Devletin aldığı tedbirler ve bilgilendirmelerin yanı sıra vatandaşların da panik olmadan duyarlı bir şekilde önlem alması salgının yayılmasına karşı çok önemli. İçişleri Bakanlığı kararıyla sinemadan kıraathaneye, kafeden spor merkezine çok sayıda işletmenin faaliyetleri geçici süreyle durduruldu. Bu dönemde vatandaşlara çok zorunlu olmadıkları halde evlerinden çıkmamaları öneriliyor.

Çin'in Vuhan kentinde başlayarak tüm Dünyayı tehdit etmeye devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen Coronavirüs (Kovid-19) salgınından vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla önlemler alınmaya devam ediyor. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı ile yapılan değerlendirmeler sonucunda İçişler Bakanlığı genelgesiyle 81 ilde; umuma açık istirahat ve eğlence yerleri olarak faaliyet yürüten ve vatandaşların çok yakın bir mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini arttıracağı gerekçesiyle; tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları, çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine durduruldu. 
Bu kararın sonrasında Türkiye genelinde olduğu gibi dün Çanakkale’de çok sayıda işyeri kapalıydı. Durumun ciddiyetinin farkına varan vatandaşlar sokağa çıkmadı. Bazıları maske takarak önlem almaya çalışıp, dışarıdaki işlerini halletmeye çalıştı. Çanakkale genelinde belediyeler ve muhtarlıklar da sosyal medya hesaplarından yaptıkları duyurularda özellikle 60 yaş ve üzeri kronik hastalığı bulunan, vatandaşlara gerekli olmamaları halinde evlerinden çıkmamalarını önerdi. Market, eczane gibi ihtiyaçları olması halinde bunları karşılayacak personel yardımında bulunacaklarını bildirerek kendilerine verdikleri telefonlardan ulaşmalarını istedi.

Ersan KÜÇÜKURU