Koronavirüs salgını sonrasında geçtiğimiz yaz sezonunda turizm eğilimi de değişikliğe uğradı. Bozcaada’da ise geçtiğimiz seneler kadar olmasa da diğer turizm destinasyonlarına göre bu sene de yoğun ziyarete uğradı fakat ziyaretçiler hoteller yine çadır kampı ve bungalov evleri daha çok tercih etti.
 
Bozcaada’da kamp işletmeciliği yapan Buket Sarı, bu sene ilginin kamp alanlarında olduğunu söyleyerek, salgından ötürü kişilerin tatil anlayışında değişimler yaşandığını söyledi. Sarı, “Sezon güzel geçti aslında kötü değil, sadece bizim beklediğimiz geçmedi. Biz daha restoran ağırlıklı çalışıyoruz. Öncesinde restoranı açarız diye düşünmüştük ama açamadık. Nisan ayındaki planlarımız haziran ortasına denk geldi. Beklemediğimiz bir sürü sorunla karşı karşıya kaldık ama güzel insanlarla tanıştık ve güzel bir deneyim oldu bizim için” dedi.
 
“BUNGALOVLARA TALEP OLDU”
Buket Sarı, birçok işletmenin bu dönem kapalı kaldığını belirterek, “Normalde çok fazla yer kapattı. Burası hala açık, hala daha müşteri alıyoruz. Deniz suyu sıcak gayet iyi şu an. Bu sezon en fazla kamp alanları tercih ediliyor gibi görünüyor ama daha çok bungalovlara talep oldu. Çünkü kampta tuvaletler ve duşlar ortak kullanım sonuçta. Bungalov daha butik, daha az insan ve ortak kullanım olmayan tuvalet ve duşlara sahip olduğu için revaçtaydı bu dönem” şeklinde konuştu.
 
“DEFALARCA JANDARMADAN DENETİMDEN GEÇTİK”
“Biz çok fazla dezenfeksiyon çalışması yaptık. İlaçlama yaptık. Tuvaletleri neredeyse her insanın arkasından dezenfekte ettik” diyen Sarı, “Çok defa denetimden geçtik. Hatta fazla abarttığımızı söyleyen denetime gelen doktorlar oldu. ‘Girdiğimiz en iyi temiz işletmesiniz’ diyenler oldu. Çevreden,  tarımdan, sağlık bakanlığından, valilikten defalarca jandarmadan denetimden geçtik. Hijyene çok önem verdik. Her şeyi tek kullanımlık yaptık” ifadelerini kullandı.
 
“SEZONA ÇOK DÜŞÜK FİYATLARLA BAŞLADIK”
Adadaki bir diğer otel sahibi Ayşin Çeşmeli ise sezonla ilgili olarak, “Sezon geç başlamasına rağmen iyiydi. Öyle çok büyük sıkıntılarımız yoktu. Talep güzeldi tabii ama geçtiğimiz yıllarda daha dolu dolu bir sezon geçiriyorduk ama yine de bu sezon kötü değildi. Bakanlığın istediği bütün şartları yerine getirdik otellerimizde.  Bozcaada kaymakamlık olarak da çok baskıları vardı. Gerekli bütün önlemler alındı’’ dedi. Bozcaada’daki turizmi değerlendirerek, ‘’Kamp alanları Bozcaada’da yasak. Çadır kurmak veya kamp kurmak yasak o yüzden turistler kontrollü yerleri daha çok tercih etti. Haziran ayında nisan fiyatlarıyla açılış yaptık, çünkü pandemiden dolayı hiç rezervasyonumuz yoktu. Kimse ne olacağını bilmiyordu. Normalde biz kışın rezervasyonumuzu alırdık mesela bayram rezervasyonu çoktu kaparolar da alınmıştı. Ama yasaklar gelince iptal edip iade yaptık. Bu yüzden geçen yıl ki Nisan ayı fiyatlarıyla giriş yaptık sezona tabii ki çok düşük fiyatlarla başladık. Sonra Temmuz ortası sezon fiyatlarımız geldi. Ağustos sonuna kadar hemen hemen sezon fiyatları devam etti” dedi.
 
“DİĞER TATİL YÖRELERİNE BU TARAFLAR GÜZEL BİR SEZON GEÇİRDİ”
Çeşmeli, “ İşletmeciler bu sezon en azından zarar etmediler bir nebze de olsa memnun etti. Kiracılar kiralarını çıkardılar, masraflarını çıkardılar. Yine de şartlar böyle olduğu halde diğer tatil yörelerine bu taraflar güzel bir sezon geçirdi. Önceki yıllarda yaz sezonu eylül sonu biterdi ama hala devam ediyor, biz açığız. Okulların açılmamış olması biraz daha artı yarattı Bozcaada’da. Ekim ayında havalar bozuncaya kadar devam edecek gibi görünüyor” ifadelerinde bulundu.
 
Sevi Gözay UĞURLU