Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından hem yerel ürünleri hem de farklı kentlerdeki kooperatifler tarafından üretilen sağlıklı besinleri Çanakkale halkıyla buluşturacak olan proje ‘Halkın Bakkalı’ Halk Bahçesi’nde açıldı.
 
‘Halkın Bakkalı’nın açılış törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eşi Hale Gökhan, CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Serdar Soydan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri, İl Genel Meclisi Üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları, Muhtarlar, üreticiler ve kentliler katılım sağladı.
 
“ÇANAKKALE İLK TARIM KENTİ”
SS. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Berkit, “Üreticilerin, tüketicilerin kooperatifler üzerinde örgütlenerek, tüketicilerin sağlıklı ürünlere ulaşmasını sağlamak için, yola çıkılan bu projede önemli bir aşamaya geldik. Bu amaçla da sınırlı sorumlu Çanakkale üretim ve pazarlama kooperatifi aracılığıyla bugün,  bu projenin ilk aşaması olan ‘ Halkın Bakkalını’ açmayı hedefliyoruz. Halkın Bakkalı bu aşamada sadece Çanakkale’ye özgü bir proje değil, bölgemize de ait bir proje. İçerisindeki tüketicilere sunduğumuz yüzde 90’ı üretim kooperatiflerine ait. Çok az bir kısıtlı üreticiden tüketiciye temin ettiğimiz ürünlerle ilgili. Asıl büyük amacımız, büyükşehirlerle yerel yönetimler aracılığıyla kurulan üretim ve tüketim kooperatifleri aracılığıyla sizlerin de çok iyi bildiği gibi Çanakkale ilk tarım kenti. Türkiye’de ilk 40 üründe 10’a giriyoruz. Bu anlamda Çanakkale’de üretilen ürünlerin büyükşehirlere gönderilmesi ve Çanakkale’deki üreticilerin niteliklerinin artması için katkı sunmaya çalışacağız ve bunun ilk aşaması da örneğin Ayvalık Belediyesi geçtiğimiz günlerde bir kooperatif kurdu. Bizi de ziyaret ettiler, kendilerinin ürünlerini burada sergiliyoruz. Bizde yöresel ürün dediğimiz baklagillerde Çanakkale kooperatifi olarak bundan böyle Çanakkale yöresinde ki baklagilleri paketleyip diğer illere göndereceğiz. Mesela Ayvalık son olarak bizden baklagillerle takas yapalım dedi. Bence örgütlenmenin hem tüketicinin hem üreticinin yaşamını kolaylaştıracağına, sorunlarının asgari ineceğine inanıyorum. Üretim ve pazarlama kooperatifi adına hepinizi saygıyla selamlıyorum, geldiğiniz için teşekkür ediyorum, sağ olun var olun ” şeklinde konuştu.
 
“111 ÇEŞİT BİTKİSEL ÜRETİME SAHİP BİR KENTİZ”
Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ise Çanakkale’nin tanım kenti olduğunun altını çizerek ,“Öncelikle kooperatif başkanımız şunu söyledi ‘Biz bir tarım kentiyiz’. 111 çeşit bitkisel üretime sahip bir kentiz. Çok önemli bir zenginliğe sahibiz. Ama gerek üreticimiz, gerekse tüketicimiz uygun koşullarda üretimi pazarlayabiliyor ne de tüketicimiz uygun koşullarda bu ürüne sahip olabiliyor. Bu tedarik zinciri içerisinde ne yazık ki aracı kolları var ve bizim projemizin amacı da üreticiden tüketiciye bu tedarik zincirindeki aracı kollarını çıkartarak, gerek üreticinin gerekse tüketicinin kar marjını düşünerek bunları ulaştırmak istiyoruz.  Geldiğimiz noktada bir korona süreci yaşadık. Korona süreci bize gıdanın stratejik bir alan olduğu, stratejik bir üretim kaynağı olduğunu gösterdi. Ve bu noktada doğru bir iş yaptığımız en kısa sürede kanıtlanmış oldu. Bunun için bu adımları hep birlikte attık. Ben özellikle teşekkürümü kooperatif yönetim kurulumuza sunmak istiyorum. Çünkü ricamızı kırmadılar bu taşın altına ellerini soktular. Bu riski üstlendiler. Hem üreticiyi hem tüketiciyi mutlu edebilecek koşullarda bir organizasyonun parçası oldular. Bu daha başlangıç, bundan sonra yolumuza güçlü adımlarla devam edeceğiz. Hepinize katılımlarınız için teşekkürlerimi sunuyorum. İyi ki varsınız, saygılarımla” ifadelerine yer verdi.
 
“ÜRETİM KOLAY BİR ŞEY DEĞİL”
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya ise yaptığı konuşmada, “Üreticiler, tüketiciler üretim kolay bir şey değil. Sıcağın altında üretim yapabilmek ciddi derecede zor. Ürünlerimizi tüketirken de bu zorluğu bilerek, tüketmek gerektiğini düşünüyorum. Özellikle üreticinin ürettiği ürünün bir hikâyesi olduğunu bilerek tüketmek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu hikâyenin içinde zorluk, mücadele var. Tohum toprakla buluşup bizim soframıza gelene kadarki zamanda ciddi derecede bir uğraş var. Dolayısıyla bu uğraşa üretilen ürünleri tüketirken de saygı duyarak tüketmemiz gerektiğini, israftan uzak durarak tüketim yapmanın çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda da üretici örgütlerinin, yerel yönetimlerin, genel yönetimlerin de birbirleriyle haberleşerek çalışmalar yürütmenin de çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla hepimizin üstüne görevler düşüyor. Yarın için bir farkındalık yaratmak açısından kıymetli buluyoruz.  İnşallah emek veren arkadaşlarımızın emekleri boşa gitmez ve başarılı olurlar diye düşünüyorum. Bu duygu düşünceler içerisinde Halkın Bakkalını hayata geçirenlerin, başarılı olmasını temenni ediyorum” dedi.
 
“TARIMIN ÖNEMİ GİDEREK ARTIYOR”
Kırsaldan kente göçün engellenmesi ve yerel kalkınma ile işsizliğin azaltılmasında kooperatiflerin bir adım ileriye taşıyacağını vurgulayan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “ ‘Halkın Bakkalı’ sloganını seçimler sırasında ortaya atmıştık.  Esasında kırsal kalkınma kavramını ilk defa seçim sloganımız içerisinde almıştık. Çünkü tarımın önemi giderek artıyor. Sağlıklı beslenme, sağlıklı gıdaya ulaşma, halkın bu noktadaki hakkı olduğuna inanıyoruz. Bu düşünceyle hem üreticiyi koruma hem de halkın sağlıklı gıdaya erişmesi için, çaba göstereceğimizi ifade etmiştik. Seçimlerden hemen sonra özellikle kooperatifleşme konusunda tecrübesi olan, yıllarca kamuda da çalışmış ve emek vermiş hatta mevcut kooperatiflere destek vermiş tecrübeli arkadaşlarımızdan oluşan bu Çanakkale pazarlama kooperatifinin kuruluşu gerçekleşti. Arkadaşlar canla başla çalıştılar. Şu an geldiğimiz noktada Halkın Bakkalının açılışına gelmiş olduk. Tabii biz belediye olarak kooperatifleri destekliyoruz, destekleyeceğiz. Arkalarında duracağız ama bizde aynı zamanda tarımsal üretime önderlik etmeye çalışıyoruz. Bildiğiniz üzere daha önce ki yıllarda tohum sandığımızı başlatmıştık. Çanakkale deki yerli tohumlara yönelik çabalarımız vardı. Bunu biraz daha geliştirdik, bu sene 155 hektar alanda karakılçık buğdayı ürettik ve bu üretimi devam ettireceğiz. Bu noktada sadece buğday değil, kışlık yazlık, sebze meyve ürünleri de üretmek için çaba gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“İYİ TARIM SERTİFİKASIYLA ÜRETİM YAPAN İLK BELEDİYE OLACAĞIZ”
Gökhan sözlerine iyi tarım sertifikalı ilk belediye olacakları vurgusunu yaparak, “Ürünlerimizi ihale suretiyle kooperatiflere verdik. Kooperatif burada Halkın Bakkalında satıyor. Üretimler Çanakkale Belediyesi’nin üretimidir. Ama bunun satışını, halka ulaştırmasını kooperatif alanında yapacağız. İyi tarım sertifikasıyla üretim yapan ilk belediye olacağız. Onun için halkın sağlıklı gıdaya ulaşması noktasında bu önemli bir adım. Tabii burada kooperatifçiliğin başarısızlıkla sonuçlandığı ifade edilir. Hâlbuki tam tersine batıda, gelişmiş ekonomilerin tarım alanlarındaki gelişmelerinin yegâne unsuru kooperatifleşmedir. Orada kooperatifler eliyle üretim yapılır. Bizde de tam tersine kooperatifleşmeden kaçılır. O zamanda üreticiler tek başlarına kalıyorlar ve karşılarına çıkan tüccarla muhatap oluyorlar. Bu nedenle her an kandırılma, parasını alamama ya da değerinin altında satma durumuyla karşı karşıya kalıyorlar. Ondan sonra da dinliyoruz ‘ Tarlada 1 lira veriyoruz manavda 8 lira’.  Biz buradan kooperatifleşmeyi teşvik ediyoruz” diye belirtti.
 
ÜRETİME KADIN ELİ TEŞVİĞİ
Üretimde kadınlara da teşvik sağlandığını ve tam destek verileceğine değinen Gökhan, “Kadın kooperatiflerimiz Çanakkale’de Troya kadın üretimi ve gelişimi işletme kooperatifi kurduk. Burada da yine yöremizin ürünlerinden elde edilecek reçeller, salçalar, ekmek üretimleri gibi ürünlerin üretimlerini de yapacağız. Dolayısıyla Çanakkale yöresinin ürünlerini daha iyi değerlendirmek, değerinde satılması ve çiftçilerin de bu sattıkları ürünlerinin paralarını hiç tereddütsüz elde edebilmesi için kooperatifçilik son derece önemli. Bunun gelişmesi için çabamızı sürdüreceğiz. Başka alanlarla yeni kooperatifler kurulması için de köyler de kurulması için de, köydeki kadınları da teşvik etmek amacıyla bir takım projelerimiz var. Sonuç itibariyle Halkın Bakkalı burada kooperatiflerin pazarlama kooperatifi olarak hem burada ama daha ziyade Çanakkale’de kooperatiflerce üretilmiş ürünlerin, başka kooperatiflere üretimini sağlayacağız. Ovacık’tan, İzmir’den başka yerlerden gelen ürünlerde var. Dolayısıyla hem biz burada Çanakkale’de halka sağlıklı gıdaları sunacağız. Ama aynı zamanda da Çanakkale’de kooperatiflerce üretilecek olan ürünleri de buradan alıp diğer kooperatiflere vereceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi’nin özellikle belediyeleri bu konuda çok iddialı ve gayretli. Onun için belediye başkanı toplantılarımızda da bunları konuşuyoruz. Çanakkale önemli bir tarım kenti. Meyvesinden, sebzesinden, zeytinyağından her tarafa bu şekilde ulaşacağımız yönünde ümidimiz var. İnşallah bu şekilde de diğer kooperatiflere destek olmuş olacağız ve bu noktada umuyorum başarıyla sonuçlanacak. Dolayısıyla kooperatifçilik ülkemizde gelişecek. Üreticimizin korunması açısından sağlıklı ürün elde etmek çok önemli. Bu noktada da bizde ‘yerel kalkınma’ adı altında kendi civarımızdaki, kırsaldaki insanlara destek olmuş olacağız. Bizim burada şöyle bir ilgimiz var eğer kırsal kalkınmayı geliştirebilirsek, köyden kente göçü engellemiş oluruz. Hatta tersini sağlamış oluruz. Ve kırsalda yaşayan insanlarında gelirlerini artırmak suretiyle orada kalmalarını sağlamış oluruz. Bir noktada işsizliği önlemiş oluruz. Kente gelip burada iş arayan gençler, artık kendi yörelerinde üretime katılırlar. Onun için kooperatifçiliği önemsiyoruz. Tekrardan söylüyorum özellikle de bu kentteki insanların sağlıklı gıdaya, güvenilir gıdaya ulaşmaları son derece önemli. Çünkü bu virüs belası hepimizin aklını başına getirdi. Sağlıklı beslenme de sadece virüs üretmiyor aynı zamanda kansere yol açan aşırı ilaçlamalar ve bu noktadaki ilaçların insan sağlığına olan zararlarını biliyoruz. Fakat bunu iyi tarım uygulamalarıyla daha az gübreleme ve ilaçlama, sağlıklı bir üretim devletin ve hepimizin lehine. Umuyorum ki bu anlayışı yaymakta başarılı oluruz. Ziraat odalarıyla beraber burada ilişki içerisinde hatta üniversitemizin ziraat fakültesiyle birlikte Çanakkale’de tarımın daha iyi duruma gelmesi, tanıtımı ve sağlıklı gıda için önemli işbirlikleri yapabileceğimiz inancıyla hepinize katılımınız için ve kooperatifi kuran elini taşın altına koyan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” konuşmasını tamamladı.
 
Konuşmaların ardından Başkan Ülgür Gökhan ve davetliler kurdele kesimiyle beraber ‘Halkın Bakkalı’ açılışını yaptı. Kurdele kesim merasiminin ardından Başkan Gökhan, Halkın Bakkalında yer alan ürünleri inceleyip hakkında bilgiler verdi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN