Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un geçtiğimiz haftalarda, eğitimin öncelikle uzaktan başlayacağını 21 Eylül’de ise okullarda devam etmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini açıklaması sonrasında velilerin kafasında birçok soru işareti belirdi. Eğitim İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş, konuyla ilgili açıklandı bulunarak, pandemi sürecinde eğitimi değerlendirdi.
 
Eğitim İş Sendikası Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Mantaş, koronavirüse yakalanan öğretmenlerin bulunduğu okulların listesinin açıklanmasının, virüsün nasıl yayıldığını ortaya koyduğunu söyledi. Mantaş, “Türkiye genelinde 21 okulda öğretmenlerden Covid-19 testleri pozitif çıktı, diye listeler çıkmaya başladı. Bu konuda haberler yapıldı. 21 okulda koronavirüs testi pozitif çıkan öğretmenler tespit edildi. Bu tespit öğretmenler arasında tanıdığımız, bildiğimiz öğretmen arkadaşlarımız da var ve bu arkadaşlarımızla ile konuştuk. Çanakkale'de de testleri pozitif çıkan öğretmenler olduğunu biliyoruz. Hatta bir kamu çalışanının pozitif çıktığını biliyoruz. Daha doğrusu Milli Eğitim çalışanın da test sonucunun pozitif çıktığını biliyoruz. Tüm bu verilere baktığımızda koronavirüsün yayıldığını görüyoruz ve virüs artık bize hiç olmadığı kadar çok yakın” şeklinde konuştu.
 
“ÖYLE GÖZÜKÜYOR Kİ UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİ DEVAM EDECEK”
“Bu süreçte okullar hazır değil çünkü Milli Eğitim Bakanlığı pandemi sürecinde gerekli hazırlığı yapmamışlar sorun burada. Öyle gözüküyor ki uzaktan eğitim süreci devam edecek” diyen Mantaş, “Belli branşlardan eğitim sadece 8. ve 12. sınıflarda kurs şeklinde yapılacak. Dün okullarda yapılan toplantılarda online eğitimde görevlendirilecek öğretmenlerin neler yapılacağının yüz yüze konuşulduğu toplantılarda online eğitim ve uzaktan eğitim yöntemi ile EBA üzerinden bir eğitim verilecek. Yüz yüze eğitimin ilk olarak 1. ve 2. sınıflarda başlatalım, İşte bu öğrencilerin yaşları küçük Covit-19 virüsü bu yaş grubuna bulaşmaz gibi bir görüş var ama bu doğru değil bence. Çünkü dünyada küçük yaşta bebeklerin, çocukların da Covid-19 vürüsü bulaşabileceğini gösteren çok sayıda haber var. Hatta testleri pozitif çıkıp tedavi olup, tekrar Covid-19 da testi ikinci kez pozitif çıkan vakalar var. Eğitim öğretimi koronavirüs salgını devam ederken ve vaka sayısı da artmaya devam ederken yüz yüze başlatmak çok büyük bir risk ve Milli eğitim Bakanlığı bu riski göze alıyorsa mutlaka sonuçlarına da katlanacaktır” ifadelerini kullandı.
 
“ÖĞRETMENLER GERÇEKTEN CANINI DİŞİNE TAKARAK ÇALIŞTILAR”
Mantaş, öğretmelerin koronavirüs sürecinde uzaktan eğitim sistemi için çok çalıştıklarını söyleyerek, “Toplumda şöyle bir algı var; öğretmenler koronavirüs sürecinde yatarak maaş aldılar. Bu doğru değil çünkü pandemi sürecinde uzaktan eğitim sisteminde öğretmenler gerçekten canını dişine takarak çalıştılar. Bütün enerjisi ile uzaktan eğitime katkı sunmaya çalıştılar. Ayrıca öğretmenler vefa guruplarında görev aldılar ve 65 yaş ve üzerindeki yaşlıların araması konusunda görev aldılar. Ve bu görevleri de gönüllü olarak yaptılar” diye konuştu.
 
“TEHLİKE DEVAM EDİYOR”
Düğünler, turizm gibi alanlarda serbest olmasının ardından vakalarda artış yaşandığını vurgulayan Ahmet Mantaş, şunları söyledi: “Daha da endişe verici durum vaka sayısının artmadı ile beraber koronavirüsten ölen sayısının da artması. Özetle durum şu, tehlike devam ediyor. Dün 14 ilde yeniden genelge yayımlanarak tekrar kısıtlamalar getirildi. Covid tehlikesi ortadan kalkmadan verilerin çoğunluğunun çocuklarını eğitime gönderileceğini düşünmüyorum. Milli Eğitim Bakanlığı özel okulların telafi eğitimle başlayabilir diye 17 Ağustos'tan itibaren bir kural koydular, yüz yüze eğitime başladılar. Özel okullar derslerin bir kısmını kurs şeklinde tamamlayıcı eğitim şeklinde verdiler.2020-2021 eğitim öğretim yılı için şimdi özel velilerden öğrenci eğitim paralarını, servis ve yemek paralarını aldılar ve yarın öbür gün eğitime tekrar ara verilirse veliler ödedikleri paraları hizmet alamadıkları için geri isteyecekler ki bunda da çok haklılar.”
 
“GEREKLİ ŞART VE KOŞULLAR UYGUN OLDUKTAN SONRA BU OLABİLİR”
“Okulların açılmasında ısrar edilmesinin ardında koronavirüs sürecinde tamamen duran ve yeni normalleşme sürecinde de istenen hareketliliğin sağlanamadığı ekonomik hareketliliğin okulların açılmasını sağlayarak yapmak” diyen Mantaş, bu konuda görüşlerini belirtti: “Okulların açılmasındaki ısrar mevcut hükümetin stratejik ve siyasal anlamda bir akılla verdiği bir karar. Çocukları, eğitimi düşünen falan yok. Çocukların can güvenliği düşen yok. Okullar açılmalı ve eğitim mutlaka yüz yüze yapılmalı ama gerekli şart ve koşullar uygun olduktan sonra bu olabilir. Eğitimin ve yüz yüze eğitimin başlaması için gerekli şart ve koşullar sağlanmalı ve Milli Eğitim Bakanlığına pandemi süreci ile ilgili ciddi bir ek bütçe verilmeli. Milli Eğitim okullara ek öğretmen ataması yapmalı okullara hizmetli, memur, sağlık görevlisi görevlendirmeli. Her okula maske yığmalı, gerekli sağlık koşullarını, temizlik koşulları sağlanmalı, havalandırma sistemlerinin mutlaka sağlıklı hale getirmeli ki o zaman 4 metrekareye 1 öğrenci ile yüz yüze eğitim yapılabilsin.”
 
Sevi Gözay UĞURLU