Reklam

Balıkhanede virüs sonrası, av yasağı öncesi

Korona virüsü nedeniyle 15 Nisan'da sona ermesi gereken av sezonunu erken kapatan balıkçılar, yeni sezona hazırlanıyor. 1 Eylül’de kalkacak olan av yasağının ardından balık satışlarının yükselmesi ve çeşitliliğin artması bekleniyor.

448
Balıkhanede virüs sonrası, av yasağı öncesi

Korona virüsü salgını nedeniyle balık satışlarında gerçekleşen değişiklik kimi balıkhane esnafının yüzünü güldürürken, kimini ise dükkân kapattıracak boyuta getirdi. Balıkhane esnafları, 1 Eylül’de kalkacak olan balık avı yasağının ardından, satışların daha iyi olacağını düşündüklerini iletti. Çanakkale halkının şimdilerde en çok tercih ettiği balığın 30-40 TL arası satılan sardalye olduğunu da ileten esnaflar, Eylül ayının 15’ine kadar ‘sardalye mevsimi’ olduğunu aktardı.
 
“DÜKKANI ZARARINA AÇIYORUZ”
Salgın nedeniyle dükkânın kötü günler geçirdiğini söyleyen Yosun Deniz Ürünleri çalışanı Necdet Meşe, “Korona virüsünden dolayı balıkhanede hiçbir şey yok. 1000 TL para toplayamıyoruz. Masraflarımızı çıkaramıyoruz. Dükkânı zararına açıyoruz. 1 Eylül’de av yasağının kalkmasını bekliyoruz. Balık bol olursa biraz daha düzelir diye düşünüyoruz ama Çanakkale’de korona yaygın bir şekilde var bu yüzden ilerleyen dönemlerde sokağa çıkma yasağı olur mu, dükkân açılacak mı açılmayacak mı hiçbiri belli değil. Sardalyeden başka balık satılmıyor. Yaz olduğu için insanlar çok fazla balık da yemiyorlar. Üç-dört aydır zararına çalışıyoruz. Sırf dükkân açmak için açıyoruz” dedi.
 
“ŞU AN SARDALYENİN DÖNEMİ”
Korona virüsünün balık satışlarının onları olumlu etkilediğini belirten Uysallar Balıkçılık çalışanı Yılmaz Karagül, “Bizim satışlarımız gayet iyi durumda. Tabii ki 1 Eylül’de başlayacak olan sezonumuz kadar iyi değil ama yine de pandemi döneminden bu yana işlerimiz iyi.  13 Mart’ta pandemi dönemi başladığı zaman ciddi anlamda satışlar yaptık burada. İnsanların gidecek bir yeri yoktu, evde kaldılar, restoranlar kapandı, ihracatlar kapandı… Balığın da gidecek bir yeri yoktu. Haliyle satışlarımız karantina döneminde oldukça iyiydi. 1 Haziran’da pandemi süreci biraz rahatlayınca o zaman düşüşler oldu. İnsanlarda biraz da psikolojiktir de bu durum, yazın çok balık yemeyi tercih etmez insanlarımız, sıcak havada çok da akıllarına gelmez. Balık soğukta yenir. Biz insanların haftada en az bir kere balık yemesini şiddetle tavsiye ediyoruz. Balık sağlıktır, bunu herkes bilmeli. Şu an sardalyenin dönemi. Haziran 1 ile Eylül 15 arası üç buçuk ay yağlı olduğu dönem. Haliyle Çanakkale halkı bilir bu işi. Genelde bu dönemde en çok sardalye tüketiyorlar” dedi.
 
“BUNDAN SONRA NORVEÇ SOMONU SATMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin talimatıyla balık tüketiminin artırılması amacıyla 3-5 Nisan'da "Evde Hayat, Sofrada Balık" sloganıyla kampanya başlatılmıştı. Çipura ve levrek balıklarının neredeyse maliyetine satıldığı ilk kampanya, halk tarafından yoğun ilgi görmüştü. Bu kampanyalardan ikincisi, 15-17 Nisan’da Karadeniz’de yetişen Türk Somunu’nda uygulandı. Çanakkale’de Türk Somonu satan adreslerden biri olan Uysallar Balıkçılık, kampanya döneminde fiyatı 40 TL’ye kadar inen somonun, şu anki fiyatının 60 TL olduğunu belirtti. Yerli somonun, Norveç somonunu hiç aratmadığını ileten Karagül,” Yerli somon satıyoruz biz. Norveç somonu zaten bundan sonra satmayı da çok düşünmüyoruz. Yerli malı, Türk’ün malıdır. Ayrıca yerli somon da Norveç somonunu hiç aratmaz. Bizim somon üreticilerimiz de gayet iyi yapıyorlar bu işi. Fiyatı uygun, 60 TL. Pandemi döneminde 50 TL idi, o dönem reklamları oldu, satışları da çok iyiydi. Ama şu an somonun kendince bir müşterisi var yani” ifadelerini kullandı.
 
Sevi Gözay UĞURLU
 

Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.