Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, belediye olarak hareketi teşvik etmek için birçok proje gerçekleştirdiklerini açıkladı.
 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 16-22 Eylül Avrupa Hareketlilik Haftası hakkında bilgi vererek, “Avrupa Hareketlilik Haftası, kentleri ve belediyeleri sürdürülebilir ulaşım tedbirleri almaya ve desteklemeye teşvik eden, her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında dünyanın her yerinde kutlanan bir Avrupa komisyonu kampanyasıdır. Kampanya kapsamında, belediyelerin ulaşım planlamasının ve toplu ulaşım sisteminin geliştirilmesi, bisiklet ve bisiklet yolların arttırılması, bireysel araçlar yerine alternatif ulaşım imkanlarının teşvik edilmesi amaçlanır. Avrupa Hareketlilik Haftası’nın 2020 için teması ‘Herkes İçin Sıfır Emisyonlu Hareketlilik’ olarak belirlenmiştir” dedi.
 
“HAREKET KENTİN HER YERİNDE DEDİK”
“Çanakkale Belediyesi olarak, ilk kez geçtiğimiz yıl Avrupa Hareketlilik Haftası’na katıldık ve çeşitli etkinlikler düzenledik” diyen Gökhan, “Sağlıklı beslenme ve hareket konulu paneller kentliler ile buluştu. Tarihi kent merkezinde birkaç sokağı araç trafiğine kapatarak yürüyüş ve farkındalık etkinliği düzenledik. Çanakkale’nin güzelliklerine bir de bisiklet üzerinde keşfetmek için geniş katılımlı bisiklet turu yaptık. Hareket kentin her yerinde dedik. Kordonlarımızda ve Halk Bahçe’mizde dans ve spor etkinlikleri düzenledik. Sağlıklı Yaşam Merkezi’miz her zaman olduğu gibi Avrupa Hareketlilik Haftası’nda da yoğun ilgi gördü” şeklinde konuştu.
 
“ÇEVRECİ YATIRIMLAR HER ZAMAN ÖNCELİĞİMİZDİR”
Başkan Gökhan, “Çanakkale deyince akla; doğa, deniz, yeşil gelir. Kazdağları bizim nefesimiz, her şeyimiz. Bizler uzun zamandır, toprağımız, havamız, suyumuz, kısaca tüm canlı yaşamının esenliği için mücadele ediyoruz. Bu farkındalığı arttırmak için Atikhisar Su İzi Parkuru Doğa Yürüyüşü ile ev sahibi olduğumuz eşsiz nimeti bir kez daha deneyimledik. Su izi ve karbon ayak izimizi küçültecek faaliyetler ve çevreci yatırımlar her zaman önceliğimizdir. Atık su arıtma tesislerimiz, güneş enerji santrallerimiz, son döneme damga vuran çevreci yatırımlarımızdır. Bu yatırımların peşinden Mavi Bayraklı plajları da getirdik. Böylelikle Çanakkale’de hareketlilik yaz boyunca denizlerde de sürüyor. Bunların yanı sıra karbon ayak izimizi azaltmak hedefiyle, altyapımızı kurduktan sonra kentlilerimizi bisiklet kullanımına teşvik amaçlı olarak 2016 yılında ÇABİS’i devreye soktuk. Toplamda 20 istasyon 92 bisiklet, 120 park yeri olan ÇABİS’e yakın zamanda 10 adet tandem bisikletimizi de dahil ettik” diye belirtti.
 
“ÖZGÜR KALIN, HAREKETLE KALIN”
 “2020 Mart ayı itibariyle tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgının birçok sektörde düşüş olarak hissedildiği bilinse de, bu süreçte ÇABİS kullanım sayıları geçtiğimiz sene yaz aylarına kıyasla bu sene yüzde 30 artış gösterdiğini tespit ettik” diyen Gökhan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Çanakkale’de yaşayan insanlar, yürüyüş yapmayı, bisiklete binmeyi, doğa ile uyum içerisinde yaşamayı sever, yaşamdan keyif alır. Biliyorsunuz, koronavirüs tüm dünyadaki insanları hareketli sosyal yaşamdan ayırmış ve zamanını evinde geçirmek zorunda kalan insanların fiziksel aktivite yoksunluğu baş göstermiştir. Koronavirüs ve beraberinde getirdiği koşullar nedeniyle, Avrupa Hareketlilik Haftası’nı bu sene geniş katılımlı etkinliklerle kutlayamıyoruz ve hareketli, kısıtsız bir yaşamın ne olduğunu çok daha iyi anlıyoruz. Umarım tüm dünya, insanlık 2021 Avrupa Hareketlilik Haftası’nda virüsten kurtulmuş, sağlıkla, mutlulukla, özgürce kutlar. Özgür kalın, hareketle kalın, sağlıkla kalın.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN