pis suyu pompalarsan, lağım artıklarını denize pompalarsan Lapseki’nin geleceğine biz parlak diyoruz ama bu yönetimle zor. Lapseki’nin yerel yönetimlerinin kendini bir silkelemesi lazım, yenilemesi lazım, kafasını kaldırıp bakması lazım. Belediye meclis toplantısında dalyan bölgesinde günübirlik kullanım alanının turizm alanına çevrildiler. Biz buna dava açtık fakat mecliste onaylandı ve geçti. Lapseki’nin en güzel yeri halkının kullanması gereken günübirlik bölgeyi turizm alanına çevirdiler. Oteller zincirinin bir tanesine verilecek diye söyleniyor. Biz sadece kötü şeyleri söylemeyeceğiz tek pencereden bakmıyoruz Cumhuriyet Halk Partisi olarak. Mesela doğalgaz geldi. Tebrik ederiz ama sahile pis suyun pompalanması affedilebilir bir konu değil” dedi.
 
“GÜNÜBİRLİK ÇALIŞANLAR ÇOK BÜYÜK BİR MAĞDURİYET YAŞADI”
Lapseki İlçe Başkanı Yaşar Şaban Genç, koronavirüs süreci hakkında ise şunları söyledi: “İlk zamanlar kahvehaneler, berberler, lokantalar, kapatıldı. Tabi özellikle günübirlik çalışanlar çok büyük bir mağduriyet yaşadı. Zaman uzadıkça iş yeri sahiplerine de ekonomik sıkıntılar yansımaya başladı. Kurallara uymaya çalıştık Lapseki olarak. İlk zamanlar fazla yoktu ama son 1 buçuk aydır bu hastalığı taşıyan, tanı konulan, karantinaya alınan çok vatandaşımız var. Köprünün firmasını tebrik ederim, 3 -4 tane otel tuttular. İşçileri o otelde yatırdılar hiç evlerine göndermediler. Yani köprü çalışanları otel arasında gitti geldi.”
 
Sevi Gözay UĞURLU