Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir koronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında şoför esnafının mağduriyet yaşamaması adına bazı çalışmalar yaptıklarını aktardı.

Başkan Demir, 3 Eylül tarihinden itibaren istenilecek olan ‘Servis Aracı Şoförü Seviye 3 Mesleki Yeterlilik Belgesinin’ daha ileri bir tarihe ertelenmesi için, Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna, esnaf adına girişimlerde bulunduklarını bildirdi. Vergi borçlarına, Bağ-Kur ve Sosyal Güvenlik Prim borçlarına da af getirilmesi için çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Başkan Demir mevcut takografların, dijital takograf ile değiştirme zorunluluğunun 01.01.2020 tarihinden geçerli olmak üzere 10.07.2020 tarihine kadar ertelendiğini hatırlatarak, “Coronavirüs (Covid-19) salgınından dolayı, şehirlerarası çalışan otobüsler uzun süredir çalışamamıştır. Yine bu salgının önüne geçmek için okullar kapalı olduğunda dolayı okul servis araçları 2-3 ay gibi uzun süredir taşımacılık yapamamış, D2 Belgeli tur otobüsleri çalışamamış, köylere, ilçelere ve iller arasında çalışan esnafımız bu süreçte yolcu taşımacılığı yapamamış, nakliyeci esnafımızın işleri de sekteye uğramış olduğundan dolayı, taşımacı esnafımız bu güne kadar dijital takograflarını değiştirememişlerdir. Yine, yol boylarında 15-20 tane tırı alacak şekilde dinlenme yerlerinin alt yapısı daha henüz hazır olmadığı görülmektedir. Dijital takografların değişme zorunluluğu olan, 10.07.2020 tarihinin, daha ileri bir tarihe ertelenmesi için, Okul Servis Araçları Yönetmeliği, 25.10.2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Buna göre, 03.09.2020 tarihinden itibaren, okul servis araçlarını kullanan şoförlerin, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından, Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olması zorunlu hale getirilmiştir. Coronavirüs (Covid-19) salgınından dolayı, 16 Mart 2020 tarihinde itibaren okullar tatil edilmiş, gerek taşımalı eğitim kapsamında öğrenci taşıyan, gerekse de özel öğrenci servis taşımacılığı yapan esnafımız, bugün yaşanılan süreçten (Covid-19 salgınından) dolayı taşımacılık yapamamakta ve başka da bir geliri olmayan esnafımıza tatil süresince de ücret ödenmemesi esnafımızı zor durumda bırakmıştır. 03.09.2020 tarihinden itibaren, istenilecek olan, Servis Aracı Şoförü Seviye 3 Mesleki Yeterlilik Belgesinin daha ileri bir tarihe ertelenmesi için, Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimize ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonumuza, esnafımız adına girişimlerde bulunduk. Vergi borçlarına, Bağ-Kur ve Sosyal Güvenlik Prim borçlarına da af getirilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir.”

Sevi Gözay UĞURLU