Bu sene düzenlenen 35. Kiraz Yarışmasında birbirinden çeşitli kirazlar ‘Ziraat 900’ ve ‘diğer’ kategorilerinde yarıştı. Koronavirüs sebebiyle Kiraz Festivali iptal edilse de Kiraz Yarışması’nın düzenleneceğini duyuran Lapseki Belediyesi üreticilerin kirazlarını kabul etti. Ziraat 900 kategorisinde 12, diğer çeşitler kategorisinde ise 8 olmak üzere yarışmaya toplam 20 üretici katılım sağladı.
 
Lapsekili kiraz üreticileri, belediyeden temin ettikleri kasalarda kirazlarını jürinin beğenisine çıkarttı. Jüride, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Şeker, Araştırma Görevlisi Dr. Mehmet Ali Gündoğdu, Lapseki Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Sakaltaş, Öğretim Görevlisi Mustafa Onur Ünal, Öğretim Görevlisi Neşe Yıldız, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan yer aldı. Jüri üyeleri kirazları ambalaj, meyve ağırlığı, şeker oranı, sap kalitesi ve tat kriterlerine göre değerlendirdi.
 
Yarışmanın sonucunda jürinin kararına göre; Ziraat 900 kategorisinde birinci Ahmet Aksoy'a 2 bin 500 TL, ikinci Şüheda Doğan'a 1500 TL, üçüncü Mehmet Şen'e 1000 TL, dördüncü Halil İş'e 500 TL ve beşinci İbrahim Çırak'a 300 TL ödül verildi. Diğer cinsler kategorisinin birincisi Muammer Çoban 2 bin 500 TL, ikinci Nagihan Okutucu 1500 TL, üçüncü Büşra Gündüz 1000 TL, dördüncü Mehmet Turgur 500 TL ve beşinci Fatma Okutucu 300 TL ödülü takdim edildi.
 
“ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA DAHA FAZLA KATILIM BEKLİYORUZ”
Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, yarışma sonrasında kısa bir değerlendirmede bulunarak, “Katılan tüm üreticilerimize çok teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi kiraz yarışmasında iki kategori vardı; Ziraat 900 ve diğerleri olarak. Bu yıl bir değişiklik yaparak her iki kategoride dereceye giren üç değil beş üreticimize ödül verdik. Üreticilerimizi tebrik ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha fazla katılım bekliyoruz. Üreticilerimize çeşitli ödüllerimiz var gelecek hafta kendilerine takdim edeceğiz. Şunu da söylemeden geçmeyeceğim; ilçemiz kiraz ve şeftalisiyle ünlü ama son yıllarda 1915 Çanakkale Köprüsüyle birlikte elbette köprü ön plana çıkmış oldu ama bununla birlikte Lapseki Türkiye’de meyve depolarından birisi olan bir ilçe. Özellikle şeftali ve kiraz konusunda üreticilerimizin yetiştirdiği ürünler İstanbul pazarı başta olmak üzere bazı dış ülkelere ihraç oluyor” ifadelerini kullandı.
 
“7 İLA 10 BİN TON ARASINDA KİRAZ ÜRETİMİ VAR”
Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan ise, “Lapseki'de, ildeki kiraz üretiminin yüzde 50’isi kapsıyor. İlçemizde 8 bin 500 dekar alanda yılda 7 ila 10 bin ton arasında kiraz üretimi var. Her yıl dikim sahası ve ürün kalitesi artıyor" dedi.
 
Gülçin AKIN