DİSK Genel İş Çanakkale Şube Başkanı Metin Ceylan, 12 Eylül Darbesinin yıldönümü dolayısı ile gerçekleştirdiği açıklamada, o dönemde yapılan darbe girişiminin sermaye saldırısı olduğunu belirterek binlerce işçinin haklarının darbe bahanesi ile gasp edildiğini belirtti. Ayrıca darbelere karşı olduklarını belirten Ceylan, tek seçeneğinin Demokrasi olduğunu söyledi.                
                    
DİSK Genel İş Çanakkale Şube Başkanı  Metin Ceyla, 12 Eylül Darbesinin yıldönümü dolayısı ile bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 12 Eylül sermayenin saldırısı olduğunu belirten Ceylan “12 Eylül askeri darbesi öncelikle işçi sınıfının gücünü kırmaya, haklarını gasp etmeye yönelik bir sermaye saldırısıydı. Kamuoyunda “24 Ocak Kararları” olarak bilinen işçi düşmanı politikalar 12 Eylül ile hayata geçirildi. 12 Eylül 1980 askeri faşist darbesinin üzerinden 40 yıl geçti ama yarattığı olumsuz sonuçlar ve uygulamalar maalesef devam ediyor.  Darbe ile 1961 Anayasası askıya alınmış, grevler durdurulmuş ve özgür toplu pazarlık ortadan kaldırılarak toplu iş sözleşmeleri Yüksek Hakem Kurulu tarafından sonuçlandırılmıştır. Darbeciler işçi sınıfının gücünü kırmak ve haklarını gasp etmek amacıyla esas olarak DİSK’i hedef almıştır. DİSK’in faaliyetleri durdurulmuş, tüm mal varlığına el konulmuş, Genel Başkanı Abdullah Baştürk’ten işyeri temsilcilerine kadar binlerce üyesi gözaltına alınmış, seçilmiş yöneticilerin yerine kayyumlar atanmıştır. arbe ülkemizde güvencesiz ve sendikasız çalışmaya mecbur bırakılan; milli gelirden ve ekonomik büyümeden payını alamayan yoksullar ve işsizler yaratmıştır. Örgütümüz DİSK ve diğer ilerici işçi sendikalar, mallarına el konularak kapatılırken, yüzlerce sendika önderi de tutuklandı, işkence tezgahlarına yatırıldı. İşçi sendikaları ve halktan yana olan sivil toplum kuruluşları zor ve şiddetle dağıtılırken, işveren sendikalarına tam bir serbestlik tanındı. TİSK, MESS ve işveren örgütleri hükümet politikalarını birinci dereceden etkileyen örgütler haline geldiler. İş hayatına ilişkin yasaların düzenlenmesi bütünüyle işveren sendikalarının talepleri doğrultusunda yapıldı” dedi.

Darbeye Hayır, Tek Seçenek Demokrasi
Konuşmasının devamında darbelere karşı olduklarını ve tek çözümün demokrasi olduğunu belirten DİSK Genel İş Çanakkale Şube Başkanı  Metin Ceyla “12 Eylül’ de parlamento işlevsizleştirildi, hukuk ayaklar altına alındı, seçilmişlerin yerine atanmışlar getirildi. Gazeteler, radyolar, televizyonlar susturuldu, işçiler haksız ve hukuksuz yere işlerinden edildi. 12 Eylül darbesinin 40. yılında darbelere, faşizme ve gericiliğe 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi ruhuyla hayır diyor, tek seçeneğin demokrasi ve laik toplumsal yaşam olduğunu savunarak haykırıyoruz!!! Yaşasın Adalet, Yaşasın Demokrasi, Yaşasın Özgürlük. Emekçiye karşı yapılan tüm saldırılara nasıl boyun eğmiyorsak, Sendikal hak ve özgürlüklere yapılan her türlü müdahale karşısında nasıl dik duruyorsak, yargının bağımsızlığına, hak ve özgürlüklere, eşitliğe, adalete yapılan tüm saldırılara da aynı kararlılıkla boyun eğmeyeceğiz. Bizler, darbecilerin karşısında onurunu savunan DİSK’lilerin, Kemal Türkler’lerin, Abdullah Baştürk’lerin, Kenan Budak’ların ve eli kanlı darbecilerin işkence tezgahlarında, yargısız infazlarda, idam sehpalarında öldürdüğü ancak yok edemediği emek temsilcilerinin emanetine sahip çıkmaya devam edeceğiz! 12 Eylül ile er ya da geç hesaplaşacağız”  ifadelerini kullandı.

Şerife Erdem