Üniversitelerin uzaktan eğitime başlaması ve 21 Eylül’de sadece okulöncesi ve 1.sınıf öğrencilerin okula başlayacak olması kararlarının alınmasının ardından esnafın pandemi döneminde başlayan sıkıntıları devam edecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, esnafın bu durumdan daha çok etkileneceğini söyleyerek, önlerini göremediklerini belirtti.
 
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, 21 Eylül’de sadece okulöncesi ve 1.sınıf öğrencilerin okula başlayacak olması ve üniversitelerde öğrenim gören birçok öğrencinin eğitimlerine online olarak devam edeceği bilgisinin paylaşılmasının ardından esnaflar açısından değerlendirmelerde bulundu. Özcan, “Çanakkale merkez için konuşursak 46 bin üniversite öğrencisi Çanakkale’ye gelecekti. Yaklaşık bir 5 bin civarı akademik personel var. Toplam sayı 50 binin üzerinde. Dün Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu akademik yılın 2020 yılı sonuna kadar online üzerinden yapılması ile ilgili bir karar almış. Şu an itibari ile Çanakkale’ de il genelinde yüksek okullarda dahil olmak üzere üniversitemiz yüz yüze eğitim yapmayacak. Uzaktan eğitim yapacak. Şimdi bu ne anlama geliyor? 2019 yılında ekonomik anlamda esnaf olarak zaten korona öncesinde de sıkıntılar yaşıyorduk. Tüm esnafların 2020 nasıl olacak beklentisi vardı.2020’nin Mart ayında da tün dünyada etkili olan koronavirüs salgını Türkiye’ye de geldi ve alınan Pandemi önlemleri doğrultusunda çok büyük bir esnaf kesimimizin iş yerleri çok uzun süre kapalı kaldı. 1 Haziran itibari ile yeni normalleşme sürecinde de esnafın iş yerleri açıldı ama bu seferde esnafın iş hacmi yüzde 50 düştü. Türkiye’ de ve Çanakkale’de koronavirüs vakalarının ciddi yükselişe geçtiği bugünlerde de piyasa allak bullak” dedi.
 
“GÖRDÜĞÜMÜZ HİÇBİR IŞIK YOK”
“Biz esnaf olarak bütün ödemelerimizi koronavirüs öncesinde ve sürecinde çektiğimiz krediler dahil. Sosyal güvenlik prim ödemeleri dahil, elektrik borçları dahil tüm bu ödemeleri 4 aydır öteleyerek süreci geçirdik” ifadelerini kullanan Özcan, “Bu gelecek ayda bütün ödemeler başlıyor. Açık ve net söylüyorum beklenti Çanakkale’ de üniversite öğrencisinin gıda sektörünü, kafe, kafeterya, giyim, ulaşım, emlak sektörüne birazcık nefes aldırır mı derken Çanakkale Üniversitesi Senatosu’nun son aldığı online eğitim kararı resmen esnafı entübe hale getirdi. Esnaf ve sanatkar olarak önümüzde gördüğümüz hiçbir ışık yok. Şu an ulaşım sektöründe de ayakta yolcu alınmasına ciddi sınırlamalar getirildi. Düğün salonlarında nişan ve sünnetlere de yasak geldi. Peki bunları yasaklayalım ya da ciddi oranda kısıtlayalım peki esnaf ve sanatkar kim? Küçük sermayesi ile iş yeri açan insan. Bu insanlar eğer devlet kademesinden gerekli desteği görürse neden 15 gün işyerini kapatmasın? Neden 1 ay kapatmasın? Bir iş yeri 14 saat çalışıyor. Yanındaki işçisinin parasını veremiyor. Valla önümüzü esnaf olarak hiç göremiyoruz” şeklinde konuştu.  
 
“ÇOK SIKINTILI BİR DÖNEM GİRDİK”
Özcan, “Ankara’ da son durumu değerlendirmek için 50 birlik başkanı ile beraberdik. Bu sorunları Konfederasyon Genel Başkanımız Bendevi Palandöken’ ede anlattık. Genel Başkanımız zaten Türkiye’ de esnafın sorunlarını biliyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin aldığı kararı ben toplantıda dile getirdim. Konuyu anlattım üniversite öğrencileri olmayınca ne olacak esnafın durumu? Çok sıkıntılı bir dönem girdik. Yarın için korkum pazar yerleri ile ilgili bir karar alınacak mı? Yarın korkuyorum kahvehaneler ile ilgili bir karar alınacak mı? Korkuyorum lokanta ve restoranlar ile ilgili bir karar alınacak mı? Esnafın durumu çok vahim çok ciddi biz ötelenen sosyal güvenlik prim ödemeleri, vergileri ve krediler ile ilgili bir çalışma yapıldığını duyduk. Umarım bu ödemelerin alınmaması gibi bir karar çıkarsa esnaf olarak biraz rahatlarız” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN