Öğrenci temsilcisi olarak Alperen Uysal, üniversite öğrencilerinin sorularını Rektör Murat’a ileterek, Koronavirüs’ten dolayı yapılan uzaktan eğitim hakkında sorularını da yöneltti.
 
Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında, üniversitelerin uzaktan eğitime geçmesinin ardından ülke genelinde birçok öğrenci evlerinden internet üzerinden ders almaya başladı. ÇOMÜ Rektörü Sedat Murat, Öğrenci Konseyi Başkanı Alperen Uysal ile birlikte, öğrencilere süreçle ilgili bilgi vermek ve öğrencilerin taleplerini dinlemek amacıyla sosyal medya üzerinden canlı yayında söyleşi gerçekleştirdi.
 
Murat, yaptığı açıklamada, “Dünya çok önemli meraller kat etmişken bir anda böyle büyük bir sıkıntı ile karşı karşıya kaldı ve en gelişmiş, dünyanın süper güçleri şu anda paniklemiş durumdalar. Modern insan böyle bir şey beklemiyordu. Görünmeyen bir virüs insanları evlerine mahkum etti, tabi ki ne olacağı da belli değil. Bununla ilgili önemli çözümler araştırılıyor ama geçici bir süre de olsa büyük sıkıntılar yaşadığımız ve insanların önemli bir kesiminin evde bunaldıkları doğru. Zannediyorum ki gençler, yaşlılardan biraz daha iyi. Biraz daha bilinçliler ama yaşlıların evlerinde bunalım geçirdiklerini duyuyoruz. İlgiye çok daha muhtaç oldukları ile ilgili haberler alıyoruz. İslam Peygamberin şöyle güzel bir sözü var; insanlar iki nimetin kıymetini bilmezler, sadece kaybettikleri zaman değerini anlarlar. Birisi zaman, zaman geçtiği zaman artık onun telafisi yoktur. Geçen zaman oturup ağlamak hiçbir çare değildir, geleceğe bakmak gerekir ama kim hangi anda bunun farkına varırsa hiç olmazsa zamanını çok iyi değerlendirir. İkincisi, sağlık. Sağlımızın bir anda bu kadar tehdit edilir hale geleceğini hiçbir kimse beklemiyordur. Bugün en önemli profesörlerimiz, dünyanın önemli liderleri bu hastalık nedeniyle paniklemiş durumdalar” diye konuştu.
 
“DİJİTALLEŞMEYİ ARTTIRDIK”
“Korona bizlere bazı önemli dersler de verdi. Dijitalleşmeyi arttırdık, şu anda bunu gerçekleştirmiş oluyoruz. Öğrencilerimizle online dersler yapıyoruz” diyen Rektör Murat, “Öğretim odaklı üniversite olma yolunda bizim önemli adımlar attığımızı öğrencilerimiz de biliyor. Bütün konuşmalarımda öğrencilerimizin bizim için ne kadar önemli olduğunu, onların ne kadar değerli olduğu, hem başarıları hem sağlıkları bizim için çok önemli olduğunu belirttim. Bu durum bizi birbirimize daha çok bağladı. Bütün dünya çağın vebasıyla savaş yapıyor. İnsanoğlu bir taraftan şunu da düşünmeli, bir virüs karşısında ne kadar aciz kaldığını düşünmesi lazım. Korona’dan önce ve sonrası bir açıdan tartışmaları yapılacaktır. Öğrencilerimizle bunun muhasebesini yapacağız” ifadelerini kullandı.
 
“DEVAMSIZLIK KALKTI”
Geçtiğimiz haftada ÇOMÜ Senatosu’nda devamsızlık konusunda alınan karar hakkında açıklama yapan Murat, “ Biraz esprili söyleyeyim, biz devam eden öğrenciyi severiz, çalışan öğrenciyi severiz. Öğrencilerin de böyle olmasını arzu ederiz. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğrencileri ve hocaları ile araştırma üniversitesi olmak için bir hamle başlattık. Biz bu hedefimizi gerçekleştireceğiz. Bizim en önemli malzememiz öğrencilerimiz. Gelecekte bu makamları, mevkileri, bu ülkeyi gençlere bırakacağız. Öğrenciler bizim kendi çocuklarımız için değerlidir. Devamsızlık konusunda ise, tabi ki gönlümüz şunu ister; öğrenciler için de bu süreç en az zararla atlatılsın. Uzaktan eğitim, insan fıtratına çok uygun bir yapı değil. Birebire göz teması, beden dilini konuşturmak eğitimde çok önemlidir. Ama maalesef şartlar bizi bu hale getirdi. Öğrencilerimizin derse devam etmeleri önemli, fakat bu dersler kaydediliyor. Bunları öğrencilerimiz biliyor ve biz onlardan şunu istiyoruz; dersleri hiç olmazsa dersi kayıttan daha sonra uygulama üzerinden hocalarından dinlesinler. Verilen materyalleri takip etsinler. Öğrencilerimizden şunu istiyorum; hoca bir konu anlattı ve öğrenci bu konuyu daha derinlemesine araştırsın. İnternetten birçok kaynak bulabiliyorlar, bu zamanı böyle değerlendirsinler. İleride onları çok güzel günler bekliyor, eğer bilgi birikimini arttırabilirlerse. Dünyada şu anda çok iyi konumdayız. Başta cumhurbaşkanımız olmak üzere, Sağlık Bakanımız canla baş ediyorlar. Türkiye en az hasarla bu badireyi atlatmak için çalışıyor. Öğrencilerimizin bir tanesinin hasta olmasını istemeyiz. Gayret etsinler öğrenciler. Öğrenci kaç defa girdi, takip etti mi, kaç kere izledi dersi onların raporları bizlere geliyor. Biz öğrencileri bilinçli olsun istiyoruz, derslerini anlamaya çalışsınlar. Devam konusunda böyle bir kararımız var ama çalışmalarını istiyoruz. Canlı derse girmedi, sınıfa girme diye bir şey yok. Öğrencilerimizin bilgisayarları olmayabilir, telefonları ileri teknoloji olmayabilir” diyerek belirtti. Dersleri kısa tutulması için de hafta içinde öğretim görevlilerine haber vereceğini söyleyen Murat, devamsızlık ile ilgili de öğrencilere güvendiklerini vurguladı.
 
ARA SINAVLARIN NASIL OLACAĞI HOCALAR NETLEŞTİRECEK
Öğrencilerin en çok merak ettiği konu olan vize ve finaller hakkında da bilgi veren Sedat Murat, “Bu konuyu YÖK üniversitelere bıraktı. Biz de bunu tek bir şeye empoze etmiyoruz. Mutlaka herkese ödev verilecek, proje verilecek. Belki online sınav da yapılabilir. Öğrencilerimiz vizelerin nasıl yapılacağını merakla bekliyor. Ara sınavlarla ilgili önümüzdeki hafta netleştireceğiz, hocalar öğrencilerine söyleyecekler. Ama öğrenciler şunu beklemesin, bir fakülte online sınav veya bir fakülte ödev. Böyle bir şeyi hocalara empoze edemeyiz. Ara sınav ile ilgili alternatifler var ama olağanüstü dönemde olduğumuz için online da olabilir, ödev de olabilir. Ara sınav ile ilgili herkes kendine göre, dersin şekline göre, hocanın isteğine göre değişir. Bu ara sınavları konusunu öğrenciler merak etmesin, bildireceğiz. Öğrencilerimizi asla sınav için bir araya getirmeyeceğiz. Bizler evde kalmayı tercih ediyoruz. Öğrencilerimizi mağdur etmeyeceğiz. Öğrencilerimizin kendilerini yetiştirmelerini arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
YAZ STAJLARI VE YAZ OKULLARI İLERLEYEN ZAMANLARDA ŞEKİLLENECEK
Rektör Murat, öğrencilerin yaz stajları ve yaz okulları konusunda da ise, “Bu kararları önümüzü gördükten sonra, yazın netleştirilecek. Yoğunlaştırılmış şekilde çözüm bulunabileceğine inanıyoruz. Yaz okulları ise alternatifler arasında. Bu da üniversitelere bırakıldı. Önümüzdeki günlerde belli olacak. Şu anda hangi şekilde yapılacağı net bir şey söylemek mümkün değil. Yaz okulu isteyen fakülteler bunu yapabilecek. Yoğunlaştırılmış bir eğitim şeklinde düşündük ama duruma göre değişebilirdi. Öğrenciler ile birlikte bunu tartışarak, hocalarla görüşüp netleştirebiliriz” dedi.
 
“HİÇBİR HAK İHLALİ OLMAYACAKTIR”
Yükseklisans başvuruları için merak edilen konuları anlatan Rektör Murat, “Üniversite sınavları, Ales gibi sınavların önlemini devletimiz zaten alıyor. Biz şunu ümit ediyoruz; Haziran ayında sıkılaştırılmış eğitimi halledelim, Temmuz, Ağustos ayında öğrencilerimiz tatil yapsın. Ama bu sarkabilir de. Sarksa dahi hiçbir hak ihlali olmayacaktır. Haklar kaldığı yerden devam edecektir” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN