Bakan Koca, illerdeki hastane doluluk oranları, yoğun bakım yatak doluluk oranları ve ventilatör (solunum cihazı) doluluk oranları ile filyasyon durumunu grafiklerle paylaştı.
Toplantının ana gündeminin son zamanlarda artan vakalar olduğunu, bunun yanı sıra, salgının dünyadaki ve Türkiye'deki seyri, vaka artışının sebepleri, vaka sayılarının arttığı illerde alınacak önlemler, hastane kapasitelerinin ve aşı çalışmalarının ele alındığını bildiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki hastane doluluk oranları ile ilgili de bilgi verdi. Bakan Koca’nın Türkiye haritası görseli üzerinde verdiği istatistiklere göre; Çanakkale’deki yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 48,25 olarak görüldü. Ventilatör doluluk oranı ise yüzde 16,27 olarak grafiğe yansıdı.
Salgında 6 ayın geride bırakıldığını ifade eden Bakan Koca, Türkiye’de virüse rastlanan 10 Mart’tan sonra 17 Mart’ta koronavirüs sebebiyle kaybedilen ilk hastadan sonra 7 bin 185 hayatın da benzer şekilde son bulduğunu belirtti. “Bugün, biz ve dünya virüsün saldırısı karşısında baştakinden daha zor bir dönemdeyiz” diyen Koca, ağır hasta sayısının 1300’ün üzerinde olduğunu vurgulayarak, toplam vaka sayısının ise 100 binleri bulduğuna, insanlığın olaylardan çıkaracağı derslerin tüm dünyada ihmal edildiğine ve salgının giderek tırmandığına dikkati çekti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde koronavirüs tanısı konulan kişi sayısının 29 milyon 500 bini geçtiğini, hayatını kaybeden insan sayısının ise 1 milyona yaklaştığını hatırlatan Koca, “Salgında İngiltere 41 bin 637, İtalya 35 bin 624, Fransa 30 bin 950, İspanya 29 bin 848, Belçika 9 bin 927, Almanya 9 bin 437 kayıp verdi. Vefat sayımız, Türkiye’nin kıyaslanabileceği Almanya gibi ülkeler dikkate alındığında, tedavide bir başarı gösterdiğimizi ortaya koymaktadır” dedi.
Hastane doluluk oranları hakkında grafiklerle bilgi veren Bakan, "Bütün Türkiye için söylüyorum; tatak doluluk oranı yüzde 51,6. Yoğun bakım yatak doluluk oranımız bütün Türkiye ortalaması olarak yüzde 66,3. Ventiletör, yani solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 33,6. İllerimizdeki durum ise en çok vaka olan iller kıyaslamasında son hafta günlük ortalama vaka sayısının son ay günlük ortalama sayısına göre değerlendirildiğinde en yüksek artış Kayseri; yüzde 39,37. Bu ilimizi yüzde 38,84 ile Ankara, yüzde 36,99 ile Mersin takip ediyor. Son 3 günün son hafta ile karşılaşması dikkate alındığında ise artış yaşanan ilimizin olmaması da son derece umut vericidir. Hasta sayısında azalış olan illerimize baktığımızda ise son ayla kıyasladığımızda son haftayı Artvin'de yüzde 27,71 Bartın'da yüzde 26,37, Ardahan'da yüzde 9,28 ile ciddi düşüşler olduğunu görmüş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi