Koronavirüs vakalarının 2020-2021 eğitim yılında devam etmesinin ardından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un 21 Eylül’de sadece okul öncesi ve 1.sınıf öğrencilerinin okula başlayacağını, diğer öğrencilerin ise EBA sistemi üzerinden online olarak eğitimlerine devam edeceklerini açıklamasının ardından, okullarda koronavirüse karşı alınan tedbirler hızla yerine getirilmişti.
Hazırlıklarının tamamlanmasının ardından öğrenciler dün eğitimlerine başladı. Çanakkale Mili Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, alınan tedbirleri ve bu doğrultuda yapılan hazırlıkları değerlendirdi.
 
Koronavirüse karşı okullarda eğitim alacak okul öncesi ve 1.sınıf öğrencileri için birçok tedbir alınması sonrasında, bu öğrenciler için okul zili dün çaldı. İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, okullarda çocukların sağlıkları için her türlü hazırlığın tamamlandığını dile getirerek, süreç hakkında merak edilen sorulara açıklık getirdi. Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, “Öğrenciler bu hafta haftanın 1 günü ve 5 ders saati kadar eğitim görerek sürece başlayacaklar. Bizim her yıl uyguladığımız bir okula uyum sürecimiz var. Okul öncesi öğrencileri, 1. sınıf öğrencileri için uyguladığımız ve benzer olarak lise 1. sınıf öğrencilerinde uyguladığımız bir uyum süreci çalışmamız vardı. Bu uyum süreci uzun zamandır uygulanan bir çalışma. Uyum süreci çalışmasında diğer öğrenciler okula başlamadan bu öğrencileri okula alırdık, okuldaki oryantasyonu sağlamak adına çeşitli tanıtımlar yapardık. Uyum sürecinde okulun mekanlarını öğrencilere öğretirdik. Kısacası bu öğrencilerin okula ısınmasını sağlardık” bilgisini verdi.
 
“KENDİ SINIFLARININ MEVCUDU İKİYE BÖLÜNEREK OKULLARA ALINACAKLAR”
Bu sene koronavirüs sürecinden kaynaklı bunu farklı bir model ile gerçekleştireceklerini söyleyen Yılmaz, “1. sınıf öğrencilerimiz ve okul öncesi öğrencileri 21 Eylül - 25 Eylül’de haftanın bir günü okula gelecekler. Bu bir günde 5 ders saati okulda bulunacaklar. Bu dersler daha önceki gibi 40 dakika değil 30’ar dakika olacak. Dersler aralarında yine sınıfımızdaki çeşitli havalandırma ve dezenfekte gibi uygulamalar yapılacak. Öğrencilerimiz kendi sınıflarının mevcudu ikiye bölünerek okullara alınacaklar. Bir kaç tane köy okulumuzda çok az mevcut olduğu için onlar mesela direkt bir gün eğitim alacaklar. Ama bu süreçte genel uygulamamız sınıfı mevcudu ikiye bölünerek, bir kısmını haftanın bir günü, bir kısmı da diğer günü okul almak şeklinde olacak. Öğrenciler ilk hafta için sınıflarda dağınık bir şekilde gelebilecek. Okullarımız bununla ilgili kendi planlamalarını toplantı ortamında çeşitli değerlendirmelerde bulunarak yaptılar.  Mesela 1.sınıftaki öğrencilerin bir grubu Pazartesi ve Salı günü okula gelirken,  aynı sınıfın ikinci gurubunda yer alan öğrenciler Perşembe ve Cuma günü okula gelecekler. Bu sistem ile ilgili şöyle bir durum oluşuyor; sınıf ikiye bölündüğü için öğrencimiz ilk hafta için bir gün okula geliyor diğer gün okula gelmiyor ancak öğretmenimiz okula bu hafta boyunca 2 gün gitmiş oluyor.  Aynı programı uyguluyor, aynısı tanıtımını yapıyor aynı oryantasyonu sağlamaya çalışıyor. Bir sonraki hafta ise bu uygulama aynı şekilde yine sınıfların yarın mevcutlu olarak okula gitmesi şeklinde olacak. Yalnız eğitim haftada bir gün değil iki gün olarak uygulanacak. Burada okul öncesi öğrenciler içinde aynı durum geçerli olacak” diye anlattı.
 
“MALZEMELERİMİZİN TAMAMI OKULLARIMIZA DAĞILMIŞ DURUMDA”
Yılmaz, okullarda alınan tedbirlere değinerek, “Tedbirlere bakarak ben de çocuğumu okula gönderirim. Biz öğrencilerimizin bu şekilde okula gittiği günler için çeşitli tedbirler geliştirdik. Zaten biz okullarımızı Pandemi sürecinin başında dezenfekte edecek uygulamaları geliştirmiştik. Gerekli temizlik malzemelerini zaten Yenice’deki meslek lisemizden temin etmiştik.  Yine gerekir olan teminlerimizi yaptık. Tüm okullarımıza dezenfektan, el dezenfektanı, ortam dezenfektanı olmak üzere teslim edildi.  Daha önceden edinmemiş tüm okullarımıza yine ayakta dezenfektan stantları temin edildi. El dezenfektanlarına öğrencinin temas etmemesi için ayak ile kullanılan dezenfektan stantlarını gönderdik. Tüm okullarımıza öğrencinin maskesi düşer ve kirlenir diye kullanabilecek kadar maske desteğini verdik. Tüm okullarımıza yine ayak dezenfektan havuzları gönderdik. Tüm okullarımıza ateş ölçer gönderdik. Şu an bu malzemelerimizin tamamı okullarımıza dağılmış durumda.  Ayrıca bu malzemelerin tamamının devamını da verebilecek durumdayız. Bu malzemeler ile ilgili hem stoğumuz var hem de stoğumuz erise dahi bunu malzemeleri hızla şekilde üretecek çok güçlü kurumlarımız var. Hem 21 Eylül’de başlayan eğitim için hem bir sonraki hafta için özellikle bir sonraki hafta da Çarşamba günü boş bırakmayın düşünüyoruz. Bu Çarşamba günü de okullarda bir dezenfekte işleme uygulayacağız. Bu noktada ben şunu söylemek isterim; gerçekten maksimum tedbirler alınarak bu işler düşünüldü, planlandı. Hem yerelde biz Çanakkale İl İlli Eğitim Müdürlüğü olarak planladık hem Milli Eğitim Bakanlığımızın bununla ilgili talimatları, kılavuzları elimize geldi. Bunlar defalarca çalışıldı. Bizim her birimimiz buna göre üstüne düşen sorumluluklar ile ilgili çalışma yaptı. Ortaya çıkan tablo, kendi adıma söylüyorum çocuklarımı okula gönderebileceğim seviyede, başkalarının da çocuklarını okula gönderileceği seviyede” şeklinde konuştu.
 
“DESTEKLEME YETİŞTİRME KURSLARIMIZ VAR”
“Kamuoyu bunun farkında değil ama biz 8. ve 12.sınıf öğrencilerimizi 24 Ağustos'tan beri okullarımıza alıyoruz. Bu öğrenciler yüz yüze eğitim alıyorlar. Tabi bir formal eğitimimiz var bir de destekleme yetiştirme kurslarımız var” diyen Yılmaz, “Öğrencilerimizi sınava hazırlanabilirsin diye uyguladığımız kurslarımız var. Şu anda bu öğrencilerimiz 24 Ağustos'tan beri bu kurslara devam ediyorlar. Bu destek kursları tüm Türkiye çapında uygulanıyor. Bizim 6 bine yakın öğrencimiz 24 Ağustos'tan beri destekleme yetiştirme kursları fiilen devam ediyor. Tabi buradaki destek eğitimi, çocuğun seçtiği derse göre, okulun programına göre günlere dağılımı söz konusu. Şu ana kadar öğrencilerimiz bu eğitimleri almak için okullarına gittiklerinde biz bu tedbirleri yine uyguladık. Çeşitli dezenfekte işlemlerini yaptık. Onlara kişisel koruyucular, hem materyaller, imkanlar sağlamaya çalıştık” bilgisini paylaştı.
 
“DEVAMSIZLIK TAKİP UYGULAMASI YAPILMAYACAK”
Yılmaz, Çanakkale genelinde 4 bin 300 okul öncesi öğrencisi, 5 bin 800’e yakın da 1.sınıf öğrencisi olacağını söyleyerek, şu açıklamada bulundu: “Bu öğrencilerin okula gelerek yüz yüze eğitim yapmaları isteğe bağlı. Velilerimiz bu dönemde kendileri uygun bulur çocuklarını gönderiler ya da göndermezler. Çocuklarını okula göndermeyen velilerin çocukları için herhangi bir devamsızlık takip uygulaması yapılmayacak. Ama ben velilere çocuklarını rahatlıkla okula göndereceklerini söylemek istiyorum. Zaten bizim Çanakkale’de bulunan okullarımızın sınıfları geniş sınıflar. Öğrenci mevcutları çok yüksek değil. Sadece birkaç okulumuzda bölgesel farklılıklardan dolayı yani nispeten diğer okullarımıza göre yüksek öğrenci sayıları olsa da Türkiye ortalamasına göre makul sınıf mevcutlarımız var. Zaten az olan sınıf mevcutlarını da yarıya böldüğümüz zaman çok ferah ortamlarda öğrencilerimiz bu eğitim öğretim hizmeti alacaklar. Ayrıca okulun dezenfekte işlemleri kontrollü bir şekilde yapıldığı için, öğrencilerin okul içinde de maske kullanımını sürdürecekleri için çok büyük bir risk oluşmayacağı kanaatindeyim. Zaten 6 bin öğrencimiz 24 Ağustos'tan beri yüz yüze eğitimi alıyorlar ve buna göre yaşadığınız bir sıkıntımız yok.”
 
Sevi Gözay UĞURLU