Bazı balıkçılar, satışların neredeyse durma noktasına gelmesi üzerine kepenk kapattı.
Çanakkale Balık Halinde, bir çok iş yeri kepenk kapattı. Ramazan ayında balık tüketiminin azalması, av yasakları nedeniyle çeşidin az, fiyatların yüksek olması, satışları durma noktasına getirdi. 20 yıldır balıkçılık yapan Güner Dinçer (35), “Ramazanda balık satışları diğer zamanlara göre tabi ki düşük. Yani insanlar oruçlu. Oruç tutmayanlar bile oruçlu kişilere ayıp olmasın diye balığa pek bakmıyorlar. Tabi ki tüketmek isteyen yine tüketebilir. Av yasakları olduğu için fiyatlar yüksek. Çeşit az. Şu sıra havalar biraz rüzgarlı gidiyor. Ama ilerleyen zamanlarda düzelir. Şuanda en çok sardalye, istavrit, izmarit, onun dışında kültür balıkları çupra, levrek 5-6 çeşit balık var. Diğer balıklarda oluyor ama fiyatları yüksek. Diğer yazlık yerlere ve dışarılara gidiyor. Bizim buralarda tüketimi az” şeklinde konuştu.

"RAMAZANDAN SONRA BALIK FİYATLARINDA DÜŞÜŞ OLUR"
Satışların balıkçıların emeklerini kurtarmadığını belirten Dinçer, “Çıkan balığa göre, adamın sabahtan akşama kadar sattığı 3-5 kasa balık. Kurtarmadığı için adam belli bir süre açmıyor. Elektrik çalıştıracağına, adam çalıştıracağına kapalı tutuyor. Bayramda açar, kimisi de Ramazanın yarısında açar. İşler iyi olduğunda herkes açar. Niye dükkanı kapatsın insan, kapalı tutar mı? Ramazandan sonra balık fiyatlarında düşüş olur. Zaten Temmuz 15’ten sonra trol yasağı bitiyor. Ondan sonra çeşit biraz daha bollaşır. Fiyatlar düşer. 1 Eylülde de gırgırlar avlanmaya çıkacak. Balık genelde kışın bol oluyor. Şuanda böyle idare edeceğiz. Yapacak bir şey yok” dedi.

RAMAZANDA SATIŞLAR DURGUN
Ramazanda, satışlarının durgun olduğunu vurgulayan 15 yıllık balıkçı Levent Şenoklar (28), “Ramazan dolayısıyla öyle ahım şahım bir satışımız olmuyor. Hem satışlar yüzünden hem de havaların sert olduğu bir dönemdeyiz. Havalar çok rüzgarlı olduğu zaman öyle fazla bir balık çıkmıyor. Ramazan dolayısıyla da balıkçılar pek dükkan açmıyor. Balık fiyatları öyle çok pahalı değil. Görüldüğü gibi uygun. Şu an fiyatlar herkesin alabileceği bir şekilde. Ramazandan sonra 15 Temmuz gibi sağlam bir düşüş olur” şeklinde konuştu.
Çanakkale balık halinde, çupra 25, kupa 10, mezgit 35, karagöz 20, levrek 40 liradan satılıyor.


Kaynak: İHA