Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Odaları da, uzun zaman sonra yaptıkları birlik toplantısında bu kararları değerlendirdi. Oda Başkanı Ünal Özcan, esnafları rahatlatacak kararların alınmasından dolayı sevincini dile getirerek, bu yenilikleri anlatarak, “Çanakkale merkez ve il genelinde bizim odalarımıza kayıtlı bakkal ve bayiler kurallara uymak koşuluyla 24.00’e kadar satış yapabilecek” müjdesini verdi.
 
Halk Sağlığı kapsamında COVİD-19 salgınının ülkemizde etkisi bitene kadar ilde alınması gereken tedbirler, Vali Orhan Tavlı başkanlığındaki İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında görüşülerek kararlar alındı. Kısa zaman önce esnafların bu süreçte yaşadıkları problemlerini Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Odaları olarak valiliğe bildirdiklerini ve bu konuda çözüme kavuştukları için mutlu olduklarını dile getiren Oda Başkanı Ünal Özcan, “Yaklaşık üç ay aradan sonra pandemi süreci içerisinde bir araya gelip yapamadığımız toplantının ilkini geçtiğimiz gün kurallara uyarak gerçekleştirdik bütün ilçe ve merkez oda başkanlarımız ile birlikte. Toplantıda sayın cumhurbaşkanımızın normalleşme süreçleriyle ilgili açıklamış olduğu bazı meslek kollarında uygulanacak kurallar, saat konuları ve bazı konularda sıkıntılar yaşanıyordu” dedi.
 
“BAKKAL VE BAYİLER 24.00’E KADAR SATIŞ YAPABİLECEK”
Bu sıkıntıların bazılarının çözüme kavuştuğunu anlatan Özcan, “Vali bey ile görüşülmesinin ve önerilerimizi sunmamızın ardından Çanakkale merkez ve il genelinde bizim odalarımıza kayıtlı bakkal ve bayiler kurallara uymak koşuluyla 24.00’e kadar satış yapabilecek. İkinci olarak ise; lokanta, kahvehane gibi yerlerle ilgili kapanış saatlerini sayın cumhurbaşkanı belirledi, akşam saat 22.00. Ama şöyle bir durum söz konusu; büfeler, lokantalar paket servisi yapıyorlar. Bazı yerlerde bu yanlış anlaşıldı ve paket servisinde 22.00’de biteceği düşünüldü. Biz de bunu il kuruluna sunduk ve bu meslek grupları akşam saat 22.00’a kadar kurallar dahilinde müşteriye servis verecek, 22.00’de müşteri almayı kesecek ve süresiz olarak paket servis yapabilecek. Herkesin kafasında bir tereddüt vardı; bu işletmeler 22.00’de kapanıyor ama biz temizlik yapacağız. Müşteri çıktıktan sonra 1-2 saat, ertesi güne hazırlanmakla ilgili düzenleme yapıldı bu konuda da sıkıntı yok” ifadelerini kullandı.
 
ULAŞIM İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER YAPILDI
“Pazartesi itibariyle Ulaştırma Bakanlığı bir genelge yayınladı. Ticari araçlarda şehir içi ulaşımda ve ilçe araçlarında yüzde 50’lik kısıtlama vardı. Bu yüzde 50’lik kısıtlamaya bir düzenleme yapıldı” diyen Özcan, “Bu düzenlemenin yanında özellikle Çanakkale merkez halk otobüsleri, Biga, Çan, Gelibolu’da çalışan halk otobüsleri, bunlarla ilgili şöyle bir imkan meselesi vardı; İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı alırsa normal kapasitesinde yolcu alabildiğinin yüzde 50’si kadar ayakta taşıma yapma yetkisi verilmişti. Biz bunu sunduk kurula, bu kararı da çıkarttırdık. Pazar yerleri ile ilgili, ilçelerin ilçelere gidip gelme konusunda sıkıntılar vardı, bunları konuştuk. İlçeler arası bu sıkıntıları giderdik” diye belirtti.
 
“GENEL MERKEZİMİZ CUMHURBAŞKANI İLE GÖRÜŞMELER YAPACAK”
Başkan Özcan, “En büyük problemimiz şu an itibariyle özellikle çay bahçesi, parklar, içkili restoranlar gibi meslek grubunda saat 22.00’den sonra işletmeler kapanıyor. Bu konuda yerel yönetimin, valiliğin yapabileceği bir şey yok, bu Bilim Kurulunun tavsiyesiyle cumhurbaşkanının almış olduğu bir karar. Ankara’da il başkanları ile bir toplantımız var. Bu konuda genel merkezimiz cumhurbaşkanı ile görüşmeler yapacak. Ayın 15’ine kadar normal saate getirilebilir mi bu konuşulacak. Çanakkale gözü ile bakarsak, Çanakkale turizm ve tarım şehri. Bizim insanlarımız saat 21.00’e kadar evinden çıkamıyor. Bir çay bahçesine veya kafeteryaya kahve içmeye gitse saat 22.00’de kapanması bizim gibi şehir yapısı olanları sıkıntıya sokuyor. Ama bu geçiş süreci. Biz zamanı ne kadar kısaltabiliriz, bu gece 01.00’e çıkabilir mi bunu değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.
 
“KURALLAR PANO HALİNE GETİRİLEREK, MÜŞTERİNİN GÖREBİLECEĞİ YERLERDE ASILACAK”
Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı rehberde meslek gruplarına göre hijyen kurallarının yer aldığını söyleyen Özcan, “Bizim de beklentimiz buydu. Mesela lokantaya gittiğinizde müşteri olarak ayrı işletme olarak ayrı uyulması gereken kurallar var. Şimdi biz bu kuralları odalarımız tarafından pano haline getirilerek, müşterinin görebileceği yerlerde asılacak. Bu kurallara uyulması konusunda emniyet, jandarma ve belediye denetlemedeler. Bu konuda cezalar da yüksek hem mesleki teşekküller olarak uyarma bilgilendirmeler yapacağız ama kolluk kuvvetleri ve zabıtalar bu konuda denetimde olacaklar. Bu kurallara uyulmadığı an tekrar başa döneriz. Esnaf de bu konuda çok bilinçli. Herkes kendi isteğiyle bu kurallar uyacak çünkü kendi sağlığı da müşterinin sağlığı da önemli. Bugün esnaf da maskesiz bu işi yapmayacak, müşteri de yapmayacak” şeklinde konuştu.
 
İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’ndan çıkan diğer kararlar ise şu şekilde;  “Lokanta, restoran, kafe, pastane, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, dernek lokallerinin (iskambil, okey, tavla oyunları ve nargile satışları ile doğrudan temasa neden olacak şekilde dans/oyun vb. ile bu amaçla yapılan canlı müzik faaliyetleri hariç olmak üzere) 1 Haziran 2020 Pazartesi günü itibariyle belirlenen kurallar dâhilinde saat 22:00'a kadar hizmet vermesine ve paket servisinde zaman sınırlamasının olmamasına, lokanta veya restoran, pastane, kafe, kafeterya, kahvehane, kıraathane, kır bahçesi, dernek lokalleri ve çay bahçeleri faaliyetlerini saat 22:00’a kadar sürdürebilmelerine, söz konusu işletmeler saat 22.00’dan sonra temizlik, ertesi güne hazırlık vb. nedenlerle müşteri almamak kaydıyla çalışabilmelerine, faaliyete başlayacak iş yerlerinde temasa neden olabilecek iskambil,  okey,  tavla oyunları ve nargile satışına geçici bir süreliğine izin verilmemesine, bu işletmelerde kişiler arası mesafe ihlaline ve temasa neden olabilecek dans/oyun vb. amaçlarla müzik (canlı müzik dahil) kesinlikle yapılmamasına, sadece müşterilerin dinlemesine yönelik müzik yapılmasına müsaade edilmesine, faaliyetleri geçici süreliğine durdurulan internet kafeler, playstation vb. oyun salonları ile gazino, pavyon, meyhane, bar, birahane, taverna, disko ve benzeri yerlerin faaliyetlerine ilişkin kısıtlamanın geçici bir süreliğine devam etmesine, kamuoyunda sosyete pazarı olarak adlandırılanlar başta olmak üzere sergi ve tezgâhlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta vb. zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının yapıldığı tüm pazarlarda belirlenen kurallar ve mesafe şartlarına uyularak 1 Haziran Pazartesi gününden itibaren faaliyetlere başlanmasına, Şehirlerarası yol güzergâhları üzerindeki akaryakıt istasyonları, dinlenme tesisleri vb.  tesisler  içinde  yer  alan  lokanta,  restoran  vb.  yerlerin  zaman  sınırlaması olmaksızın faaliyette bulunabilecekler”
 
Gülçin AKIN