Çanakkale merkezde haftada üç gün kurulan halk pazarının Cuma günü gerçekleşen ayağı yoğun ilgi gördü.
 
Sezonu bitmeye başlayan karpuzun fiyatı düşüşe geçerken, kavun ise oldukça fazla rağbet görüyor. Diğer üzümlere göre fiyatı biraz daha pahalı olan Bozcaada üzümü altın zamanlarını yaşıyorken, çileğin fiyatı yükseldi. Mutfağın demirbaşlarından olan domates ve salatalık fiyatlarında ise geçen haftalara göre değişiklik olmadı.
 
KAVUN SATIŞLARI KARPUZU GEÇTİ
Cuma pazarında yer alan tezgâhında kavun ve karpuz satışı yapan Muhammed Aras, “Satışlara ilk başladığımız zaman biraz hızlıydı ama şimdi karpuzun son dönemleri olduğu için biraz yavaşlamaya başladı. İlk çıktığı zaman fiyatı 2 lirayken şimdi 1,5’a düştü. Hala daha gitmiyor. İleride yükselir mi yükselmez mi bilemiyoruz. Kavun ise çok güzel çalışıyor şuan, kavun alan müşterilerimiz de oldukça fazla. Biz Gönen kavunu satıyoruz. Gönen kavunu; küçük, beyaz ve içi sapsarı olur. Bu karpuzlar da bittikten sonra kavun dönemi zaten bitiyor. Ekim sonu gibi kavun-karpuz dönemi kapanıyor. Yani, şimdilerde karpuz satışı azaldı ama kavun yükseldi diyebiliriz” diyerek karpuz sezonu hakkında bilgi verdi.
 
“ŞU AN BOZCAADA ÜZÜMÜNÜN EN GÜZEL OLDUĞU ZAMANLAR”
Kilosu 10 TL’den alıcı bulan Bozcaada üzümü, satışlarının en yüksek olduğu zamanları geçiriyor. 25 senedir Çanakkale’de Bozcaada üzümü satan İlyas Er, ”Bizim sattığımız üzüm biraz pahalı, toplaması 15-20 gün sürdüğü için kilosu 10 TL. Az ve zahmetli çıktığı için bu durum fiyatına yansıyor. Yaşlı insanlar bu üzümü bildikleri için en çok onlara satıyoruz. Yeni nesil de artık Bozcaada’yı tatil beldesi olarak tanıdığı ve ilgi gösterdiği için bu üzümü de yavaş yavaş öğrenmeye başladılar. Bu üzümün en güzel olduğu zamanlar 15-20 Ağustos arasında. Zaten Eylül’de sezonunu kapatıyoruz” dedi.
 
SALATA YAPMAK İÇİN PAZARDA 31 TL HARCAMAK GEREKİYOR
Cuma pazarından salata yapmak için malzemeler alacak olan vatandaşların, domates; sivri biber, salatalık, soğan, marul ve limon alacağını düşünecek olursak, malzemelerin kilo fiyatları baz alınarak 31 Türk Lirası harcamaları gerekiyor. Mutfağın zaruri ihtiyaçlarından olan sebzelerden, yerli domates: 3; sivri biber: 6; dolmalık biber: 5; salatalık: 4; paprika biber: 4; kabak: 5; patlıcan: 5; patates: 2,5; soğan, 2,5 ve limon: 12 Türk Lirasından satıldı. Sezon meyvelerinden ise çilek: 10; armut: 5; mürdüm Eriği: 5; Bayramiç beyazı: 5; kırmızı elma: 4 Türk Lirası’ndan alıcı buldu. Yeşillikler, marul: 3,5; maydanoz: 2,5; nane: 2,5; roka, 2,5; göbek: 6; turp: 2,5; kara kıvırcık: 6; havuç: 5; ıspanak: 8; semizotu: 2,5; Çin lahanası 5; siyah havuç: 5; kırmızılahana: 4 Türk Lirası olarak tezgâhlardaki yerini aldı.
 
Sevi Gözay UĞURLU