Kilitbahir Kalesi ve Namazgâh Tabyası’nı gezmeye gelen ziyaretçilerin fotoğraf çektirmek için uğrak yerlerinden olan tarihi su kemerinin bir bölümünün tahta parçası ile tutturulması vatandaşlar için risk taşıyor. Çanakkale’yi gezmeye gelen vatandaşlar, Gelibolu’nun birçok yerini çok sevdiklerini fakat bu tahta parçasının buraya yakışmadığı konusunda hemfikir olduklarını söyledi.
 
Namazgâh Tabyası’nda yol kenarında bulunan tarihi su kemeri, Gelibolu Yarımdası’nı gezmek için gelen turistlerin ilgisini çekiyor. Önünde herhangi bir set veya uyarı bulunmayan su kemerini kullanarak hatıra fotoğrafı çektiren turistler, su kemerenin bir kenarının tahta ile sabitlenmiş olmasının hem tehlikeli olduğunu hem de yakışmadığını dile getirdi.
 
Ankara’dan Gelibolu Yarımadası’nı gezmek için gelen Şadiye Altındağ, bu kemerin en yakın zamanda korunaklı hale getirilmesinin önemli olduğunu söyleyerek, “Çanakkale’yi, Gelibolu’yu gezmeye geldik ve burayı çok sevdik. Yıllar önce gelmiştim ve o zamandan bu yana çok değişmiş. Tarihi Alan Başkanlığı buralara dokunuşunu fark ettirmiş çünkü o zaman geldiğimizde çok fazla çöp vardı. Şu anda her yer tertemiz. Ama gördüğünüz tarihi yapının üst kısmını ayakta tutan şey tahta bir kalas. İlk önce fark etmedik, görevli geldi uyardı. Keşke uyarı falan assaydınız ya da korumaya alsaydınız dedik. Bence en yakın zamanda buraya müdahale edilmeli, önlem alınmalı. Allah korusun birinin başına kaza gelebilir. Hem tarihi bir yapının böyle görünmesi çok da güzel değil. Birçok kişi burada fotoğraf çektiriyor. Biz de onları gördük ve çekilmek istedik” diye konuştu.
 
Çanakkale’ye daha önceden çok kez geldiğini ve Gelibolu Yarımadası’nı çok sevdiğini söyleyen Selma Yılmaz ise, “Su kemeri galiba bu, bir bilgi yazmamışlar. Ama bizim çok hoşumuza gitti. Fotoğraf çektirmek istedik, gençler de fotoğraf çekiyordu o zaman. Biz de tam çıktık ki, güvenlik görevlisi gelip bizi tahta kalas hakkında uyardı. O ana kadar çok dikkatimi çekmemişti ve korktum. Yanlışlıkla yaslanan olur, üzerine yıkılır bu yapı. Üzücü sonuçlar olmadan en yakın zamanda buraya bir önlem alınmalı. Alan Başkanlığı’nın bu konuda bir çalışma yapacağından şüphem yok” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN