Çanakkale genelinde de Vali İlhami Aktaş başta olmak üzere, kaymakamlar, belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, meslek odaları, polis, jandarma, sahil güvenlik ve zabıta, özel güvenlik ekiplerinin katılımıyla bugüne kadarki en kapsamlı denetim gerçekleştirildi.
 
İçişler Bakanlığı 81 il valiliğine gönderdiği ‘Koronavirüs Denetimleri’ konulu genelgede; COVID-19 salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirildiği hatırlatıldı. İçerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminde temel prensipler olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra tüm iş kolları ve yaşam alanları için belirlenen tedbirlere uyulması salgınla mücadelenin başarısı açısından büyük önem arz ettiği vurgulandı. Bu çerçevede farklı tarihlerde çıkarılan genelgelerle belirli aralıklarla veya belirli günlerde denetimler yapılması hususunda valilikler talimatlandırıldığı ifade edildi. Gelinen aşamada, son günlerdeki vaka sayıları da göz önünde bulundurulduğunda, hayatın her alanında mevcut tedbirlere uyulmasının öneminin bir kez daha ortaya çıktığının altı çizilen genelgede, bu sebeple ülke genelinde en kapsamlı koronavirüs tedbirleri denetimi yapılacağı belirtildi. 
 
Bu kapsamdan dün (6 Ağustos 2020 Perşembe) sabah erken saatlerde tüm il ve ilçelerde, bizzat valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve personeli, meslek odaları, genel kolluk birimleri (polis, jandarma, sahil güvenlik) ve özel kolluk birimlerinin (zabıta, özel güvenlik) katılımıyla ‘Sağlık İçin Hepimiz İçin’ mottosu ile denetimlerin startı verildi. Konaklama tesisleri, alışveriş merkezleri, pazar yerleri, sosyete pazarları, lokanta, kafe, restoran, kahvehane, kıraathane, çay bahçesi, düğün ve nikâh yapılan yerler, berber/kuaför/güzellik merkezleri, internet kafe/salon ve elektronik oyun yerleri, şehir içi ve şehirlerarası toplu ulaşım araçları, ticari taksiler, taksi durakları, park/piknik alanları, lunapark/tematik parklar ve bilumum yaşam alanlarını kapsayan denetimlerde ekipler yoğun mesai harcadı.   
 
VALİ AKTAŞ BİZZAT DENETLEDİ
Çanakkale’nin dört bir yanında da gerçekleşen koronavirüs tedbirleri denetimlerinde Vali İlhami Aktaş kent merkezinde bizzat eşlik etti. Polis ve zabıta ekipleri kentin en işlek Caddelerinden olan İskele Meydanı yakınlarındaki Kayserili Ahmet Paşa Caddesinde adeta üs kurarak, toplu taşıma araçları ve taksileri sıkı biçimde denetledi. Araç sürücülerinin ateşleri ölçülürken yetkililer tarafından koronavirüs tedbirleri hatırlatılarak gerekli uyarılar yapıldı. Açık ve kapalı alanlarda vatandaşların sosyal mesafe kuralı ve maske takma zorunluluğuna uyup uymadığı da titizlikle incelendi.
 
“MÜCADELEYE YÖNELİK DENETİMLERİ KARARLILIKLA SÜRDÜRECEĞİZ”
Vali İlhami Aktaş kordon boyunda İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman ve İl Sağlık Müdürlüğü personeliyle birlikte iş yerlerinde gerçekleştirilen denetimlere bizzat katıldı. Esnaf ve vatandaşlarla sohbet ederek iş yerleri içerisindeki sosyal mesafe ve hijyen gibi konulara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Vali Aktaş, “Esnafımızın, getirilen kurallara uymaları, uygulanan tedbirlerin kendi sağlıkları için gerekli olduğunu ve bu tedbirlerin hayati önemde olduğunun farkında olarak hareket etmeleri çok önemli. Bu süreçte bizlere destek oldukları için esnafımızın her birine teşekkür ediyorum. Çanakkaleli vatandaşlarımızın sağlığı için koronavirüs salgını ile mücadeleye yönelik denetimleri kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.
 
Çanakkalelilere duyarlılığından dolayı teşekkür eden Vali Aktaş; “Millet olarak topyekün bir mücadele yürütüyoruz. Alınan tedbirlere uyarak çalışmalarda bizlere destek veren bütün Çanakkaleli vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
 
Ersan KÜÇÜKKURU