Çanakkale Boğazı girişinde, bu sabah saatlerinde balıkçı ağlarına takılarak yüzeye çıkarılan ve savaşlardan kalma olabileceği değerlendirilen uçak pervanesi, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından incelemeye alındı. Uzun yıllar deniz altında kaldığı belirlenen pervanenin temizlendikten sonra ait olduğu tarihe yönelik çalışma yapılacağını söyleyen Alan Yönetimi ve Tanıtım Grup Başkanı Hakan Özbilek, “Bugün saat 10.00 civarında kurumumuza gelen ihbar üzerine Sanat tarihçisi arkadaşlarımız Yusuf bey ve Serpil hanım olay yerine intikal ediyorlar ve bu uçağın pervanesi bulunuyor” dedi.



Sanat tarihçisi Yusuf Kartal, “Bir balıkçı teknesinde pervane bulunduğu ifade edildi. Başkanlığımız talimatı üzerine iskeleye ulaştık. Yaptığımız incelemeler sonucunda Çanakkale savaşlarında kullanılmış olabileceğini düşündüğümüz bir savaş uçağının pervanesi tespit edildi. Olay yerinde tutanak tutulup başkanlığımızın laboratuarına incelenmek üzere intikal edildi. Bundan sonra yapılacak olan temizleme ve konservasyon çalışmaları sonrasında pervane ve havalandırma motoru üzerinde yapacağımız inceleme sonucu detaylı net bilgiye ulaşmış olacağız. Uçağın modeli, hangi tarihte kullanıldığı, bu tarz çalışmalar temizlendikten ve konservasyon yapıldıktan sonra ortaya çıkacak. Çanakkale muharebelerinde kullanıldığını düşünüyoruz.




Ancak uzun yıllar deniz altında kaldığı için üzerinde tahribat var. Üç aşağı beş yukarı tahmin ettiğimiz modeller var. Ama net sonuç temizlenip net inceleme yapıldıktan sonra açıklanacak. Çanakkale’ye ilişkin ilk bulunan örnek bildiğimiz kadarıyla. Daha önce bir uçak pervanesinin ortaya çıktığını şu ana kadar tespit edemiyoruz” dedi.


Kaynak: İHA