Kadına şiddete 'dur' demek amacıyla Anafartalar Zaferi'nin 105'inci yıl dönümünde Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki Assos sahillerinden Sokakağzı mevkiinde dalış denemesi yaptı. Milli Sporcu Birgül Erken,  160 metre ile Rus sporcu Veronika Kravtcova'ya ait tek nefesle su altında paletle yatay en uzun mesafe rekorunu 5 metre geliştirdi. Ancak dalış sonrası yaşanan bir protokol hatası sonucu Erken’in rekoru yapılacak incelemenin ardından sonuçlanacak. Su altında 165 metre gitmeyi başaran milli yüzücünün başarısı ekibini ve beraberindekileri sevince boğdu.
 
Milli sporcu rekor denemesi sonrası açıklamasında; “Gerçekten çok uzun bir yoldu. Rekoru kırdık ancak bir terslik oldu. Bir protokol hatası gerçekleşti. Ekipten biri bana dokundu. Türk kadınının gücünü göstermek adına çok önemliydi bizim için bu dalış. Kadına yönelik şiddette dur demek için istedim. Protokol hatasıyla Guinness'e sunacağız. Kabul ederlerse rekor geçerli sayılacak. Bu rekoru 10 Ağustos'ta kırmak bilinçli bir seçimdi. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimize ve kahraman Türk askerine hediye ediyoruz” açıklamasında bulundu.
 
Elinde Türk bayrağıyla büyük coşku yaşayan ve tebrikleri kabul eden Erken sosyal medya hesaplarından da sevincini paylaşarak duygularını şu cümlelere döktü; “Rekor denememde yanımda olan herkese çok teşekkür ederim arkadaşlar. Dilerim ilham veren güzel hikayeler, rekorlar, sportif ve sanatsal olaylar, uzun vadede bile olsa toplum sağlığına katkıda bulunur. Şiddetin her türlüne, özel olarak da kadına yönelik şiddet dur diyebilmek adına iyiliğe ve güzelliklere dönüşür. Hepimizin iyi şeyler duymaya ihtiyacı var. Şuraya bir dünya rekoru koyuyorum.”
 
Gülçin AKIN