2020 yılının ilk günlerinde Orta Doğu’da yaşanan gelişmelerin ardından yükselişe geçen altın fiyatları her gün artarken, rekor tazelemeyi sürdürüyor. Altın fiyatlarındaki yükselişte doların, Türk Lirası karşısında yükselmesi ve ons altının 7 yılın zirvesine çıkması etkili olmuştu. Ardından yaşanan koronavirüs süreci de altında rekor üstüne rekorları getirdi adeta. Salgın ile yatırımcıların güvenli liman arayışlarının artmasıyla birlikte zirve yapan ons altın fiyatları bir miktar gerilese de iç piyasada dolarda yaşanan yükseliş gram altının yükselmesine neden oldu.
Bu gelişmelerin sonrasında Çanakkale’de de altın fiyatları adeta tavan yaptı ve kentte tüm zamanların rekoru kırıldı. Koronavirüs tedbirleri kapsamında bir süredir Pazartesi-Çarşamba ve Cuma günleri açık olan Çanakkale Kuyumcular Çarşısında dün (6 Mayıs Çarşamba) çeyrek altının fiyatı 660 TL’den satılırken, 22 ayar gram altının fiyatı ise 385 TL’ye ulaştı. Çanakkale Kuyumcular Derneği’nden edinilen bilgi doğrultusunda, tavsiye edilen satış fiyat listesindeki rakamlara göre; kentte 22 ayar altının gram fiyatı 385 TL’den işlem görüyor. Çeyrek altın ise Çanakkale’de öğle saatlerinden itibaren 660 TL’den satıldı. Yarım altın 1320 TL’den alıcıya ulaşırken, tam altının fiyatı ise 2640 TL oldu. Cumhuriyet altını da Çanakkale’deki kuyumcularda 2670 TL’den alıcıya ulaştı.

Altın uzmanları, dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle alınan önlemlerin kademeli olarak kaldırılması ve ekonomilerin yakın zamanda tekrar açılacağına yönelik açıklamaların, risk algısını görece azalttığını ifade etti. Uzmanlar dolarda yaşanan yükselişin devam etmesi durumunda gram altında 395 TL seviyesinin görülebileceğini belirtiyor.

Ersan KÜÇÜKKURU