Koronavirüs salgının da etkilerinin büyük olduğu bu düşmeyi değerlendiren Çanakkale emlakçılarından Burak Durmaz, şehirlerarası ulaşımın şu anda kapalı olmasından da kaynaklanan bir düşme olduğunu belirtti.
 
TÜİK verilerine göre;  Türkiye genelinde konut satışları 2020 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %49,3 azalarak 42 bin 783 oldu. TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada Çanakkale’de %56,9 azalış ile 335 konut satışı gerçekleştiği bilgisi verildi.  Çanakkale' deki toplam konut satışları içindeki ikinci el satışların payı %71,6 ile 240 konut olup ilk satışların payı ise %28,4 ile 95 konut olduğu ve Çanakkale'de %25,6 azalış ile 128 ipotekli satış gerçekleşerek 29' uncu sırada yer aldığı bilgisi paylaşıldı.
 
“İNSANLARIN EVİ SORUP DA GELİP ALAMAMASI DURUMU VAR”
Konut satışlarındaki düşmeyi değerlendiren Emlakçı Burak Durmaz, “Çanakkale’de konut satışının azalmasının en büyük etkisi Koronavirüs alakalı ile olabilir. Virüs hayatımızı etkiledi. İnsanlar salgının ilk aylarında insanlar dışarı çıkmamaya başladı. Nisan’dan itibaren az az çıkılmaya başlandı. Bizi telefonla arayan müşterilerimiz soruyor fakat şehir dışında olanlar gelemiyor. Konut satışının azalmasındaki en büyük etki ise; Çanakkale gelişen bir bölge olduğu için, turizm amaçlı tercih edildiğinden de dolayı, şehir dışındaki insanların evi sorup da gelip alamaması durumu var şehirlerarası ulaşım kapalı olduğu için. Haliyle bundan dolayı bir etkilenme var” ifadelerini kullandı.
 
“EVLERİN FİYATLARINDA BİR DÜŞÜŞ BEKLERKEN, AKSİNE BİR TIRMANIŞ VAR”
Durmaz, ev fiyatlarında düşüş yerine artış gözlemlediklerini dile getirerek, “Aynı zamanda bizler evlerin fiyatlarında bir düşüş beklerken, aksine bir tırmanış var. Bunun da sebebinin, fiyatlar konusunda bir düzenleme yapılmaması, müteahhitlere olsun, kişilere olsun bununla ilgili tavan ve taban fiyat getirmemeleri. Serbest piyasa olmaması gerekiyor bence. Bununla ilgili düzenlemenin gelmesi gerekiyor. Şu anda fiyatların yüksek olması, insanların geçim derdine düşmüş olması haliyle satışları azaltıyor” dedi.
 
“İSTEDİĞİNİZ KADAR KONUT KREDİSİ FAİZİNİ DÜŞÜRÜN…”
“İkinci el daireler daha fazla satılmış çünkü daha uyguna yakalanabiliyor. Aslında müşterilerimiz ev, arsa almak istiyor fakat bunun sıfırını yönelemiyorlar” diyen Durmaz, “Maalesef şu anda ateşten gömlek. Geçen sene fiyatlar 200 bin olan daire bu sene 350 bin lira. Bu ciddi bir artış. Hiçbir sektörde böyle bir para kazanılmamıştır. Gayrimenkul kazandırır diyoruz ama gayrimenkul çok daha arttığı zaman özellikle sıfırın fiyatı arttığında insanlar almaktan uzaklaşıyor. İstediğiniz kadar konut kredisi faizini düşürün, insanlara alacak imkanı vermediğiniz sürece borçlandırarak bir şey almak zor” şeklinde söyledi.
 
“AĞIRLIKLA KIRSAL KESİMLER SATIŞ YAPILACAK GİBİ BİR İZLENİM VAR”
Durmaz, salgın süreci sonrasını da değerlendirerek, “Müşterilerle de konuştuğumuzda bizim gördüğümüz, köylerdeki arsalar ve köy evleri beklenti içinde. Şu anda salgın dönemi büyükşehirlerde yaşayan insanlara bazı şeylerin önemini hatırlattı. Şehirde dışarıya çıkamıyorken, köydeki evde kalanlar bahçesinde vakit geçirebildi. Bunun önemi anlaşıldı. Yaz aylarında salgın süreci düzeldikten sonra ağırlıkla kırsal kesimler satış yapılacak gibi bir izlenim var. Bekleyen müşterilerimiz de var bununla ilgili” diye konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN