Konuyla ilgili açıklama yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkan Ünal Özcan, başvuruda bulanacak kişiler için şartları değerlendirdi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkan Ünal Özcan, Halk Bankası tarafından verilecek olan destekle ilgili açıklamalarda bulundu. Özcan, ”Esnaflarımızın yüzde 4.5 faizle 25 bin TL kredi çekmeleri için kimlik belgesi, esnaflığını gösteren belgeler, vergi kaydı ve yıllık vergi durumunu gösterir vergi levhası belgeleri ile Halk Bankasına müracaat edecek. Halk Bankası ilk olarak esnafımızın, Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifinden çekilmiş kredisi varsa ve bu kredinin ödemeleri devam ediyorsa buna bakıyor. Eğer böyle bir durum varsa esnafımız bu krediden faydalanamıyor. Neden faydalanamıyor, devletin teşvik ettiği desteklerden 2.kez faydalanacağı için. Bu nedenden dolayı krediden faydalanamıyor. Müracaat halinde Halk Bankası müracaat eden esnafın kredi notu ile ilgili bankalar arasında bir sorunu yoksa bu esnafımızdan herhangi bir gayrimenkul ve araç ipoteği istemeden kredi talebini değerlendirmeye alıyor. Eğer kredi talep eden esnafımızın kredi notunda düşüklük varsa gayrimenkul tapusu ve araç ile ilgili ipotek talebi o zaman devreye giriyor. Ama sosyal medyada paylaşılan kredi talebi ile ilgili yok vergi borcu varsa kredi verilmiyor, yok SGK borcu varsa kredi verilmiyor gibi paylaşımlar gerçeği yansıtmıyor” ifadelerini kullandı.
 
“ESNAFIN SORUNUNU ÇÖZEBİLECEK MERCİLERDEN TALEP ETMEYE DEVAM EDİYORUZ”
Ünal, bu süreçte esnaflar için çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizerek, “Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ile bir saat görüştük. Sadece Çanakkale ile ilgili elektrik ve doğalgazların borcundan dolayı kesilmemesi konusunda ilgili firmalara talimat vermesini talep ettim. Bunun yanında Milli Eğitim’e taşımalı sistemde hizmet veren öğrenci minibüsleri işleten esnafların zor durumda olduğunu, bu esnaflardan ödemesi yapılmayan esnaf varsa bu ödemelerin yapılmasını rica ettim. Ayrıca ‘Bankası bu kredileri esnafa veriyor, ama Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi hiçbir şey yapmıyor’ dedim. Esnaf Kredi Kooperatifleri’nin bu konuda yetkisi var, anlattım durumu. Sayın valimiz Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İbrahim Ejderi aradı ve bu görüşmenin ardından şu an Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi kefil ile 25 bin TL kredi vermeye başladılar. Biz esnafların temsilcisi olarak esnafları bu zor süreci atlatmaları için elimizden gelen çalışmayı yaparken bir yandan da esnafın taleplerini sorunu çözebilecek mercilerden talep etmeye devam ediyoruz. İŞKUR tarafından bugün başvuruları alınmaya başlanan kısa çalışma ödeneği konusunda yerelde işlemlerin hızlandırılması için sayın valimiz İŞKUR İl Müdürü Ali Çalışkan’ı da arayarak görüşme yaptı. Bu konu ile ilgili esnaflarımızı bilgilendireceğiz ve İŞKUR’ a yönlendireceğiz. Şartları tutan esnaflarımızı da bu destekten faydalanmasını sağlayacağız” şeklinde konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN