Henüz yazın başında hayata geçen sistemi yerinde gidip üreticilere anlatan Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün çalışmaları ve Ziraat Odası’nın destekleri ile DİTAP’ın üreticiye nefes aldıracak bir proje olacağı düşünülüyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, projenin çok önemli olduğunu ve sahiplenildiği takdirde çok güzel bir altyapısı olacağını söyleyerek, ilin bakış açısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.
 
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, çiftçilerin ürettiği ürünleri, tüm alıcıları ve üreticileri buluşturmanın hedeflendiğini, Dijital Tarım Pazarında online bir sistem ile üretici ve alıcıyı bir araya getirerek, tarımsal üretim ve ticarete önemli bir katkı sağlayan olan Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) sistemi hakkında görüşlerini paylaştı. Kaya, projeyi, “Dijital Tarım Pazarı (DİTAP), Tarım Bakanlığı’nın Türkiye’de, üreticiden direkt son satıcıya satış yapılabilme olanağı sağlayan çok iyi niyetli, sahiplenilmesi gereken ve başarılı olması için elimizden gelen çabayı göstermemiz gereken kıymetli bir proje olarak algılıyoruz” diyerek tanımladı.
 
“SAHİP ÇIKILDIĞI ANDA BAŞARIYA ULAŞIR”
Projenin sahiplenilmesinin önemini vurgulayan Kaya, “Devletin kurumlarının, Tarım Bakanlığı’nın bazı zamanlarda çok ciddi projeleri oluyor ama bunu yürütmek bunu başarıya ulaştırmak da kullanıcıların ve yönetenlerin işi oluyor. Dolayısıyla, sahip çıkıldığı anda başarılı olacağını görmekteyiz. Ama bu projenin güzel anlatılması, üreticilere ve son satış noktasında üye olacak kişilere de bilgilendirmelerin çok iyi yapılması ve üye sayısının arttırılması gerekir. Türkiye’nin bir ucundaki satıcının diğer ucundaki alıcı ile buluşturulmasını sağlamak için üye altyapısının oluşturulması önemli. Projenin çalışabilmesi için bu tabanında üye sayısına ihtiyaç var. Bu yüzden de bu sayının arttırılması proje için önem teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.
 
“KABUL GÖRÜRSE CİDDİ ŞEKİLDE BAŞARILI OLACAK”
Başkan Kaya, projenin amacına da değinerek, “Üreticinin ürünü iyi fiyattan satabilmesi ve yine tüketicinin de tükettiği ürünü uygun fiyattan alabilmesini sağlamak. Yapmak istenen, üretici ile son satış noktası arasındaki aracıyı arttırmak. Tamamen ortadan kaldırmak diye bir durum yok ama burada ilk üretimden itibaren ürünün son satış noktasına gelene kadar birçok aracıdan geçip gelmesi fiyatının yukarı çıkmasına sebep oluyor ve bu yükselmeyi önlemek adına geliştirilmiş çok iyi niyetli bir proje. Eğer ki iyi yönetilirse, kabul görürse ciddi şekilde başarılı olacağını düşünüyoruz. Projeyi yönetenlerin sahiplenmesi gerekiyor. Oluşabilecek sorunları, kendi kendimize sorarak projeyi geliştirmemiz ve yol almamız gerekiyor. Proje çok yeni, altyapı sorunları çıkacaktır. ‘Olmaz, olmadı’ demek yerine çıkan problemleri, olası problemleri çözerek yola devam etmenin hayırlı olacağını düşünüyorum. Bu uzun ince bir yol, hemen başarılı olacağını düşünülmesin ama sabırla devam edebilirsek önümüzdeki yıllarda ciddi bir altyapının ortaya çıkacağını düşünmekteyim ama önemli olan sabır. Aksaklıkların iyi tespit edilip, zaman kaybetmeden çözülmesi gerekir” dedi.
 
“ÜYE OLMANIN BİR MASRAFI, BİR KAYIT BEDELİ YOK”
Çanakkale’de DİTAP sistemine kayıtlı üyeler hakkında bilgi veren Kaya, “Son verilere göre 200 civarında satıcı üyesi, 15 civarında ise alıcı üyesi var. Bu proje tabi çok yeni bir proje. Anlatımlarla, tanıtımlarla bu sayıların daha da yukarılara çıkmasını sağlamalıyız.  Sistemdeki bu satıların binlere kadar çıktığı gün kendimizi anlattığımız gün olacaktır. Bizim kendimize ufak ufak hedefler koyarak, yolumuza uygun emin adımlarla yürümenin yerinde olacağını düşünüyorum. Çanakkale genelinde çiftçi kayıt sistemine göre 30 bin kayıtlı üreticimiz var. Bu üyelerin tamamının satıcı kısmına üye olmasını bekliyoruz. Üye olmanın bir masrafı, bir kayıt bedeli yok. DİTAP’a üretici-satıcı olarak kayıt olabilmek için; Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Bilgi Sistemi (HBS) ve Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) kaydını aktif ve güncel olması yeterli. Alıcılar içinse; Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemi (ESBİS) veya Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’ne (MERSİS) kayıtlı olmak yeterli oluyor” bilgisini verdi.
 
“BAZI ÜRÜNLER ÜLKENİN TAMAMINA ULAŞMADAN SEZONLARI BİTİYOR”
“Bazen elimizde çok sayıda bulunan ürünlerin, Türkiye’nin dört bir tarafındaki alıcılar tarafından görülmesinin ürünü satabilmek için, zamanında satabilmek için çok kıymetli olduğunu düşünüyoruz” diyen Kaya, “Bazı ürünler ülkenin tamamına ulaşmadan sezonları bitiyor. Biz burada bu ürünlerin tanıtımını yapmak için de açılan bir kapı. Bu kapıyı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Buradan alışveriş yapacak alıcıların buraya üye olmasının çok faydalı olacağını düşünüyorum. Ürün çeşitliliği adına, ürünü kendi fiyatında bulmak adına çok kıymetli. Amacın altını bir kez daha çizmek istiyorum; üretim noktasından son satış noktasına daha az aracıyı kullanarak ulaştırabileceğimiz bir sistem. Bu da doğrudan ürünlerin fiyatlarına yansıyacaktır. Üretici daha iyi fiyata malını satacaktır, tüketici de daha uygun fiyata mal alacaktır. Projenin sahip çıkılması gerektiğini, korunması gerektiğini ve çıkan sorunların, iyi irdelenip yerinde, zamanında müdahale edilerek yola devam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
 
“MALA TALEP ARTINCA DA, FİYATLAR İSTEDİĞİMİZ SAYILARA GELECEKTİR”
Kaya, Çanakkale domatesinden örnek vererek, “Bu bolluk şu anda Çanakkale’de var. En yakın İstanbul’da, İzmir’de, Bursa’da var ama bu bolluğun yaşanmadığı, fiyatların daha iyi olduğu illerimiz de var bizim. Burada o illerimizdeki üyelerimize şu anda Çanakkale domatesinin üretimde olduğunu anlatabildiğimizde, fiyatın daha iyi olduğu bölgelerden alıcılar gelecektir ve mala talep artacaktır. Mala talep artınca da, fiyatlar istediğimiz sayılara gelecektir” diye anlattı.
 
“İYİ YÜRÜTEBİLİRSEK DÜNYADAN BU PROJEYE İLGİ OLACAĞINI DÜŞÜNMEKTEYİM”
Kaya, son olarak projenin yönetiminin çok önemli bir kriter olduğunu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: “Buradaki en önemli amaç, aracı sayını azaltacağız. Aracı sayısını azalttığımızda otomatik olarak bazı fiyatlar üreticinin cebinde kalacak. Üreticinin cebinde kalınca, üretici memnun olacak. Çok aracı işin içine girmediği için fiyat çok artmadığından tüketici de uygun fiyattan malını temin etmiş olacak. Üretimiz için de tüketicimiz için de çok hayırlı olacağını düşünüyorum fakat iyi yönetmek şartıyla. Bakanlığımız, bu tarzda yıllardır birçok iyi niyetli proje gerçekleştirdiler. Ama sahipsizlikten ve iyi yönetilmemekten dolayı hepsi raflarda bekliyor. DİTAP gibi çok kıymetli bulduğumuz projelerdi ama yönetilememekten dolayı, sisteminin oturtturulmamasında dolayı birçok projemiz rafa kalktı. DİTAP’ın da aynı şekilde olmaması için sahiplenerek, yol yürümemiz gerekiyor. Eğer bunu başarabilsek ortaya çok güzel bir model çıkacak ve bu model yalnızca Türkiye’de değil, etrafımızdaki ülkelerden de bu modele ilgi olacağını düşünüyorum. İyi yürütebilirsek dünyadan bu projeye ilgi olacağını düşünmekteyim.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN