Türkiye Seyahat Acentaları Birliği(TÜRSAB) Körfez BTK Başkanı Ahmet Çelik, bu uygulamanın yerinde bir karar olduğunu dile getirerek, konuyla ilgili açıklamada bulundu.
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, uçak ve tren ile yolculuk yapacak vatandaşların SMS yolu ile HES kodu alacağı uygulamanın yakın zamanda başlayacağının açıklamasının ardından, seyahat edecek olan vatandaşlar konuyla yakından ilgilenmeye başladı. Uygulama ve içeriği hakkında bilgi paylaşan TÜRSAB Körfez BTK Başkanı Ahmet Çelik, turizm açısından da bu kod uygulamasının kıymetli bir sistem olduğunu belirterek, bu sayede daha sağlıklı turlar organize edebileceklerine dikkat çekti.
 
“SEYAHAT İÇİN ÇOK ÖNEM TAŞIYOR”
Başkan Çelik, “1 Haziran tarihi itibariyle yeni bir döneme geçeceğimiz süreçte Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği HES projesi ile ilgili biz Türkiye Seyahat Acentaları Birliği olarak bilgilendirmede bulundurmak istedik. Trenle, hava yoluyla, kara yoluyla, deniz yoluyla seyahat edecek olan Türkiye’deki bütün vatandaşların HES kodu almaları gerekiyor. Seyahat için çok önem taşıyor. HES kodu ile seyahat edilebileceğinin açıklanmasının ardından birçok kişi bu kod uygulamasına dair detayları araştırmaya başlamıştı” dedi.
 
“BİRÇOK ALTYAPIYI VATANDAŞA SUNUYOR”
Başkan Çelik, uygulama ile ilgili detayları paylaşarak, “HES, ‘Hayat Eve Sığar’ kodu, kontrollü sosyal hayat döneminde COVİD 19 açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığınızı, güvenli bir şekilde paylaşmanızı sağlayan ve böylece salgının takibine destek olan bir uygulama. Aslında bu deprem olduktan sonra insanlar sosyal medyada ‘Sağlıklıyım’ paylaşımına benziyor. Ama bu devlet eliyle yapılmış, daha güvenli, altyapısı daha sistematik bir uygulama. Bu konuyla ilgili, HES kodu ile uçak ve tren seyahatlerinin yapılabileceğinin açıklanması üzerine HES kodunun nasıl alınacağı da belirtilmiş oldu. SMS yöntemi ile alınabilecek. Kısa mesaj ile kodu almak için HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak TC kimlik numarası, TC kimlik seri numarasının son dört hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılarak 2023’e mesaj gönderilmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığımız böylece COVİD 19 olan bir vatandaş varsa bunun takibini ya da gittiği bölgede bu konuda herhangi bir tehdide maruz kalması durumunda kendisinin uyarılması gibi birçok altyapıyı da vatandaşa sunuyor” diye bilgi verdi.
 
“KIYMETLİ BİR SİSTEM OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”
“Biz çok kıymetli bir sistem olduğunu düşünüyoruz. Böyle bir sistemin uygulanmasından ötürü de mutluyuz” diyen Çelik, “Bütün vatandaşlar tarafından önümüzdeki süreçte kullanılmasını bekliyoruz. Böylece biz de kendi turlarımızda, müşterilerimizle ilgili olarak kendimizi güvende hissedeceğiz. Daha sağlıklı seyahatler daha sağlıklı turlar organize edebileceğiz çünkü GAP turu, Karadeniz turu gibi turlarda da HES kodunun paylaşılması gerekiyor. Yerinde ve doğru bir uygulama olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN