Bir yıl öncesinde Kent Konseyi başkanlığı görevini devralan Hulisi Evren Kızoğlu, ilk günden itibaren Kent Konseyi yapısını oluşturan herkesi, toplumun tüm kesimlerini birlikte çalışmaya, ortak fikir oluşturmaya davet ettiklerini dile getirdi. Kızoğlu, öncelikle Kent Konseyi’nin ne olduğu hakkında bilgi verdi. “Kent Konseyi, merkezi yönetim, yerel yönetim, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun, kentlinin ortaklık anlayışıyla, bununla ilgili kalkınma önceliklerini, tespitlerini yaptığı, bunlara dair çözüm önerileri, yolları tartıştığı bir yapı” diyen Kızoğlu, “Kendimce söylemek gerekirse, kentlinin meclisi diyorum Kent Konseyi için. Ortak akıl platformu, katılımcı ve müzakereci demokrasinin Çanakkale’deki adresi. Kent Konseyi, valimiz, belediye başkanımız, siyasi parti temsilcileri, odalar ve sendika temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, muhtarların oluşturduğu genel kurul. Bunların tamamı Kent Konseyi’nin paydaşları, temsilcileri. Bunlardan oluşuyor Kent Konseyi genel kurulu ve Kent Konseyi belirli dönemlerde iki yıl ve sonraki dönemde üç yıl olmak üzere seçimli genel kurullarını yapıyor ve başkanını ve yürütmesini seçiyor. Bu şekilde çalışmalarını sürdürüyor” diye anlattı.
 
NAMIK KEMAL MAHALLE MECLİSİ ASKIDA
Konseyin içinde bulunduğu meclislerden de bahseden Kızoğlu, “Engelliler Meclisi, Kadın Meclisi,  Çevre Meclisi, Spor Meclisi, Kültür-Sanat Meclisi var. Bunlar tematik meclisler olarak adlandırdığımız meclisler. Bununla birlikte de yine mahallelerde meclislerimiz var. 7 mahallemiz var. Bu dönem genel kurullarını gerçekleştirdik seçim sonrasında. Aktif halde 6 mahalle meclisimiz şu anda devam ediyor. Namık Kemal Mahallesi gönüllü olmadığı için, seçimi yapıldı ama katılımcı olmadığı için askıya almak durumunda kaldık. Mahalle meclisine duyurulur. Mahalle meclisimiz askıda, bunu tekrar açmak ve bununla ilgili çalışmalarda bulunmak isteyen bütün kentlimize açık kapımız” dedi. 
 
MECLİSLERİN GÖREVLERİ
Kızoğlu, meclislerin yapmak durumunda olduğu görevlere değinerek, “Tematik meclisler, kendi alanlarında, branşlarında çalışıyorlar. Örneğin, Engelliler Meclisi erişebilirlik sorunu üzerinden çalışmalar yapar. Buna karşı çözümler üreterek, kentte tespit ettiği erişim sorunu olan engelliler için çalışmalar yapar. Spor meclisi, kentteki spor branşları ve altyapı çalışmaları ile ilgili çalışmaları denetimler yapar, uluslararası başarılar elde etmiş sporcularımız var, onları teşvik edici ödüller verir. Pandemiden ötürü bu sene planladığımız çalışmaların birçoğunu yapamadık.  Bir de çalışma grupları var. Kentimizde yaşayan, bir sorun tespit eden ve bu sorun üzerinde çözüm geliştirme niyetinde olan her üç kişi bir araya geldikleri takdirde form doldurup Çanakkale Kent Konseyi’ne dahil olabiliyor. O sorun ile ilgili faaliyet raporunu hazırlıyor, neler yapacağı ile ilgili ve Kent Konseyi’nin imkanlarından yararlanarak, hemen çalışmalarına başlayabiliyor. Çalışma gruplarının esas amacı tespit edilen veya hayata geçirilmeye çalışılan işi, sonuç raporuna bağlamaktır. En önemlisi sonuç raporudur. Sadece sorun değil, geliştirmek istedikleri, kentte hayat bulmasını istedikleri bir proje de olabilir” ifadelerini kullandı. 
 
“SARIÇAY KONUSUNU GÜNDEMDE DİRİ TUTTUK”
Başkan Evren Kızoğlu, göreve geldiği günden bu yana çalışmalar hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Ben Kent Konseyi ile 6 yıldır ilgiliyim. 6 yıldır gözlemlerim, katılımlarım oldu. Son 2 yıldır da Kent Konseyi başkanlığı niyeti ile çalışmalarımı sürdürmekteydim. Bununla ilgili çalışmalar için birçok fikir geliştirdik. Bunu da Kent Konseyi başkanlığı adaylığı sürecinde kürsüden ifade etmiştim. Öncelikle yönergede aksayan yönler olduğunu tespit etmiştim.  Etrafımdaki dostlarımla, arkadaşlarımla fikir birliği içerisinde olan arkadaşlarımla görüştüğümde, bununla ilgili çalışma yapma isteğim vardı. Önümüze bu sefer yönetmelik değişikliği çıktı. Biz bir yönetmelik değişikliği bekler durumunda kaldık ve yönergeyle ilgili müdahalemizi gerçekleştiremedik çünkü yönergeyi değiştirseydik yeni çıkacak yönetmelik için tekrar değiştirmek durumunda kalacaktır. Şu anda takip ediyoruz. Türkiye Kent Konseyleri Birliği bu konuda bir taslak hazırlıyor. Aynı zamanda biz daha önceden Kent Konseyi olarak İç İşleri Bakanlığı’na bağlıydık. Şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geçişimiz oldu. Böyle olunca ne yazık ki bu yönerge çalışmamız hayat bulamadı. Sarıçay ile ilgili çalışma çok önemliydi benim için. Yine bununla ilgili baya bir başarılı olduğumuzu düşünüyorum. En azından bu konuda bir farkındalık yarattık. Bununla ilgili uzun süredir tartışılan gündemi diri tuttuk. Geçen hafta bu konuyla 2021 faaliyet raporu içerisine alınacağı ile ilgili bir çalışma yapılacağını duyduk. Sonuç raporu yazma aşamasındaydık, bir ara rapor yayınlamıştık. Bununla ilgili de en kısa sürede bir sonuç raporu yazıp, pandemi sebebiyle yapamadığımız genel kurulumuzu yapabilirsek, bununla ilgili sonuç raporumuzu genel kurulumuza sunup, belediye meclisine ve ilgili kurumlarına aktarımını yapacağız.”
 
“KENT KONSEYİ, FİKİR ÜRETEN BİR YAPI”
“Kentte sorun olarak gördüğümüz bir afet bölgesindeyiz. Bununla ilgili yapı stoğumuz, afet anı, öncesi ve sonrası olarak kentlinin bu konudaki bilinç düzeyi nedir, bununla ilgili çalışmalar yapmaya başladık. Ziyaretlerimizi gerçekleştirdik, AFAD il müdürümüz ile görüştük, sağlık il müdürümüz ile görüştük. Tam bu işler başlarken ne yazık pandemi ülkemizi ve şehrimizi etkiledi” diyen Kızoğlu, “Dünyadaki bu virüs ile ilgili tehlikeyi önceden sezerek, 3 Mart tarihinde şehrimizin 18 Mart Üniversitesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Alper Şener hocamızın katkılarıyla bir faaliyet gerçekleştirdik. 10 Mart tarihinde ülkemizde tespiti yapılmıştı. Şehrimizde 23 Mart. Bildiğimiz tarihler bunlar. Biz 3 Mart’ta bununla ilgili seminer düzenleyerek, bu hastalığın ne olduğu ile ilgili, neler yapacağı ve nasıl korunacağımız ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirdik. Çok şey yapmak istiyoruz. Biz işi yapan değiliz, fikri üreteniz. Bunu altını kalın bir şekilde çizelim. Kent Konseyi, fikir üreten bir yapı. Kentte bu işle ilgili yapılacak işe neyse birçok yetkili kurumumuz var, bunların ortak aklının geliştireceği bir yapıyız” şeklinde konuştu.
 
“ORADAKİ GÖRÜŞLERİN ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK”
Başkan Kızoğlu, “Pandemi öncesinde mahallelerin genel kurullarını yaptık. Üç tane tematik meclisimizin seçimli genel kurullarını yaptık. Bunların hazırlıkları ve planlanması bir iş gerçekten. Bunları gerçekleştirdik. Özel günlerimizde anma etkinliklerimizi gerçekleştirdik. Sarıçay çalışma grubunda yoğunlaştırdık. Tam hızlanmışken pandemi dönemi başladı. Biz de Sağlık Bakanlığı’nı ve ilgilileri takip ettik. Kentte bu konuyla ilgili paylaşımlar yaptık. Covid 19 ile ilgili farkındalığı arttırmaya çalışarak, bunun psikolojik etkileri ile ilgili çalışmaları devam ettirdik. Bu şekilde. Herkes Kent Konseyi’ne sahip çıkarsa, sorunlarını, hayallerini Kent Konseyi’ne taşırsa güzel bir yol alacağımıza inanıyorum. STK’lar bizimle yoldaş da olabiliyor. Sivil Toplum Kuruluşlarının daha ayakta durabilir hale gelmesi için, Kent Konseyi’nin destek sağlaması görevlerinden biri. Bu yönde STK’lar ile paydaşız. STK’ların daha çok ilgilenmesi için çaba sarf edecektik. Tabanı geliştirmek niyetindeydik. Çok fazla katılımcı olduğunu söyleyemiyorum üzülerek. Toplumuz ne yazık ki temsili demokrasi anlayışına alışmış. Biz seçelim, o bizim yerimize karar versin. Kent Konseyi’nin yapısı katılımcı demokrasiyi öne çıkartan bir yapı olduğu için devamlı ihtiyaç var. Seçim sonrasında da oradaki görüşlerin önemi çok büyük. Bu yüzden herkesi davet ediyoruz” dedi.
 
SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Kızoğlu, kentin sorunlarına da değinerek, bununla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Öncelikle trafik sorunu var. Özellikle tatilcilerin dönüş trafiği ile ilgili sorun devam ediyor. Bu anlamda bir çalışma yapılmasını önemli buluyorum. Şehrin dışında bir hazine arazisinde park alanı oluşturulması ve kentimizin deniz yolu işletmesi GESTAŞ’ın orada tesis kurarak gişe işlemlerini oraya taşımasını ve gemi kapasitesi kadar araçları iskeleye göndererek kent içi trafik yoğunluğunun azaltılmasının sağlanması konusunda bir düşüncemiz var. Bu anlamda konunun görüşülmesi için ilgililerin bir araya geldiği çalışma yapılabilir. Kent ekonomisine baktığımızda birçok alanda üniversiteye bağlıyız. Pandemi süreci devam ediyor vaka sayısı artıyor. Kısa sürede sıfıra indirilmesini ümit ediyoruz ama bu süreçte esnaflarımızı ve bizleri zor bir dönem bizi bekliyor. Esnafımız ekonomik olarak sorunlar yaşayacaktır. Çözüm önerileri neler olabilir. Turizm alanında sorunları var. Can dostlarımızla ilgili sorunlar var. Can dostlarımızla ilgili olarak bu konuda sadece belediye tek başına bu işin altından kalkamaz. Mutlaka ve mutlaka il müdürlükleri, valilik, bakanlıklar çapında bu konu ele alınmalıdır. Biz merkezde ne yaparsak yapalım can dostlarımız sorunu daha geniş perspektifte değerlendirilmeli ve kalıcı çözecek çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. İstanbul Sözleşmesi gündemde kadın meclisimizin bu anlamda çalışmaları devam ediyor. Bu sözleşmenin içeriğini halkımıza anlatmamız gerekiyor. Kültür ve Sanat, Spor, Engelliler meclisimizin ve mahalle meclislerimizin çalışmaları devam ediyor.”
 
“HER FİKRE AÇIĞIZ, HER TARTIŞMAYA AÇIĞIZ”
 “En çok dile getirmek istediğim şey, Kent Konseyi’nde herkesin eşit olduğu bu yapılanmada  kentlinin tamamına ihtiyacımız var” diyen Kızoğlu, “Her fikre açığız, her tartışmaya açığız. Müzakereci demokrasi dediğimiz şey zaten bu tartışma kültürünü yaşatmak bu demokrasi kültürünü, demokratik kültürü geliştirmek adına Kent Konseyi var. O yüzden kentlinin Kent Konseyi’ne sahip çıkmasını rica ediyorum. Bunu geliştirmek hepimizin elinde, sonuçları da mutlaka ve mutlaka kentimize fayda sağlayacaktır” diyerek söyleşiyi tamamladı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN