Golf ÇABİS İstasyonu’nda düzenlenen tanıtım etkinliği ile ÇABİS’e ait tandem bisikletler hizmet vermeye başladı. Etkinliğe, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları Özleyiş Çetin ve İrfan Mutluay, Belediye Meclis Üyeleri, Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses ve birim çalışanları katıldı.

Çanakkalelilerin ve şehre gelen turistlerin, rahat bir şekilde gezmesinde kolaylık sağlayacak olan tandem bisikletlerin yanı sıra ÇABİS içerisine 14 sabit istasyon, 2adet mobil istasyon, 4 adet al- bırak istasyon ile toplam 20 adet istasyon, 92 bisiklet, 120 park yeri ve 10 adet ikili bisikletin de katıldığı bilgisi paylaşıldı.

Tanıtım etkinliğinde ÇABİS’i geliştirmek için farklı projeler ile devam edeceklerini söyleyen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, bilgilendirme konuşması yaptı. Gökhan, “Tandem yani iki kişili bisiklet yeni bir uygulama. Bundan sonra da elektrik takviyeli bisikletlerimiz olacak. Bir de pazar sepetli bisikletlerimiz olacak. Bunları da bu sistemin içerisinde kullanacağız ama şu anda tandem bisiklet tanıtımı için buradayız. ÇABİS uygulamalarına başarı ile devam ediyor” dedi.

“OTOBÜSE BİNME RİSKİ OLDUĞU İÇİN İNSANLAR BİSİKLETİ TERCİH ETMİŞ”
“Kurulduğu 2016 yılından itibaren 85 bine ulaşmış. 13 bin 595 adet abonman kartı üyeliği var. Yoğun bir ilgi var. ÇABİS kullanma sayılarını 2019’da 2 bin 40 imiş, Temmuzda 2 bin 263 imiş, bu yıl Haziran ayında 2 bin 738’e çıkmış. Temmuz ayında 3 bin 247’e çıkmış aşağı yukarı bine yakın bir abonman artışı var. Bunun da Covid olayıyla alakası var. Otobüse binme riski olduğu için insanlar bisikleti tercih etmiş. Haziran ayında öğrenciler burada oluyordu. Öğrencilerin Mart ayından beri olmamasından dolayı bisikletin kullanım sayısı baya arttı. Bu tandem bisikletlerde iki kişi bir arada gezme hem de bisiklet kullanmasını bilmeyen kişilerde bisiklet kullanamasın bilen ile birlikte gidebilirler” ifadelerini kullandı.

“HEDEFİMİZ ARAÇ YOLLARININ YAYALAŞTIRILMASI”
Projelerin arasında elektrikli scooterlerin olduğunu söyleyen Gökhan, “Bizim tercih edeceğimiz scooterler bıraktığınız yerde dik olarak duracak. Onunla beraber olabildiğince bu kentte araçtan kurtarmanın yoluna girmiş olacağız. Bundan sonra ki hedefimiz araç yollarının yayalaştırılması sürecini devam ettirmek. Sonuç itibariyle Çanakkale’de uyguluyoruz ve bizden örnek alıyorlar. Şu anda turist yok ama yarın turist olsaydı daha çok kullanılırdı. Kredi kartı ile bilebiliyor. Onun için başarıyla götürüyoruz. Kent kartla da binilebiliyor. 14 tane sabit istasyonumuz var, 2 tane mobil istasyonumuz var, 4 tane de al bırak istasyonumuz var. Toplamda 92 tane bisikletimiz var. 10 tanede de tandem bisiklet koyunca toplam adet sayımız 102’ye çıkıyor. Şimdilik idare ediyor yetişmeyecek olursa yeni istasyonlar yeni şeyler yaparız. Scooterlerda başarılı olursak çok daha güzel olacak” şeklinde konuştu.

ÇABİS İSTATİSTİKLERİ
2016 yılı ağustos ayından bu yana yaklaşık 2 bin 873 adet kredi kartı üyeliği, 13 bin 595 adet Belediyemizden alınan abonman kartı üyeliği, 45 adet Elektronik Otobüs Kartı (Kentkart) üyeliği ile yaklaşık 16 bin 500 üyeye ulaşılmış olup, bu süreçte kiralama sayısı da yaklaşık 85.000’dir.
2020 yılı mart ayından itibaren ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınının birçok sektörde düşüş olarak hissedildiği bilinmektedir. Ancak bu süreçte ÇABİS kullanım sayıları, 2019 ve 2020 yılı haziran ve temmuz ayları karşılaştırıldığında %34 ve %43’lük artış olduğu, pandemi sürecinde kentlilerin bisiklet kullanmaya özen gösterdiği görülmüştür. Bu doğrultuda 2019 haziran ayında 2 bin 40 olan kiralama sayısı 2020 haziran ayında 2 bin 738’e çıkarak yüzde 34’lük bir artış, 2019 temmuz ayında 2 bin 263 olan kiralama sayısı da 2020 temmuz ayında 3 bin 247’ye çıkarak yüzde 43’lük bir artış yaşanmıştır.

Gizem Tuğçe BAYHAN