Koronavirüs sürecinde Bayramiç ilçesindeki üreticilerin durumunu değerlendiren Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, tarımın belli bir mücadele verdiğini ve el birliği ile kalkınması için çalışmalar yapıldığını söyledi. Pehlivan, “Cumhurbaşkanlığı Risk Merkezinden yaklaşık olarak Çanakkale 4 milyon TL'ye geldi. 4 milyon TL’nin de 2 buçuk milyon TL’si Bayramiç’teki dolu felaketinden ürünleri zarar gören 138 üreticiye dağıtıldı” bilgisini verdi.
 
Pandemi döneminde tarım sektörünün de etkilendiğini söyleyen Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, bu süreçte Bayramiç’te kaymakam olmak üzere herkesin bu mücadeleye destek verdiğini söyledi. Pehlivan, bu süreçle ilgili yaptığı değerlendirmelerde bulundu.
 
Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Pehlivan, “Öncelikle tabii koronavirüs süreci tarımda etkilendi. Süreçte koronavirüs ile Bayramiç’ te mücadelede başta kaymakamımız olmak üzere emeği geçen mücadeleye destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Çünkü üretim yapılmasında ve süt ürünlerinin pazarlanmasında ve toplanmasında hiçbir sorun çıkmadı. Bu konuda Bayramiç kaymakamımız önderliğindeki, jandarma Komutanlığı, emniyet güçleri tüm bu konularda bize çok yardımcı oldular. Bunun için yeri gelmişken teşekkür etmek istiyorum. Tabi ki koronavirüs sürecinde şartlar çok iyiye gitmedi. İyiye gitmemesinin nedeni artık dünyada hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” dedi.
 
“EN BÜYÜK MESELE ZARARLARIN TESPİT EDİLMESİYDİ”
“Bu süreçte sezonda bazı ürünlerde kayma değer kazandık bazı ürünlerde para kazanamaz duruma geldik. Bunun sebebi koronavirüs sürecinde Tarım Bakanımızı ‘ekilmeyen hiçbir yer kalmayacak’ demişti. Bunun üzerine de üretici domates ve biber dikti. Hasat zamanı geldi ancak şimdi üretilen bu ürünler para etmiyor, ürünler tarlada kalıyor ve bunun içinde üreticiyi zor duruma düşüyor” diyen Pehlivan, “Ama bu sıkıntılar zamanla çözülecektir. 21 Haziran'da bölgemizde dolu felaketi yaşandı. Yaşanan ve çiftçiyi büyük zarara uğratan dolu felaketinden sonra Bayramiç Kaymakamı Sercan Gökdemir’ in önderliğinde ve Sayın valimizin önderliğinde bir komisyon kuruldu. Tabii ki burada komisyon kurduktan sonra en büyük mesele zararların tespit edilmesiydi. Biz Bayramiç Ziraat Odası olarak bu tespitleri yaptık gerçekleştirdik ve daha sonra da Cumhurbaşkanlığı'na ilettik. Cumhurbaşkanlığı risk merkezinden yaklaşık olarak Çanakkale 4 milyon TL'ye geldi. 4 milyon TL’nin de iki buçuk milyon TL’si Bayramiç’teki dolu felaketinden ürünleri zarar gören 138 üreticiye dağıtıldı. Tabi bu zararın karşılanması için gönderilen bu destek için başta emeği geçen sayın valimize,  AK il Başkanı Maim Makas’a Partili Parti İlçe Bayramiç ilçe Başkanına AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu’na ve AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’a teşekkür ediyoruz. Neden teşekkür ediyoruz Çünkü bazı bölgelerde daha kimse hasar tespit ücretleri alamadı. Bu hasar tespit ödemelerinin yapılmasında mutfakta hizmeti olan Tarım İl Müdürlüğünün organizasyon şubesine, Tarım İl müdürümüze de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Sonuçta bu bir ekip işi ve tek kişi hiçbir şey yapılamaz. Bizde ücretlerini zaten teşekkürü borç biliriz” ifadelerini kullandı.
 
“FİYATLAR İYİYE GİDİYOR”
Pehlivan, Bayramiç ürünlerini de değerlendirerek, “Elma fiyatları şu anda iyiye gidiyor elma fiyatları ile ilgili zaman zaman çöküşleri oldu sana iyi oldu. Biraz tabi rekolte düşüklüğü de var. Buna rağmen fiyatlar iyiye gidiyor. Bayramiç beyazında iyi bir sezon geçirdik. Domateste üretim anlamında iyi bir sezon geçirdik ama fiyat anlamında kötü bir sezon geçirdik. Yine biber de aynı şekilde üretimde iyi ancak fiyatta kötü bir sezon geçirdik. Ulusal Süt Konseyi toplanıyor ama süte fiyat vermiyor. Bu da hayvancılıkla uğraşan ve sütçü ile uğraşan üreticilerimizi zora sokuyor. Her geçen gün yem fiyatlarında bir yükseliş oldu, ama süt fiyatlarında yükseliş olmadı. En kısa zamanda süt fiyatlarını, Ulusal Süt Konseyi açıklaması gerekmektedir. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın devreye girmesi gerekir, Tarım Bakanlığı'nın devreye girmesi gerekir ve hatta ben şu anda inanıyorum bu çok önemli konuların Sayın cumhurbaşkanımıza ilettikleri düşünüyorum. Yani Cumhurbaşkanımız konulara vakıf olmuş olsaydı çoktan bu sorun çözülebilirdi diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 
“BAYRAMİÇ BALI İLE İLGİLİ BİR COĞRAFİ İŞARETLEME ÇALIŞMAMIZ VAR”
Pehlivan, son olarak zeytinyağından bahsederek, şu bilgileri verdi: “Coğrafi işaretlemeler üzerinde çalışıyoruz. Bayramiç Elması ve Bayramiç Beyazı ile ilgili coğrafi işaretlemelerimizi aldıktan sonra şimdi de Bayramiç zeytinyağı ile ilgili coğrafi işaretlemelerimiz var. Ayrıca Bayramiç balı ile ilgili bir coğrafi işaretleme çalışmamız var. Her iki ürün içinde coğrafi işaretleme almak için çalışmalarımız başlattık. Önümüzdeki süreçte bilimsel raporlar ve makaleler çıktıktan sonra Türk Patent Enstitüsü’ne bu konuda müracaatlarımız olacaktır. Biliyorsunuz coğrafi işaret almamız aslında bu toprakların zenginliğini gösteriyor. Çünkü biz Kaz Dağları'nın Kuzey yamaçlarında endemik bitki türlerinin eteklerinde yaşıyoruz, burası dünyada Alplerden sonra en yüksek oksijen oranına sahip yer. Bu avantajları kullanmakta fayda var.”
 
Gülçin AKIN