Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Uysal, yeni sezondan umutlu olduklarını söyleyerek, pandemiden ötürü erken gelen av yasağından dolayı denizlerin şu anda nadasa bırakılmış gibi olduğunu belirtti.
 
Çanakkaleli balıkçıların heyecanla beklediği tarih olan 1 Eylül itibari ile av yasağının sonlanması balık tezgahlarındaki fiyatların da düşmesine neden olacak. Bu sene uygun fiyatlı balıkların satılacağını öngören Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Uysal, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
 
Başkan Uysal, “1 Eylülde avlanma yasağının sona ermesi ile birlikte Çanakkale’ de ve tüm Türkiye’ de balık halleri hareketlilik kazanacak. Av yasağının kalması endüstriyel balık işleme tesislerinin ve pasif durumda bulunan Balık hallerinin de hareketlenmesi demek. Bu hareketlilikte dolayısı ile balık fiyatlarında sardalye fiyatlarında, hamsi fiyatlarında, palamut fiyatlarında makul seviyelere gerileme olacağını umut ediyoruz. Böylece av sezonunun başlaması ile tezgahlar balık ile dolacak ve vatandaşlar bu balıkları çok daha uygun fiyatlara alabilecekler” diye konuştu.
 
“TEKNEDE BİR KİŞİDE KORONA ÇIKARSA TÜM TEKNEYE KARANTİNA UYGULANACAK”
Pandeminin balıkçılığa etkilerini değerlendiren Uysal, “1 Eylül’ de av sezonu açılacak ama tüm dünyada ve Türkiye’de etkisi hala devam eden koronavirüs salgını var. Dolayısı ile 1 Eylülde vira bismillah diyecek olan balıkçı teknelerinde de bu salgın ile ilgili tedbirlerde alındı ve bu tedbirler denize açılan balıkçı teknelerinde çok iyi ve düzenli uygulanması gerekiyor. Tabi koronavirüs ile ilgili durumun nasıl şekilleneceği konusunu şu ana dünyada hiçbir ülke kestiremiyor. Türkiye’de de bir ikinci dalga beklentisi var. Bu konuda balıkçılar da oldukça tedirgin.1 Eylül’de avlanma için denize açılacak olan balıkçı teknelerinde 25-30 kişi çalışıyor. Tabi avlanma ve ağları atıp yine ağları toplama olsun teknede yaşam olsun çok sıkışık bir alanda çalışıyorlar. Yani bu teknelerde çalışan sayısından dolayı sosyal mesafeyi korumak imkansız çünkü yaşadıkları ortam bu kuralın sağlıklı şekilde uygulanmasına müsait değil. Ama tabi bu çalışanlar izole oldukları için dışardan bir koronavirüs kapmış kişi ile temas olmazsa bir sorun yaşanmaz. Ama balıkçı teknesine yeni gelen bir tayfada koronavirüs olursa ya da zaman zaman izne giden tayfalardan birinde dışarıda koronavirüs bulaşırsa muhtemelen tedbir amaçlı o tekne tayfaları ile birlikte bağlanarak karantina altına alınacak” şeklinde belirtti.
 
“AVLADIKLARI BALIKLARI KARAYA ÇIKARTABİLECEKLERİ BİR YER YOK”
Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Uysal, balıkçıların yaşadıkları sorunlara değinerek, “Çanakkale’ de balıkçıların en önemli sorunlarının başında avladıkları balığı karaya çıkartamamak. Balıkçılar avladıkları balıkları bizim bölgemizde Kumkale’ den Kemer’e kadar karaya çıkartabilecekleri bir yer yok. GESTAŞ iskelelerini kullanamıyoruz. Dolayısı ile ilgili avladığımız balığı karaya çıkartamamak gibi çok ciddi bir sorununuz var. Bir başka sorun ise balıkçıların avladıkları balığı sevk ederken balık yüklü araçlar GESTAŞ gemileri ile bu balığı sevk ediyor ve maalesef bu sevkiyatı yapacak öncelik hakkımız yok. Bu sevkiyat konusunda büyük sorun yaşıyoruz. Çanakkaleli balıkçıların yine en büyük sorunlarından biride Çanakkale’ de av sahalarının çok daralmış olması” ifadelerini kullandı.
 
“BALIĞIN UCUZLAMASINI DA BERABERİNDE GETİRECEKTİR”
“1 Eylül ile birlikte büyük balıkçı teklerini denize çıktığında talep ve arz dengesi daha dengeli olacaktır” diyen Uysal, son olarak şunları söyledi: “Bu nedenle de vatandaşlar daha uygun fiyatlarda balık yeme fırsatını yakalayacak. 1 Eylül itibari ile denize açılacak olan balıkçı tekneleri geri döndüğünde ve depoları balık ile dolu olduğunda bu balık hallerinde de balık fiyatlarının düşmesi anlamına geleceği için bu düşüş perakende tezgahlarında da balığın ucuzlamasını da beraberinde getirecektir.”
 
Sevi Gözay UĞURLU