Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Armağan Aydeğer, işletmelerin şu anda hiçbir gelir elde edemediğine dikkatleri çekerek, yapılacak desteklerin turizm işletmeleri ve çalışanları için büyük önem taşıdığını söyledi.
 
Türkiye genelinde milyonlarca çalışanı olan turizm sektöründeki İşletmelerin faaliyetlerinin tamamı sıfır noktasında olması sebebiyle ÇATOD, çalışan, işletmeci, yatırımcı dahil herkesin ekonomik süreç ile ilgili çok kaygılı olduğunu belirtti. Konuyla ilgili olarak ekonomik destek paketi kapsamında yeni tedbirlerin hızlı bir şekilde faaliyete geçmesi gerektiğini söyleyen ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer, bu kapsamda açıkladıkları maddeleri değerlendirdi.
 
ÇATOD Başkanı Aydeğer, “Küresel salgın tüm dünyayı ve Türkiye’yi çok ciddi şekilde test etmeye devam ediyor. Bunun insan sağlığı ile ilgili olan hususlarında biz de turizm sektörü olarak elimizden geleni en üst seviyede yapmak için gayret gösteriyoruz. Özellikle Sağlık Bakanlığı’mızın bu konuda yapmış olduğu çalışmaları gönülden destekliyor ve hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz” dedi.
 
“BÜROKRATİK SÜRECİN DE HIZLANMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”
“Bu süreçle birlikte turizm sektörü en çok etkilenen sektör olmuştur ve bu etkilenme süreci çok ağır bir şekilde devam ediyor” diyen Aydeğer, “ En son cumhurbaşkanımız tarafından bir ekonomik destek paketi açıklanmıştı. Bu pakette alınacak acil tedbirlerden bahsedilmişti. Biz de sektör olarak memnuniyetle karşıladık. Fakat özellikle bu süreçlerin uygulanmasındaki bürokratik sürecin de hızlanması gerektiğini düşünüyoruz çünkü artık işletmelerin dayanacak güçleri kalmadı. Birçok işletme çok zor ve sıkıntılı bir süreç yönetmek zorunda. Bu süreçte on binlerce turizm çalışanı da aynı kaygı ve beklenti ile süreci takip etmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.
 
“ÇALIŞANLARIN İŞLERİN DEVAMI AÇISINDAN AYAKTA TUTULMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Aydeğer, bu süreçte öncelikle insanların sağlıklarının devamı ile ilgili olan çalışmaları desteklediklerini söyleyerek, “Diğer tarafta da on binlerce çalışanı olan turizm sektörünün mutlak suretle bu süreçte kendi adlarına rahat hissetmeleri önemli. Birçok işletme kış döneminden önemli miktarda borç ve yatırımlarına bağlı kredi ödemeleri ile sezona girdi. Tam sezona girerken de ortaya çıkan bu olağanüstü durum, bu şirketlerin gerek ödeme süreçlerinde gerek kredilerinde gerek ileri vadeli yapmış oldukları çek ödemelerinde çok ciddi bir zorluk ortaya çıkardı. Bu işletmelerin devamı ve çalışanların işlerin devamı açısından, bu işlerin ayakta tutulması çok önem arz ediyor” şeklinde konuştu.
 
“BİZ KRİZİ MART’TAN BERİ YAŞIYORUZ”
“Önemli olan konu, alınan ekonomik tedbir paketini başlangıç olarak görüyoruz. Bunun daha geliştirilerek, daha imkanların arttırılarak devam edeceğine inanıyoruz” diye belirten Aydeğer, “Ama mutlaka sürecin çok hızlı bir şekilde uygulanmaya başlanması gerekiyor. Hiç kimsenin bu süreçle ilgili dayanacak gücü kalmadı. Özellikle açıklanan pakette vergi ödemeleri ile ilgili Nisan ayı itibari ile ertelemeler söz konusu ama biz krizi Mart’tan beri yaşıyoruz. Aynı şekilde, vergi ödemelerinin de yine ertelenmesi sürecinin Mart ayını kapsaması çok önemli. Şirketlerin ve şahısların bu süreçte çekmiş oldukları kredilerin ertelenmesi ile ilgili konu acil ama bankalar nezdinde de çok hızlı harekete geçirilmesi lazım. Çünkü zaman aleyhe işliyor, insanlar hiçbir gelir kazanamıyor. Bunun haricinde büyük bir ödeme yüküyle karşı karşıyalar. Çalışanların ödemelerinin en azından asgari düzeyde bir an önce garanti altına alınması ve faaliyete geçmesi önem arz ediyor. İşletmelerin elektrik, doğalgaz gibi olmazsa olmaz giderlerinin belirli bir süre ödemelerinin ertelenmesi, bir şekilde birim fiyatlarının tekrar düzenlenmesi gibi ivedi tedbirlerin alınması önemli” diye sıraladı.
 
“LİKİT İHTİYAÇLARI VAR”
Aydeğer, açıklamasının devamında şunları belirtti: “En önemli konulardan bir diğeri ise, bu süreci işletmeler de kendi içerisindeki sabit giderleri yönetebilmeleri açısından bir likit ihtiyaçları var. Bu likit ihtiyacı da en azından kış süresince, işletmelerin işlerini minimum düzeyde sürdürebilmeleri için bir yıl ödemesiz bankalar tarafından desteklenecek düşük faizli ve 60 aya kadar vadesi olan uygun kredi olanaklarının bir an önce açılması.”
 
Sevi Gözay UĞURLU