Senede bir kez bakım ve onarım görmesi gereken balıkçı tekneleri ile kayıklar, Sarıçay taraflarında hizmet veren ustalara emanet edildi.
 
Av yasağının başlamasıyla beraber tedavülden kalkan balıkçı tekneleri ile kayıkların tamirat işlemlerine başlandı. Temizlenme, boyama, macun yenileme gibi birtakım tadilattan geçmesi gereken teknelerin bakımları, Sarıçay’da hizmet veren ustalar tarafından bir sonraki av sezonu için büyük bir özenle yapılıyor. Tekne bakım zamanları, av sezonunun kapandığı Nisan ayı ile Eylül ayı arasında ciddi bir ivme kazanıyor.
 
“BAKIM SÜRESİ, 10 GÜNÜ DE 1 AYI DA BULABİLİYOR”
Çoğunlukla küçük oltacı teknelerine hizmet veren tamir ustası Murat Acar,” Teknelerin içine girmedikçe onarım zamanı belli olmuyor. Söktükçe bakım onarım artıyor. Bakım süresi, 10 günü de 1 ayı da bulabiliyor. Teknenin boyu, ebadı önemlidir. Hasara, çürüğüne, ekstra çıkan şeylere göre değişiyor. Tekne ve kayıklarda yıllık karaya çekme altını temizleme, dış bakımı yapılması gerekiyor. Sarıçay’da su çekildiği zaman tekneler bazen dibe oturuyor ya da yan yatıyor.” dedi.
 
“TEKNENİN HER SENE DIŞ BAKIMININ YAPILMASI LAZIMDIR”
Teknelerin yılda en az bir defa bakıma alınması gerektiğini ifade eden Acar, “Teknede veya kayıkta kullanılan malzemeye, ağacına dikkat etmek gerekir. Biz mesela kestane kullanıyoruz yeni tekne imalatlarında, dışı ise genelde çamdan olur. Müşterinin isteğine göre de değişir tabi. Ahşap olarak meşe kullanılır, bulunabilirse dut. Macun da çok önemli boyada, hepsinin fiyatları markaya göre değişiyor. Epoksi macun, vernik kullanılır. Müşterinin bütçesi de önemli. Çünkü malzemesinde, boyasında, ahşabında skala çok geniş. Müşterinin bütçesi iyiyse ona göre malzeme, kaliteli macun kullanılır. Tekne biraz lükse de giriyor zaten. Bunlar genelde oltacı teknesi av teknesi değil. Sezondan önce bakım zamanıdır. Ama balıkçı teknelerinin sezonu da şimdi değil. Kendi sezonlarına göre balıkçılar bakım zamanlarını ayarlıyor. Teknenin her sene dış bakımının yapılması lazımdır. Altının kazınması lazım yosun oluyor mesela. Midyeli oluyor, onlar zararlı. Öbür türlü bakımının masrafı daha çok artar. Her sene çekmezsen masraf artar” diyerek tekne bakımının öneminden bahsetti.
 
Gülçin AKIN