İlçedeki kapalı alanda örtü altı çilek yetiştiriciliği yapılan serayı ziyaret eden Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin ile İlçe Tarım ve Orman Müdürü… , bu projenin örnek bir proje olduğunu dile getirdi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan , “Lâpseki’de Koronavirüs başladı başlaya önlemlerimiz alındı fakat üretimden yana hiçbir kaybımız olmadı. Üretimde olan insanlar, hayvansal, bitkisel olsun, yem bayilerimiz, zirai bayilerimiz olsun, Ramazan süreci dahil hiçbir zaman aksamadan devam etmektedir” dedi.
 
“LAPSEKİ ÜRETİMDEN YANA GÖZBEBEĞİ OLAN BİR İLÇEMİZDİR”
Müdür Kaçan, “Lapseki’de meyvecilik ön planda ama bunun yanında örtü altı alanlarımız da var. örtü altı dediğimiz zaman; kapalı, ekolojik dış şartlardan uzaklaştırılmış bir alanda üretim yapmayı kast ediyoruz. Bu üretimi açık alanda yapıldığı zaman mücadele biraz daha fazla olabilir. Tabi ki örtü altında da fazladır bu. Örneğin yağmur yağdığında mantar ilaçları atmak gerekir.  Lapseki üretimden yana gözbebeği olan bir ilçemizdir. Lapseki’mizde gün geçtikçe artan bir örtü altı yetiştiriciliği mevcut. Ne kadar üretimi kendi kontrolüne alabilirsen, çevresel şartlardan uzaklaştırabilirsen bu senin hep lehinedir. Biz her zaman ilçe tarım ve orman müdürlüğü olarak, kim olursa olsun üretim yapacağım diyenlerin yanındayız.  Örtü altının faydaları çoktur. Kapalı alandaki üretim çok avantaj sağlıyor. Buraya işçiyi istediğiniz zaman getirebilirsiniz” şeklinde konuştu.
 
“ÖRNEK OLACAK BİR UYGULAMA”
Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin,  “Lapseki’mizde örnek bir uygulama. Yaklaşık 300 metrekarelik bir alanda çilek üreticimizi ziyaret ettik. Burada hedeflenen bir örnek uygulama belki ilçemizde ilerleyen zamanda örnek olacak bir uygulama çünkü az bir alanda, birim maliyetinin daha düşük, üretim kapasitesinin daha fazla, daha uzun ömürlü bir üretim planlamasında senelik yaklaşık 5-7 ton arasında çilek üretimi öngörüyorlar. Örnek bir uygulama. İnşallah ilçemizde başka üreticilerimiz de yapacağı küçük ölçekte seralara örnek olur. Üreticilerimizi bu kısıtlama dönemlerinde üretime devam ettiklerinden dolayı kendilerini tebrik ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“VERİMİ DAHA YÜKSEK”
Ziyaret edilen çilek serası sahibi ise şunları söyledi: “Yaptığım araştırmalarda açık sistem çilek yapıyorduk. Ot, böcek, yabani hayvanlardan sıkıntımız vardı. İşçi bakımından çok emek istiyordu tarla. Daha sonra ortak ile beraber böyle bir proje düşündük. Deneme olarak 300 metrekare yaptık. Gübrelemesi otomatik, diğer toprağa göre verimi daha yüksek. Üç kişi rahat rahat toplar. Bunun dışında geceleri de çalışılabiliyor. Yüzde 50 verim farkı var çünkü kapalı bir ortamda olduğu için hastalık, yağmur, fırtına görmüyor. Verim de 3-4 katı artıyor. Buranın yatırım maliyeti 300 metrekarede 55-60 milyarı buluyor ama üç yılın bir yılı kendine çalışıyor iki yılı size çalışıyor. Yetiştirici arkadaşlara her konuda destek oluruz, yardımcı olur.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN