Lapseki’de dördüncü kuşak olarak sıcak demircilik mesleğini yapan Gökay Demiral, dedesinin vasiyeti üzerine bankacılık kariyerini bırakarak, demircilik mesleğine yöneldi. Üç çocuk babası Demiral, ‘peygamber mesleği’ olarak tanımladığı demircilik hakkında, “Bu bizim sürdürmeye çalıştığımız sıcak demircilik mesleği dedemizin dedesinden bizlere kadar uzanan bir meslek. Ben dördüncü kuşak olarak yürütüyorum. Oğlumun bir tanesini de bu mesleğe yetiştiriyorum. Eski çapa işleri kalmadığı için biz de zirai aletlerin ekipmanlarına yöneldik” ifadelerini kullandı.
 
“ONA CAN VERMEK BAMBAŞKA BİR HAZ”
 “Bu meslek içimizde bir sevgi ve bu meslek dedelerimizden gelen bir meslek, sevmesen yapamayacağın bir meslek” diyen Demiral, “Okuldan çıktığımızda özellikle yaz aylarında hep imalathanede dedemizin, babamızın yanındaydık. Demircilik bir aşktır, sevdadır. Demire şekil vermek, demiri ısıtmak çekiçle vurmak bir şeylere benzetmek, ona can vermek bambaşka bir hazdır bizim için. Demirden balta, çalkı, bıçak, orak, hayvan çanı, çapa aklınıza ne geliyorsa ben yaparım” şeklinde konuştu.
 
 ‘MESLEĞE DÖN’ DEYİNCE BANKACILIĞI BIRAKTIM”
Üniversite mezunu Demiral, yaz aylarında hep babasının yanında mesleği öğrendiğini söyleyerek, “Okulum bittiğinde bankacılık mezunu olduğum için bankada çalışmaya başladım. Kısa süre sonra babam rahatsızlandı ve bir yıl içinde vefat etti. Bu sürede babam bana ‘Mesleğe dön’ deyince bankacılığı bıraktım ve demirciliğe döndüm ve işin başına geçtim. Dedelerimizin vasiyeti var. Bu mesleği bitirtmeyin diye. Ben de bir evin tek oğlu olduğumdan geçtim işin başına. Çok şükür benim üç çocuğum var. Hangi oğlumun eli yatkın olursa onu bu mesleği öğreteceğim. Dedelerimizden vasiyet yerine getirmek lazım” dedi.
 
“SIKINTI GEÇTİĞİNDE SATIŞ YAPACAĞIZ”
“Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs’ten dolayı son bir aydır genelde imalata ağırlık verdik” diyen Demirci Demiral, şunları söyledi: “Bu virüsün sıcağa işlemediği söylüyor doktorlar. Ocağın başında ateş sıcaklığı 45 derecenin üzerine çıkıyor. Elbet bir gün bitecek bu virüs. Bizlerin kârı şu; biz yaptığımız malzemenin süresi geçmez akmaz kokmaz şimdi imalat yapacağız, sıkıntı geçtiğinde satış yapacağız. Zaman zaman iyi ki dönmüşüm bu dede mesleğine dediğim oluyor.”
 
Gülçin AKIN