Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan, ülkemizin de buna bağlı olarak etkisini yaşadığı 47 vakaya ulaşan bir salgın hastalıkla mücadele edildiğini anımsatan Başkan Özcan, . Bununla ilgili devletimiz, düzenli olarak her gün Bilim Kurulu tarafından aldığı kararları, Sağlık Bakanlığımızın açıklamaları ile alınan tedbirleri, tüm Türkiye genelinde uygulama ile mücadele ediyor. Bu, bizler için, hepimizin sağlığı için yapılıyor. En kötü ihtimalleri ortadan nasıl kaldırabiliriz, nasıl bu hastalıkla baş edebiliriz mücadelemiz var. Buna bağlı olarak kademeli olarak uygulamalar devam ederken, İç İşleri Bakanlığı genelgesiyle yaklaşık 30 meslek dalında, işletmelerin geçici bir süre, ikinci bir karara kadar kapanışına karar verildi” dedi.
 
“Esnaf ve Sanatkarlar teşkilatı olarak ilk önce halkımızın sağlığı esas” diyen Özcan; “Devletimizin almış olduğu tüm tedbirleri sonuna kadar destekliyoruz. Belki bundan sonra farklı tedbirler alınacak. Biz bu işten en ekonomik, en zararsız şekilde ülke olarak nasıl çıkabilirsek, devlet ile millet el ele bunun mücadelesini yapmamız lazım” ifadelerini kullandı.
 
“ÇANAKKALE’DEN ŞİKAYET ALMADIK”
Başkan Özcan, “Biz ülkemizde hiçbir vaka görülmeden önce bununla ilgili 4 Mart tarihinde Esnaf Odaları Birliği yönetim kurulu olarak yapmış olduğumuz toplantıda bunun en kısa sürede ülkemizde görülme ihtimalinin yüksek olabileceği düşüncesi ile Çanakkale il genelindeki 32 odamızı resmi belge ile bilgilendirerek, önce servis araçlarında, toplu ilçelerde, minibüslerde, taksilerde ve yine kahvehane gibi, kafeterya gibi işletmelerde hijyenik temizlik ile ilgili kampanya başlattık. Bu konuda teşekkür ediyorum, tüm mesleki odalarımız bu işletmelerle ilgili, bulundukları yerdeki belediyelerden de destek alarak bu hijyenik çalışmayı güzel bir şekilde devam ettirdiler. Akabinde vaka olayları gündeme gelince tüm Türkiye genelinde bu çalışmalar yapılmaya başlandı. Hemen bunun yanında gündeme özellikle hijyenik anlamında kullanılan malzemelerle ilgili fahiş fiyatlar… Biz Çanakkale teşkilatı olarak tüm odalarımıza bu konuda üyelerimize, mesleki kuruluşların tüm yetkililerine bu konuda genelge ve resmi yazıyla bilgilendirilerek, bunu sosyal paylaşım sitelerimize, resmi sayfalarımızda halka duyurarak, eğer bu konuda fahiş fiyat uygulayan işletmeler varsa Ticaret Bakanlığı’nın ihbar hattına, mesleki odalarımıza ve birliğe şikâyette bulunmalarını istedik. Şu ana kadar Çanakkale’den şikayet almadık” dedi.
 
“DEVLETİMİZİN RAHATLATICI ÖNLEMLER ALMASI LAZIM”
Esnafın bu geçici kapanma sürecinde ekonomik anlamda ne olacağı konusunda açıklamada bulunan Ünal Özcan, “Böyle sıkıntılı durumlarda dünya etkileniyor. Borsalar çöktüğünü görüyoruz. Tüm dünyada bunun ekonomik sıkıntıları olacağını herkes biliyor. Biz de çok daha fazla olabilir. Biz bundan yaklaşık 8 ay önce ülke genelinde dış kaynaklı etkilerle, dövizdeki artışlarda ekonomik anlamda sıkıntılı dönem geçirdik. Tam rahatladık derken bu bela ile karşı karşıya geldik. Devletimiz muhakkak tedbirler alacak sağlıklı ilgili. Bunu yaparken ekonomik boyutun ileriki günlerde neler getireceğini kendimiz teşkilat olarak değerlendirirken, devletimiz de değerlendirecek. Şu anda 30 mesleki kolunda işletmeler kapandı, okul, öğrenci, buna benzer esnaf ve sanatkardan düzenli alışveriş yaptığı kesim kendi illerine gitti. Çanakkale turizm şehri, Çanakkale öğrenci şehri… Anayasamızın 173.maddesi der ki, devlet esnaf ve sanatkârı koruyucu, kollayıcı tedbirler alır. Biz Çanakkale esnaf teşkilatı olarak, bir hafta önce Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve son olarak Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ile görüşme yapıldı. Biz bu durumu süreci anlatarak, sağlıkla ilgili tedbirler alınırken, işletmelerin de kendi ailelerinin ihtiyaçlarını giderebilmeleri anlamında, kendi zorunlu giderlerini, kira, sosyal güvenlik yanında çalıştırdıkları kişilerin primleri, kendi BAĞ-KUR primleri, elektrik ücretleri, su ücretleri, kullanmış oldukları krediler, biz inanıyoruz ki esnaf ve sanatkarın şu anda devletine ihtiyacı var. Devletimizin şu anda bu ödemelerle ilgili olarak rahatlatıcı önlemler alması lazım” ifadelerini kullandı.
 
“DEVLETİN BİZE HER ZAMAN SAHİP ÇIKACAĞINI İNANIYORUZ”
Tabandan gelen esnaf ve sanatkarın isteklerine göre taleplerini anlatan Özcan, şunları söyledi: “Kiralarla ilgili, devlet kurumlarının kiralık işyerlerinde çalışan esnaflarımız var, belediyelerin işyerlerinde kiracı olanlar var, vatandaşın işyerlerinde kiracı olan esnaflar var. O işletmenin normal maliyeti ile yanında çalıştırmış olduğu işçiye ödemiş olduğu SSK ücretleri, kendi BAĞ-KUR primleri, elektrik fiyatına gelen zamlar ile birlikte küçücük bir işletmenin elektrik parası kira bedeline ulaştı, eğer bu elektrik parasını esnaf ve sanatkar ödeyemez ve kesilirse ne yapacak? Geçici bir süre bu işletme kapalı olduğu süreç içerisinde zorunlu ödemek durumunda olduğumuz yükümlülüklerimizi yerine getiremeyiz, bankalara olan borçlarımızı ödeyemeyiz, biz de bu konuda sıkıntılı dönem geçinceye kadar en az 2020 yılı sonuna kadar kira konusunda esnaf ve sanatkara destek ve teşvik vermesini istiyoruz. Elektrik konusunda ödeyemeyen işletmelerimizin 2020 sonuna kadar ötelemekle ilgili kolaylık yapmasını istiyoruz. SSK ve BAĞKUR primleri ile ilgili, diğer zorunlu giderler ile ilgili… Şu an işletmeler mecburiyetten kapalı, yapacak bir şey yok ama bu kişilerin zorunda olduğu giderleri var. Biz devletimizin nasıl sağlıkla ilgili tedbirleri alıyorsak, esnaf ve sanatkar için de tedbir alacağına inanıyoruz. Ankara’da çalışmalar devam ediyor. Bu konuda kendimize göre farklı uygulama yapılması gereken çalışmalar olursa biz esnaf teşkilatları olarak tabanının sesini, kanunun bize vermiş olduğu yetki çerçevesinde ilgili tüm mercilere iletmek zorundayız. Bunu özellikle yapacağız. Devletin bize her zaman sahip çıkacağını inanıyoruz.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN