Çanakkale Tarım sektörü Dijital Tarımsal Pazarlama (DİTAP) projesine destek vererek, Çanakkaleli çiftçileri de doğrudan tüketici ile buluşturmayı amaçlıyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ Dijital Tarımsal Pazarlama projesi hakkında bilgi vererek, üreticileri bu sisteme kayıt olmaya davet etti.
 
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçi ve alıcıların arasındaki fiyatları etkileyen alıcıları ortadan kaldırmak ve direkt üretici ile tüketiciyi birleştirmek için hayata geçirilen Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) projesi Çanakkale tarımı için de faaliyete geçti. Sadece SMS ile üretici ve tüketiciyi ülkenin dört bir yanında bir araya getirecek olan proje çiftçilere ürünlerini pazarlama açısından büyük kolaylık sağlayacak.
 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ “Üretici ve alıcıyı buluşturan online platform Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) kuruldu.  Üreticiler bu platformda değer fiyatta ürünlerini satabilecek.  Alıcıların sistemindeki taleplerine 81 ilden çeşitler gelebilecek. Değerli üreticilerimiz. Sürdürülebilir tedarik, sürdürülebilir tarım, sözleşmeli tarım modeli, planlı üretim için Dijital Tarım Pazarına hemen üye olun ve pazarda söz sahibi olun” ifadelerini kullandı.
 
Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen ise, “Tohumdan sofraya tüm bilgilerin takip edildiği, üretim ve tedarikin sağlandığı, planlı üretimin yapıldığı Pazar, kooperatiflerden birliklere,  çiftçilerden tarımsal girdi temin eden tüm sektörlere, alıcılardan lojistik sektörüne yani tarımdaki tüm paydaşlar bu pazarda” diye konuştu.
 
“PLANLI ÜRETİM İLE FİYAT DALGALANMALARI ARTIK OLMAYACAK”
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya da projeye olumlu baktığını dile getirerek, “Çiftçilerin en büyük problemlerinden biri olan fiyat dalgalanmaları. Tarlada ucuza mal edilen ürünler piyasada değeri katlanıyor. Tarladaki üretici ve ürünleri satan alıcılar sıkıntılar yaşarken ürünü tarladan alıp satıcıya veren aracı ise kar ediyor. Aracının olmadığı üreticinin direkt tüketici ile buluştuğu Dijital Tarım Pazarının fiyatlardaki dalgalanmayı da yok edecek. Planlı üretim ile fiyat dalgalanmaları artık olmayacak.  Alıcının talebi SMS ile ülkemizin her köşesindeki üreticimize ulaşacak” şeklinde belirtti.  
 
“DİJİTAL TARIM PAZARININ ÇARE OLACAK”
Tarımsal sektörde her yıl birçok ürün değerinde ve zamanında satılırken, birçok ürün de tarlada kalıyor” diyen Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ise şunları söyledi: “Bu durumda her yıl birçok çiftçi Arz ve talep dengesi nedeni ile mağdur olurken, birçok çiftçi de mağdur oluyor. Üretimin büyük ölçüde belirlendiği bu duruma da Dijital Tarım Pazarının çare olacak. Tarım sanayi ile bütünleşecek.  Arz, talep, fiyat dengesi ağlanacak. Gıda arz güveni için sözleşmeli üretim ve tarımsal planlama yapılabilecek” dedi.
 
Gülçin AKIN