Şehirlerarası otobüs seferlerinin 1 Haziran itibari ile başlayacağının duyurulması üzerine, otobüs firmaları çalışmalarını yapmaya başladı. İzmir, İstanbul gibi birçok şehre ulaşım hizmeti veren Truva Turizm firması da müşterilerinin sağlığı için otobüslerini dezenfekte ederek, kurallara uygun hale getirdi.  Yapılan çalışmaları ve bu süreci değerlendiren Truva Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Kılıç, “Çin’in Wuhan kentinde tüm Dünya’ ya yayılan Koronavirüs sebebi ile tüm ülkelerde çok ciddi derecede etkilendi. Ülkemizde de 11 Mart itibari ile ilk Koronavirüs vakasının ortaya çıkması ile bu salgını hissetmeye başladık. Bakanlıklarımızın açıkladığı genelgeler ile salgın tedbirlerimizi almaya başladık. Koronavirüs salgını nedeni ile alınan tedbirlerden birçok sektör etkilendi, birçok sektör işyerlerini kapattı, Restoranlar, kafeler, seyahat sektörü tam anlamı ile durdu. Bu süreçte bizd e Truva şirketler grubu olarak yolcu taşıma sektörü ve grubumuzda faaliyet gösteren restoran ve otel işletmelerimizde hizmet vermeyi durdurduk. Tabi bizimle birlikte bu iş kollarında hizmet veren birçok firmada hizmetlerini durdurmak zorunda kaldı. Koronavirüs salgını sürecinde yolcu taşıdığımız ve Truva Seyahat’e ait olan 50 otobüsümüzü parkımıza çektik ve süreci beklemeye başladık. Devletimizin almış olduğu tedbirler dolayısı ile parklarımızdaki otobüslerimizin temizliklerini, dezenfektelerini yaptık ve sürecin bitmesini bekledik. 28 Mayıs Perşembe günü akşam saatlerinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın normalleşme sürecini anlattığı ve televizyonlardan canlı olarak verilen açıklamaları ile moral bulduk. 1 Haziran itibari ile uzun bir süreden beri hizmet vermeyen birçok iş kolunun tekrar hizmet vermeye başlayacağı müjdesini aldık” dedi.
 
“HİZMET VERECEĞİMİZ TARİH İÇİN HAZIRLIKLARIMIZI YAPTIK”
“Bünyemizde çalışan yaklaşık 770 civarında çalışanımız var. Önemli bir istihdam sağlıyoruz” diyen Kılıç, “Dolayısı ile bizler iş dünyası olarak bir an önce Koronavirüs salgını tedbirlerinin sonuç vererek, salgın sürecinden kurtulup, sürecinin bitmesini ve yeniden hizmet vermeyi bekledik ve süreç içerisinde yeniden hizmet vereceğimiz tarih için hazırlıklarımızı yaptık. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Haziranı işaret ederek yaptığı ve yeni normalleşme sürecine geçileceğini müjdelemesinin hemen ardından web sitelerimizde ve sosyal medya hesaplarımızda 1 Haziran itibari ile yolcu taşıma ve diğer iş kollarımız ile ilgilide hizmet vermeye başlayacağımızı duyurduk.1 Haziran ile ilgili hemen hazırlıklarımıza başladık” ifadelerinin kullandı.
 
“ARTIK YENİ BİR DÖNEM BAŞLAYACAK”
Otobüslerin seferler için hazırlandığı ve diğer şehirlerde konumlandığını belirten Kılıç, “1 Haziran’da yeniden yolcu taşımaya başlayacağımız için özellikle otobüs firmamızda otobüslerimizin hazırlıklarını yaptık ve seferlerimizi başlatacağımız noktalara ulaşımını sağladık. Örneğin İstanbul’dan Çanakkale’ye gelecek yolcularımız için otobüslerimiz İstanbul’a yolcuların otobüslerimize bineceği noktalarda hazır bekliyor. Yine İzmir ve farklı illere de otobüslerimizi gönderdik ve 1 Haziran’ da yolcu taşımayı bekliyoruz. Tabi 1 Haziran’ da başlayacak olan seferlerimiz ile artık yeni bir dönem başlayacak. 1 Haziran normalleşme sürecinin ikinci aşamasında yine Koronavirüs ile ilgili alınan tedbirlere uyarak hareket etmemiz gerekiyor. Maskemizi takarak sosyal mesafemize dikkat etmemiz gerekiyor. Artık selamlaşmayı ya da tokalaşmayı gönül selamı ile yapmak gerekiyor. Biz de 1 Haziranda yolcu taşımaya başladığımızda bu süreci bu tedbir ve kurallara çok dikkat ederek gerçekleştireceğiz. Grubumuzda bulunan restoranımız da yine hijyen ve dezenfektasyon kural ve tedbirlerin uyarak hizmet vermeye başlayacağız, hem mutfak bölümümüzde alınan tüm hijyen kurallarına uyulurken hizmetin servis kısmında garsonlarımız ellerine eldiven ağızlarına maske takarak hizmet verirken restoranımızda masa aralıkları istenilen aralıklarda yeniden düzenlendi. Bu kurallara ve tedbirlere riayet ederek hizmet sunacağız. Umarız bu süreçte en kısa zamanda sonlanır ve Koronavirüs salgınından tamamen kurtuluruz. Bu yeni normalleşme sürecine ihtiyacımız var, bizim işletme sahipleri olarak ihtiyacımız var, çalışanlarımızın ihtiyacı var” şeklinde konuştu.
 
“KAPASİTENİN YARISI YOLCU TAŞINACAK”
Kılıç, “Truva Seyahat olarak, otobüslerimizde de bu süreçte tedbirli hareket etmek adına bu süreçte aldığımız tedbirler var. Bununla ilgili araçlarımızda hükümetimizin vermiş olduğu genelgelerde kurallar gereği kapasitenin yarısı yolcu taşınacak. Her koltukta tek kişi oturacak şekilde planlamalar yapıldı. Bu şekilde taşımamızı sürdüreceğiz. Yaz sezonuna giriyoruz, birçok sektör hareketlenecek. Bu sektörlerin hareketlenmesi ile taşıma sektörü de yüzde yüz doluluk oranı ile faaliyet gösterecek. Biz de araçlarımızı çoğaltarak, araç içerisinde çalışan arkadaşlarımız dezenfektan kullanarak yine eldiven takarak, maske takarak ve ilaçlama yaparak bu süreçte misafirlerimize hizmet vermeyi hedefliyoruz” diye anlattı.
 
“ARACIMIZ 3 KİŞİ İLE DE GİTSE KALKACAK”
Web sitesinden satışların açılmasının ardından kısa sürede yoğun bir bilet satışı olduğunu belirten Kılıç, “Yazıhanelerimizi açıyoruz ve 1 Haziran itibariyle resmi satışlarımıza başlıyoruz. İnternetten de biletlerini alabiliyorlar. Kısa bir sürede satın almalar oldu. Talepler artıyor ve giderek artacağını düşünüyoruz. 1 Haziran itibariyle seferlerimize başlıyoruz ama tam kapsamlı bütün her yerden daha çok saatli seferlerimiz devam edecek. İzmir ve İstanbul’dan gelecek olan ziyaretçilerimiz içinse çoğalacağı tarih 2-3 Haziran olacak. 5 kişi de olsa 7 kişi de olsa sefer saatini koyduğumuz araç hareket edecek. Her saat araç kaldırmayı düşünüyoruz. Taşıma sektöründe normale dönmek adına hareket edeceğiz. Aracımız 3 kişi ile de gitse kalkacak” dedi.
 
“ARAÇLAR TAM KAPASİTEYE DÖNDÜĞÜNDE BİZ DE FİYATLARI REVİZE EDECEĞİZ”
Kılıç, bilet fiyatlarına ilişkin de bilgi vererek, “Dört ay öncesine kadar veya bir önceki yılın fiyatları yaklaşık 80 TL civarındaydı. Bu COVİD 19 sebebiyle devletimizin almış olduğu karar şöyle; tavan ücret uygulaması başlattılar. Gidilecek kilometreye göre araç kapasitesi yarı zamanla çalıştığı için fiyatlar bir tık yükseltildi. Bilet fiyatları neredeyse iki katına geldi. Örneğin İstanbul bilet ücretleri 140 TL civarına geldi. Bu rakam bizler açısından yüksek bir rakam ama bu rakamlar geçerliliği 28 Temmuz’a kadar diye biliyorum. Araçlar tam kapasiteye döndüğünde biz de fiyatları revize edeceğiz. 28 Temmuz’dan sonraki normalleşme sürecine göre olacak. Bu fiyatın yüksek olduğunu biliyoruz ama yarı kapasite ile gittiğinizde masrafları karşılamak için maalesef bunu uygulamak durumunda kalıyoruz. İnşallah bir an önce normale dönmeyi arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“SAĞLIĞIMIZ YERİNDE OLDUKTAN SONRA MADDİYAT İKİNCİ PLANDA”
Turgay Kılıç, iş adamı olarak pandemi sürecini değerlendirerek, şunları söyledi: “Bütün esnaflar bütün iş adamları ciddi yaralar aldı ama dünyada ender ya da hiç olmamış bir şeyi hep birlikte yaşadık bu süreçte. Bütün dünya kilitlendi. Bizler de iş adamları olarak, iş yerlerimizi kapatarak mağdur olduk fakat elimizde olan bir şey değil. Allah tarafından takdir böyle oldu. Bu dönemde mağduriyetlerimiz mutlaka oldu ama hem devletimizin katkıları hem de onları mağdur etmemek adına işveren olarak bizler de o süreçte destek olmaya çalıştık. Ekonomik anlamda bizler etkilendik. Personel ve kira maliyetlerimiz var, bunları karşılamak gerekiyor. Arkadaşlarımızın da ailelerini geçindirmesi adına maliyetleri üstlenmek durumunda kaldık. Süreci de devlet destekleri ile yönetmeye çalıştık. İnşallah 1 Haziran sonra da işler de eskisi gibi normale dönmeye başlar. Hem restoranlar hem taşıma sektöründe istediğimiz getiriyi elde ederiz. Mağduriyetimiz var ama önemli değil, önemli olan hepimizin, ülkemizin sağlığı, sağlığımız yerinde olduktan sonra maddiyat ikinci planda.”
 
“KAZANIMLARIMIZI, YATIRIMLARIMIZI ÇANAKKALE’DE YAPIYORUZ”
Kılıç, Çanakkale’nin tek yerel firması olduklarını da dile getirerek, “Birçok firmalar var ama biz Çanakkale merkezli bir firmayız. Kazanımlarımızı, yatırımlarımızı Çanakkale’de yapıyoruz. Bu süreçte inşallah bütün sektörler istediği verimi alır. Turizmciler olsun, otelciler olsun, farklı sektör gruplarından esnaflarımız bu süreci en iyi şekilde atlatır. Yeni dönemde gelirleri artarak devam eder, inşallah en kısa sürede de pandemi sürecinden kurtuluruz. Tek istediğimiz işimizde çalışmak daha iyi işler yapmak, daha çok personel çalıştırmak, bu amaçlar doğrultusunda hareket ediyoruz. Çanakkale sağlığına dikkat etsin, mesafesine dikkat etsin diyorum” şeklinde konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN