Koronavirüs salgını sonrasında en çok etkilenen sektörlerin başında gelen turizm sektörü, normalleşme sürecinde turistlere tekrar kapılarını açmak için başlatılan çeşitli hijyen tedbiri projelerine katılarak, güvenli bir tatil için ortam oluşturmaya çalışıyor. Bu kapsamda
Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan ‘Sağlıklı Turizm Belgelendirme Programı’na başvuran birçok turizm tesisi, güvenilir hijyen ortamını sağlamak için çalışmalarını hızlandırıyor. Turizm destinasyonlarında önde gelen şehirlerden olan Çanakkale’deki tesislerin de birçoğu bu programa başvurarak sertifikasını aldı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, bu konuda çok ciddi denetimlerin olduğunu dile getirdi.
 
Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) onaylı yedi yetkili firma ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından, yapılan başvurular üzerine yapılan denetimler sonucunda, turizm tesislerine verilen Güvenli Turizm Sertifikası hakkında Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer çeşitli bilgilendirmelerde bulundu. Çanakkale’deki birçok tesisisin bu sertifikayı almak için çalıştığını, bazılarının sertifikayı aldığını söyleyen Aydeğer, “Güvenli Turizm Sertifikası Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kriterleri açıklanan, Kültür Turizm Bakanlığımızın altında Çalışan Türkiye Turizm Geliştirme Ajansı tarafından da usul ve esasları yayımlanan var olan Covid-19 ile ilgili süreçte tesislerin kendilerini bu konuya daha hızlı adapte edip uluslararası bir şekilde de standartları uyumaları için uygulanan bir program. Bu program çerçevesinde Turizm Geliştirme Ajansı, Kültür Turizm Bakanlığı bağlı olan Turizm Geliştirme Ajansı işletmelerin başvurabilecek uluslararası denetçi firmalar belirledi. Sayısı yedi olan bu uluslararası firmalar, uluslararası denetim yetkisine sahip akredite firmalara başvuru yapıyorsunuz ve bu firmalar sizi bakanlığın belirlemiş olduğu 150 civarındaki kriter üzerinden sizleri denetliyorlar. Çok ciddi bir denetim süresine tabii oluyorsunuz ve bu süreç hem misafirin otele girişinden tutun, tüm yeme içme alanlarınızda ki hijyen, sosyal mesafe ve Covid-19'a karşı alınan tedbirler olmak üzere ana çerçevesinde, depolarından tutun personelinizin kendi iç mahallerine kadar, odalarınızın standartlarından, tüm hizmet verdiğiniz alanlara kadar çok katı bir denetime tâbi oluyorsunuz. Bu çerçevede uluslararası denetim firmasının denetlemesi neticesinde sizler ‘Güvenli Turizm Sertifikası’ almaya hak kazanıyorsunuz. Bu belge ile birlikte bakanlığımızın, Turizm Geliştirme Ajansı sayfasında da bu belgeye sahip olan tesisler yayınlanıyor. Hem yurtdışında, hem yurt içerisindeki seyahat acentası ve tur operatörlerine de bu konuda bu sertifikaya sahip olan oteller Güvenli Turizm Sertifikasına sahip olan otellerde ilan ediliyor tanıtılıyor bilgilendiriliyor” diye anlattı.
 
“TÜKETİCİ VE MİSAFİR GÖZÜNDE GÜVEN KAZANMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Aydeğer, bu belgenin önemine de değinerek, “Tüm Dünyada Covid-19’la birlikte özellikle bu benzerlikteki virüslere karşı artık bu sürecin bir başlangıç değil, bir süreç olduğunun herkes artık farkına varmış durumda. Bundan sonraki bu Covid-19 ve benzeri hususların devamı şu an için öngörülüyor bu nedenle de tesislerin artık bu süreçle beraber özellikle uluslararası turizme hizmet veren tesislerimizin mutlaka bu konuda kendi sertifikalandırarak, tüketici ve misafir gözünde güven kazanması çok önemli. Denetimler her ay periyotlarında devam ediyor tekrar ediyor. Denetimler son derece katı, bire bir ilgili uluslararası denetçinin geldiği ve birebir tesisteki 150'nin üzerinde ki maddeyi tek tek her cümlesine her satırına kadar denetlediği ve bunlarla alakalı raporlamaların yapıldığı bir denetimden bahsediyoruz. Bu denetim her ay gerçekleştirilecek. Belgeyi alan tesislerde her ay yine bu denetime tabi olacaklar. Aynı zamanda bunların haricinde de yılda iki sefer gizli müşteri ziyaretine de tabi olacaklar. Böylelikle buradaki belgelerinin üzerinde yer alan kare kodlarda da bu tesislerin denetim süreçte ile ilgili tüm bilgileri de ulaşılabilecek” ifadelerini kullandı.
 
“DÜNYADA İLK ÖRNEKLERDEN BİR TANESİ”
 “Güvenli Turizm Sertifikasına sahip olan tesislerin bir karekodu var. Belgelerin üzerinde duruyor. Bu karekodda o tesiste alakalı denetim süreçlerinin ilgili de doğrudan tüketicilerde bilgi sahibi olabilecekler” diyen Aydeğer, “Bu anlamda şunu söyleyebilirim Turizm Geliştirme Ajansı ve Kültür Turizm Bakanlığı bu çıkarmış olduğu sertifikasyon sistemi şu an dünyada ilk örneklerden bir tanesi. Bu çerçevede de zaten denetçi firmalar da bu konuda farkında olduğu için çok hassas davranıyorlar ve uluslararası turizm camiasında Türkiye turizminin güvenilirliğini sağlamak açısından yapılan çok önemli bir hamle. Bu çerçeveden baktığımızda bu belgenin sayısının artması bölgemizin de Turizm konusundaki olumlu imajını güçlendirecektir” dedi.
 
SERTİFİKAYI ALAN DÖRT TESİS VAR
Çanakkale özelinde de bilgilendirmede bulunan Aydeğer, “Çanakkale’de şu an için Güvenli Turizm Sertifikası alan dört tesis var. Bunlar içerisinde Akol Otel, Truva Otel, Tusan Otel ve Grand Anzak otel. Ama şu anda belgelendirme sürecinde başvuran tesislerimiz var Assos'ta. Asos'ta Dove Otel, Kervansaray Otel, Barbarossa Otel, Asos Hunters Otel. Bunlar şu anda sistemde gözüken oteller. Bu oteller ile ilgili tüm süreçlere tga.gom.tr web sitesinden başvuru sürecinde olanlar,  belge almış olan Tesisler ile alakalı tüm bilgiler şeffaf bir şekilde paylaşılıyor. Ama tabi bir süreçle alakalı bu zaten diğer tesislerde bu konuda olumlu etkileyeceğini düşünüyorum ve diğer arkadaşlarımıza diğer tesis sahipleri de bu belge ile ilgili denetimleri başvuracaklardır. Tabii ki bu sertifikayı almak için bir gayret sarf edilmesi de gerekiyor. İşletmelerin kendi içlerinde, iç prosedürlerinde de bu hem Covid-19’ a karşı hem hijyene karşı ekstra tedbirleri almaları gerekiyor. Önemli bir evrak kontrol aşaması var.  Bu çerçevede de bu testlerin bu süreçleri de kendi içlerinde çok iyi yönetilmesi gerekiyor. Yani sadece sosyal mesafe, gıda hijyeni ve bununla alakalı olan yapılacak işlemlerin haricinde önemli bir kontrol mekanizması da tesis içerisinde yerleştirmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
“SÜREKLİ OLARAK DENETLENMESİ BEKLENİYOR”
Aydeğer, açıklamasında son olarak şunları söyledi: “Bu sistem aslına bakarsanız sadece fiziki olarak oradaki dezenfektanından, sosyal mesafe işaretlerine kadar, misafir ateş ölçümlerine kadar süreçlerin uygulanmasından öte. Otelin veya İşletmenin tüm operasyonun, yani mutfağından teknik servisinde kat hizmetlerinden, yiyecek içecek birimine, işte havuzlarından, plajlarına kadar tüm alanlarındaki tüm operasyonun ciddi anlamda kontrolün altında tutması da bekleniyor sistemden ve bunu sürekli olarak denetlenmesi bekleniyor.  Bu denetimlerin sürekli olarak kontrol edilmesi, tüm kontrol ve verilerin toparlanıp sistemi sürekli sağlıklı bir şekilde yürümesinin tesisten garantisi bekleniyor. Bu çerçevede yani sisteme adapte eden tesislerin de operasyonel anlamda işletmelerinde daha bir iyileşmenin olması da bekleniyor diye söyleyebilirim.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN