Koronavirüs etkisiyle Nisan ve Mayıs aylarında ülke genelinde konut satışlarında ciddi düşüş yaşanmıştı. Haziran ayı başında kamu bankalarının, konut kredi faizlerini düşük seviyelere çekmesi sonrasında ise konutlardaki talepler değişti. Çanakkale’de ise satışların geçtiğimiz döneme göre artışından dolayı mutlu olduklarını dile getiren emlakçılar, şu anda merkezde konut bulunamadığını belirttiler.
 
Uzun süredir ev talebini erteleyen vatandaşların düşük faiz ve vade seçenekleri sonrasında alıma geçtiğini söyleyen Çanakkaleli emlakçılar, konut kredisiyle beraber satışların patladığını, talebin çok fazla olduğunun bilgisini verdi.
 
“EMLAK SEKTÖRÜ CANLANDI”
Emlakçı Aysel Olgunay, 0,64 emlak kredisinin sektörlerinde çok büyük bir talep artışı yarattığını dile getirerek, “Yaklaşık 1 yıldır emlak sektörü tamamen durmuş durumdaydı. Şu an da Maliye Bakanı’nın hazırlamış olduğu paket can suyu gibi oldu. Hem satışlar arttı, hem faizlerdeki düşüşle beraber insanların alım gücü arttı. Birçok insan ev sahibi oldu. Bu vesileyle emlak sektörü canlandı. Çok iyi oldu açıkçası. Kredilerde Maliye Bakanlığı’nın 1 yıl ödemesiz olması insanlara çok cazip geldi, özellikle de memur ailelerini çok etkiledi. Satışlarımızda çok iyi, müşterilerimiz de rahatlıkla kredi kullanabiliyor. Bu kriz gerçekten fırsata döndü birçok insanı ev sahibi yaptı.  Verilen karar gerçekten çok yerindeydi olması gereken bir hamle oldu“ dedi.
 
“KONUT SATIŞLARI ZİRVESİNİ YAŞIYOR”
Olgunay, konut satışlarındaki artıştan çok memnun olduklarını şu sözlerle açıkladı: “Konut satışları Çanakkale içerisinde patladı diyebilirim. Üstelik sadece Çanakkale için değil Türkiye’deki emlak sektörünü çok etkiledi. Hem inşaat, emlak sektörü canlandı hem de birçok insan ev sahibi oldu. Normalleşme öncesinde emlak sektörü çok durgundu. Tamamen bitmişti. Fakat şu an da çok güzel dönemi yaşıyor, zirvede.”
 
KONUT KREDİSİ EMLAKÇILARA CAN SUYU OLDU
Emlakçı Olgunay, “Vatandaşların ilgisi çok fazla oldu. Sordukları şey ikinci ellere, daha önce işlem görmemiş, tapuda işlem görmemiş evlere 0,64 konut kredisi çok cazip geldi. Onun haricindeki konutlarda çok yüksek değildi, onlarda güzel talep gördü. Birçok müteahhitler fazla stoklarını tüketti, verdiler. İnşallah bundan sonra onlarda yeni atılımlara, yeni başlangıçlara başlar. Baya bir hareketli dönemdeyiz çok iyi oldu. Bundan sonraki dönem içerisinde, yeni yatırımlar, yatırımcılar için maliyetler yükseldi. Tabii ki ev fiyatları da buna göre değişecek, yükselecek. Bu kredileri de belli bir limitte tutarlar. Şu an ki satışların altına düşebileceğini hiçbir zaman tahmin etmiyorum. Bulunduğumuz durumdan alıcı da satıcı da memnun“ sözlerine yer verdi.
 
KONUT TALEPLERİNDE 4-5 KAT ARTIŞ
Emlakçı Birol Engel ise emlak sektöründe hareketli günlerin yaşandığını ve böyle devam etmesini umduklarını dile getirerek, “ Yaklaşık 2 yılı aşkın süredir krizin yarattığı durağanlık, faizlerin 0,64’e inmesiyle beraber, tetikleme oldu. Özellikle Çanakkale merkezde 2 yıldır konut imalatı yoktu. Müteahhitler yaşanılan krizden ötürü imalatları durdurmuşlardı.  Dışarıdaki projelerde kısmi olarak imalatlar devam ediyordu. Bir sıkışıklık vardı sıfır konut konusunda. 0,64 konut kredisiyle beraber gerek Çanakkale gerekse dışarıdan Çanakkale’ye ilgi duyanların ciddi anlamda pandemi dönemi içerisinde bir talep patlaması oldu “ ifadelerini kullandı.
 
ÇANAKKALE’DE TALEP VAR KONUT YOK
Engel, Çanakkale merkezdeki konutlarda sıkıntı olduğuna dikkat çekerek, “0 konut konusunda Çanakkale merkezde Barbaros, Cevatpaşa bölgesinde talebi karşılayacak, konut sayısı yetersiz kaldı. Dış projeler dediğimiz yeni devlet hastanesi, Esenler ve Tekzen bölgesinde bir nebze de olsa karşıladı fakat onlarda yetersiz kaldı. Ciddi konut sıkıntımız var. Çanakkale’de talep var, konut yok. İnsanlar istedikleri konutlara ulaşamadılar. Birde bu sırada fırsatçılık söz konusu oldu.  Mal sahipleri satılmayan dairelerin fiyatlarını yükselttiler. Müşteriler de bu durumdan tedirgin oldular. Müteahhitler yeni imalatlara tekrardan başladı. Eğer 0,64 uzun bir süre daha devam ederse yeni konutlara alıcılar oldukça yüksek miktarda bulacak“ değerlendirmesinde bulundu.
 
“TALEPLER BİZİ MEMNUN EDİYOR”
Emlakçı Birol Engel, “Geçmiş dönemlerde durağanlıkta olan konut satışları, özellikle 0,64 kredisinden sonra ciddi anlamda bu açığı hızlı bir şekilde kapatmaya gidiyor. Talepler bizi şu an oldukça memnun ediyor. Bu durumda tabii sadece emlak sektörünü değil, inşaat sektörünü ve alt imalatçıları da iyi yönde etkiliyor“ diyerek konuşmasını tamamladı.
 
Sevi Gözay UĞURLU