TOBB Türkiye Orman Ürünleri Sektör Meclisinin ahşap ambalaj ve yapısal ambalaj sektöründeki temsilcileri Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) ev sahipliğinde Çanakkale’de biraraya geldi.
 
ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirilen toplantıda; ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Tüm Ahşap Palet Sanayici İşadamları Derneği ( TAPSİAD) Başkanı ve TOBB Sektör Meclisi Üyesi Akın Balcıoğlu, Türkiye Orman Ürünleri Sanayicileri ve İş Adamları Derneği ( TORİD) Başkanı ve TOBB Sektör Meclisi Üyesi Göksel Korkmaz, TAPSİAD Başkan Yardımcısı ve TOBB Sektör Meclisi Üyesi Cafer Özgen, TOBB Sektör Meclisi Üyesi – Batum Orman Ürünleri Mesut Albayrak, Tüm Epal Palet Üreticileri Kalite Derneği ( TEPAL) ve Avrupa’nın En çok Tercih Edilen Euro Palet Üreticisi ( EPAL) Başkanı – Altınok Tarım ve Orman Ürünleri Nejat Altınok, TEPAL-EPAL Başkan V.- TOBB Sektör Meclisi Üyesi- Balorman A.Ş.-Sinan Kartal, TOBB Sektör Meclisi Üyesi- Dere Orman Ürünleri Şakir Semizoğlu ile , Sektörün önde gelen temsilcilerinden ; Yıldırım Ambalaj ve İnş. San. Tic. Ltd. Şti-Adem Kaya, Fuat Taşer Ağaç San.-Bahadır Taşer, Uzun Kereste ve Ambalaj- İrfan Uzun, Akyüz Paletçilik-Yücel Akyaz, Nif Orman Ürünleri-Salim Gündoğdu, Ağaoğlu Kereste- Mehmet Akif Aslan, Isparta Kereste Enerji- Hüseyin Solak ile ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal hazır bulundu.
 
"AHŞAP AMBALAJ SEKTÖRÜ STRATEJİK SEKTÖRLER ARASINA ALINMALI"
 
TAPSİAD Başkanı ve TOBB Sektör Meclisi Üyesi Akın Balcıoğlu, nazik daveti ve ev sahipliği için Başkan Semizoğlu’na teşekkür ederek sektörün kendi içindeki birliğin önemine değindi ve ahşap ambalaj sektörünün stratejik sektörler arasına alınması gerektiğini belirtti. Orman Genel Müdürlüğünün fiyat politikasının sektörün belini büktüğünü ve rekabet gücünü azalttığını, lif yonga tesislerine uygulanan sabit fiyatla tahsisin ambalaj ve kereste sektörüne de uygulanması gerektiğini ifade etti. Bundan lif yonga tesislerine tahsis verilmemesi yönünde bir anlam çıkarılmamasını da vurgulayarak: “ Türkiye ormanları envanter artışının neredeyse yarısı kadar kesilebiliyor. Üretim arttırılmalı ve ambalaj ve kereste sektörüne daha uygun fiyatla hammadde sunulmalıdır” dedi.
 
“SEKTÖRÜMÜZÜN GELİŞİMİ İÇİN ÇANAKKALE PİLOT BÖLGE OLACAK”
TORİD Başkanı ve TOBB Sektör Meclisi Üyesi Göksel Korkmaz da sektörü bir araya getiren Başkan Semizoğlu’na teşekkür ederek dernek çalışmaları ve Orman Genel Müdürlüğü ile görüşmeleri hakkında bilgi verdi. 4 üniversite ile çalıştıklarını, standartların getirilmesi ile ilgili ciddi adımlar atıldığını ifade ederek : “ 3.5 milyon $ bütçeli bir proje yürütüyoruz ve bu proje ile Türkiye’de 6 tane enerji verimliliği yüksek örnek bina yapılacak. Çevre Şehircilik Bakanlığı ile ahşap binalar için mevzuat düzenlemesinde çalışıyoruz. Orman Genel Müdürlüğü anket çalışmasının sektörümüzü içeren tüm nace kodlarına ulaşması için Odalarımız ve Derneklerimizi öncülük etmelidir. Bu konuda Çanakkale’nin pilot bölge olacağına inanıyorum. Sektörümüz stratejik bir sektördür ve böyle kabul edilmelidir” dedi.
 
"İLK DEFA BİR TİCARET VE SANAYİ ODASINDA ‘İŞİMİZİ NASIL GELİŞTİRİRİZ?’ DİYE KONUŞUYORUZ."
TEPAL Başkanı Ali Nejat Altınok “ Bugün tarihe geçmeli. Yıllardır sektörün içindeyim. İlk defa bir ticaret ve sanayi odasında işimizi nasıl geliştiririz? “ diye konuşmak için davet edildik. Bunu Çanakkale yaptı, Selçuk Başkan’a çok teşekkür ediyorum. Sektörümüze önce kendimiz sahip çıkacağız ve birlik olacağız ki gelişimini sağlayalım. Orman Genel Müdürlüğünün sektörün röntgenini çekecek projesini , anketini desteklemeliyiz” ifadelerine yer verdi.
 
"TOBB TÜRKİYE SEKTÖR MECLİSİNDE TEMSİLİYETİMİZ ÇOK ÖNEMLİ!"
Toplantıya ev sahipliği yapan Başkan Semizoğlu, orman ürünleri- ambalaj sektörünün değerli temsilcilerini Çanakkale’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek ” Orman ürünleri sektörü yelpazesi geniş bir sektör ve kendi içimizde sorunlarımız da aynı değil. Bugün özellikle kereste sektörünün ahşap ambalaj sektörü temsilcileri olarak birlikteyiz. Aynı sektörün içinde faaliyet gösteren lif yonga tesislerine sabit tahsis fiyatı uygulanırken ahşap ambalaj ve kereste sektörüne verilen tahsislerdeki fiyatlandırmadaki adaletsizlik sektörün gelişimini engellemektedir. Orman Genel Müdürlüğü resmi verilerine göre 2012-2018 yılları arasında kereste ve ambalaj sanayiinin hammaddesi tomruğun fiyatı % 96, yine ambalaj sanayii hammaddesi sanayi odununun fiyatı % 83, lif yonga tesisleri hammaddesi lif yonga odununun fiyatı ise % 46 artmıştır. Bu durumdan da anlaşılacağı gibi sektörün bir kolunu desteklerken bir kolunu dışarıda bıraktığınızda dışarıda bıraktığınız sektörün rekabet gücünü de en başta elinden almış oluyorsunuz. Eflasyonla mücadele ve ihracat atağının konuşulduğu, yerli ve milli üretimin teşvik edildiği şu günlerde tüm ürünlerin sevkiyatı için olmazsa olmaz olan ambalaj hammaddesine OGM tarafından uygulanan fiyat politikası enflasyonu tetikleyeceği gibi ihracatçımızın rekabet gücünü de azaltır. Rekabet gücümüzün arttırılması, bu haksızlığın ortadan kaldırılması için Sektör Meclislerinde temsilimiz bu yüzden çok önemliydi ve çok şükür artık temsil edileceğiz ve sektörümüzün stratejik sektör kapsamında değerlendirilmesi için lobicilik yapacağız. Şu anda sektörümüz ile ilgili bir sektör analiz raporu çalışması var ve bu kapsamda bir anket çalışması yapılacak. Bu anketin sonuçlarına göre şekillenecek analiz raporunu iyi değerlendirmeliyiz ve ivedilikle bitirilmesi için gayret etmeliyiz. Tüm taleplerimizi bu sektör ve anket raporu sonucuna göre yapmalıyız. Katılımlarınız için ayrı ayrı teşekkür ediyorum. En kısa zamanda Türkiye Orman Ürünleri Sektör Meclisi’nin TOBB’nde fiziki olarak toplanmasını talep edeceğiz. Türkiye’nin en güçlü meslek kuruluşu Birliğimiz bizim için en iyi kulisi yapacaktır. Bununla birlikte sektörün temsil edildiği tüm sivil toplum kuruluşları, derneklerimiz ile birlikte sesimiz daha da gür çıkacaktır. Anket çalışmasına Çanakkale olarak azami katkıyı sunacağımıza emin olabilirsiniz. Bir çok sektörü doğrudan veya dolaylı etkileyen, yarattığı istihdam ve kapasite bakımından ciddi potansiyele sahip kereste ve ahşap ambalaj sektörümüzü inşallah hep birlikte dünya ölçeğinde olması gereken yere taşıyacağız. Bugünkü birlikteliğimiz ile buna inancım daha da arttı” şeklinde konuştu.
 
Toplantıya katılan tüm sektör temsilcileri ahşap ambalaj sektörünün stratejik sektör olması gerektiğini ısrarla vurgulayarak ayrıca; Orman Yönetmeliği değişmeden ve orman hasadının modern makinalarla yapılması sağlanmadan ticari orman ürünleri emvalinin arttırılamayacağı, fiyat uygulamalarındaki belirsizliğin düzenlenmesi gerektiği , plantasyon alanlarında uygulanan akıl dışı ve gayri ekonomik uygulamalara son verilmesi, yerli ve milli enerji teşvik edilerek bio enerjiden maksimum faydalanılması gerektiği konularında görüşlerini dile getirdiler.


Kaynak: Haber Merkezi