Koronavirüs salgını sonrasında normalleşme sürecinde seyahat yasağının kalması sonrasında pandemi döneminde en çok zorluk yaşayan sektörler arasında yer alan turizm çalışanları Kurban Bayramı için ümitlenseler de, turizmin belli alanları rağbet görmemeye devam etti. İnsanlar salgın dolayısıyla kişisel araçlarını ve nezih yerleri seçmesi dolayısıyla Çanakkale otellerinde doluluk yüzde 70 civarında olurken, seyahat acentalarının önemli bir gelir kaynağı olan günübirlik veya konaklamalı turlar talep edilmedi.
 
Çanakkale’nin Kurban Bayramı’nda turizm sektörünü değerlendiren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Balıkesir-Çanakkale Bölge Başkanı Ahmet Çelik ve Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, insanların otelleri tercih ettiklerini fakat grup olarak gezmeye karşı olduklarını söylediler.
 
TÜRSAB Çanakkale- Balıkesir Bölge Başkanı Ahmet Çelik, kurban bayramında Çanakkale’nin turizm faaliyetlerinde yoğunluk yaşadığını fakat acentelerin büyük bir kayıp verdiğini söyleyerek, “Öncelikle bütün Çanakkale halkının geçmiş bayramını tekrar kutlarım. Bayramda herhangi bir kaza, aksi durum yaşanmadığından ötürü mutlu olduğumuzu belirtmek isterim. Covid-19 ile yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dilerim. Bayram süresi içerisinde Çanakkale turizmine bakacak olursak, otellerdeki yoğunluk konusunda bir eksiğimiz yoktu.  Çanakkale otelleri olarak, Yüzde 80’lere varan bir doluluk oranında kapattık. Fakat turizmin iki ana paydası daha var, bu seyahat acenteleri faaliyetleri ve turist rehberliği. Seyahat acentelerinin kaybı ise geçtiğimiz senedeki Kurban Bayramı’na oranla yüzde 95’lerde oldu. Geçen seneye göre yüzde 10 civarında iş anca yapılabildi. Bayram Çanakkale ve Balıkesir seyahat acenteleri için büyük bir kayıpla geçti yani. Tabii bunda vatandaşlarımızın haklı olarak otobüslere, minibüslere binmek istemeyişleri, kendi araçları ile seyahat etmek istemeleri önemli bir faktör oldu. Çünkü seyahat acentelerinin asıl işi tur organize etmek. Örnek vermek gerekirse, Gelibolu, Truva, Bozcaada, Gökçeada turları gibi. Fakat bu turları da otobüslerle, minibüslerle yaptığımız için vatandaşlarımızın da salgın sürecinde riskli bulduklarından, otobüsler aracılığıyla seyahat etmek istememelerinden dolayı maalesef turlarımızı organize edemedik. Turlarımızın çoğunu iptal etmek zorunda kaldık, az katılım olduğu için. Sadece Gelibolu Yarımadası şehitlik turlarıyla Çanakkale acente esnafı iş yapabildi” dedi.
 
AĞUSTOS AYINDA BAYRAM YOĞUNLUĞU BEKLENTİSİ
Çelik, seyahat acentelerinin büyük sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu dile getirerek, “Geçen seneye oranla kaybı karşılaştırdığımızda çok yüksek olduğunu gördük. Önümüzdeki sürecinde, Ağustos ayının bayram potansiyelindeki gibi devam edeceğini, 15 Eylülden sonra ise talebin tamamen biteceğini öngörüyoruz. Aşının bulunana kadar işlerimizin maalesef yüzde 95’lerde kayıplarla devam edeceğini düşünüyoruz. 2021 yılına kadar bütün beklentilerimizi ertelemiş durumdayız. Tabii burada en önemli faktör salgına bir çare bulunması. Eğer bulunmazsa seyahat acenteleri anlamında çok ciddi sıkıntılar var. Devletimizin bu konuda desteğini bekliyoruz. Bu zamana kadar gelen teşviklere, desteklere ilave olarak, kış ve sonbahar sezonunu geçirebilmek için en azından var olan borçlarımızı, personellerimizin ve araçlarımızın giderlerini, şirketlerimizin ayakta kalabilmelerini ve hayatlarını devam ettirebilmeleri için teşviklere ihtiyacımız var. Bunu devletimizden bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“SEYAHAT ACENTELERİNİN KAYBI BÜYÜK”
Çanakkale’nin konaklama konusunda bayramda yoğun ilgiyle geçtiği bilgisini veren Çelik, “Genel anlamda Çanakkale bayramda dışarıdan çok ciddi bir iş pazar trafiği aldı özellikle otellerde konaklamalar oldu. Halk plajları, Çanakkale sahilleri doldu taştı. Otelci arkadaşlarımız durumdan memnunlar. Turizmde konaklama, seyahat acenteleri ve rehberlik faaliyetleri var bu üç ana ayaktan sadece konaklama iyi geçti. Ama diğer seyahat acentelerinin kaybı büyük. Çanakkale’nin yazlık kiralama, villa kiralama konularında ciddi potansiyelin olduğunu biz gördük. Fakat villa kiralama ya da yazlık kiralama şeklinde kiraya verilenlerde yapılması gereken en önemli konu seyahat acentelerinin otel satmakta nasıl yetkisi varsa, villa kiralama konusunda da bu şekilde davranılması gerekir. Genel Başkanımız Firuz Bağlıkaya her gün medyada, gazetelerde, televizyonlarda bunu dile getiriyor. Bu durum maalesef ki haksız kazanç, turizme de ayrı bir zarar vermiş oluyor. Geçirdiğimiz süreç çok sıkıntılı bir süreç özellikle bayramda bizim umudumuz vardı ama salgının da bizleri korkutması, riski bir taraftan maalesef çok ciddi bir kayıpla kapatmamıza neden oldu. Pandemi sürecinde daha fazla dikkatle ve önlemle hayatımızı devam ettirmemiz gerekiyor” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.
 
KURBAN BAYRAMI’NDA ÇANAKKALE’YE YOĞUN İLGİ
ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, kurban bayramında vatandaşların Çanakkale bölgesinde daha sakin yerleri tercih ettiklerini, doğayla iç içe olan yerlerde talebin olduğu bilgisini paylaşarak, “Çanakkale bölgemiz özellikle Kurban Bayramı sürecinde, Türkiye’nin çok farklı noktalarından önemli bir talep gördü. Bunun da en önemli sebeplerinden bir tanesi bölgemizin uzun süredir devam eden, yapmış olduğumuz tanıtım çalışmalarında ifade ettiğimiz üzere, gerek büyükşehirlere olan yakınlığı, sakin ve doğayla iç içe olan yapısı, Covid-19 sürecinden bunalan, daha sakin, güvenli yerlere gelmek isteyen tatil severlerin öncelikli olarak bu bölgeleri tercih etmesindeki en önemli motivasyon faktörü oldu. ÇATOD tesislerimizin yüzde 70’i civarında güvenli turizm belgesine de sahip olması, Covid-19’a karşı tedbirlerde büyük bir hassasiyetle yürütmüş olması, misafirlerin bu bölgelere olan seyahat talebinin daha güvenli olduğu algısını güçlendirmiş oldu. Aynı zamanda bölgemizde bulunan Adalar, Assos, civarı sahilleri ve Gelibolu yarımadası, Kaz dağları yörelerimiz, şehir merkezlerimiz bu anlamda tüm Türkiye’den önemli bir talep gördü. Bu talebin tabii bundan sonraki süreç içerisinde azalarak, Ağustos sonuna kadar belli bir seviyede olması için de tüm çalışmalarımıza odaklanmış durumdayız” diye belirtti.
 
COVID-19 TURİZM SEKÖRÜNDE DEĞİŞİME YOL AÇTI
Aydeğer, pandemi sürecinin gidişatının turizm üzerindeki değişimlere yol açtığını ifade ederek,“Bu Covid-19 süresi içerisinden Çanakkale’deki tesislerimiz, turizm işletmelerimizin bu durumdan en az zararla çıkmalarını umut ediyoruz hep birlikte. Tabii bu şöyle bir gerçek bu Covid-19 süreci artık yeni bir dönem, yeni bir normal bu nedenle bizlerde sektör paydaşlarımızla yapmış olduğumuz toplantılarda artık durumun eskiye geri döneceğine değil, yeni normal çerçevesinde oluşacak şartlarda tesislerimizi, şehrimizin turizm dinamiklerini buna göre hazırlanmasına dönük çalışmaları ön plana koyuyoruz. Burada daha çok misafirimizin deneyim kazanacağı, doğayla, şehirle birebir interaksiyon içerisinde olacağı daha sakin bir turizmi ön plana koyacağımız iyi yaşam, iyi hizmet odaklı bir turizm hepimiz için en önemli öncelikler arasında yer alacağını söyleyebilirim” sözlerine yer verdi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN