Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, dünyayı tehdit eden ve Sağlık Bakanlığının son açıklamalarına göre Türkiye’de 18 vakaya ulaşan koronvirüsü ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.  Vatandaşları sabırlı olmaya davet eden Şener, bu durumun geçici olduğunu belirterek, önümüzdeki bir kaç haftayı minimum hasar ile atlatmak için kurallara birlikte uyulması konusuna dikkat çekti.
 
Koronavirüsü (Covid-19) ile ilgili vatandaşları her gün aydınlatan ve önerilerde bulunan Doç. Dr. Alper Şener,  14 gün izolasyonun önemine değindi. Hastalığın alınması halinde bunun bulgularının ancak o kadar sürede ortaya çıktığını kaydeden Şener, “Lütfen bu süre içinde kimse ile görüşmeyin, dışarı çıkmayın. Erken tanı neden önemli? Enfeksiyon zincirini kırmak ve hastayı erken tedaviye almak salgında en önemli stratejidir. Bakın ABD ve İtalya’daki sorunun en önemli kaynağı bu; laboratuvar testlerinin belirli merkezlerde toplanması, örneklerin taşınması ve sonuçların geç ulaşmasıdır. Teknik alt yapısı uygun her sağlık kurumu Covid 19 testi yapmaya yetkilendirilmelidir” dedi.
 
“CİN ŞİŞEDEN ÇIKMIŞ DURUMDA...”
Korunmak için neler yapılması gerektiğini de sıralayan Şener; “Kalabalıktan uzak durmalı (özellikle 65 yaş üstü). Karantinadaki kimseyi ziyaret etmemeli. Karantina altındaki kişinin odasına maskesiz girilmemeli, çıkışta el yıkamalı. Sosyal mesafeyi  (1m) korumalı ve tokalaşmamalı yada sonrasında el dezenfeksiyonu veya el yıkanmalı. Bol su tüketmeli. C vitamini içeriği bol besin tüketmeli (portakal, limon, salatalar). Propolis ve zencefil+bal gibi bağışıklığı güçlendiren takviyelere başvurulabilir. Sigara, nargile (İran örneği) içmemeli. Televizyonda ve sosyal medyada enfeksiyon hastalıkları uzmanlık dernekleri ve resmi makamlar dışında yazılan, konuşulan spekülasyonlara inanmamalı. Diğer meslektaşlarım kusura bakmasın ama enfeksiyon uzmanları dışında hariçten gazel okuyanların görüşlerini dikkate almamalı. Çünkü bazılarının gerçekten sadece ünlü olmak adına konuştuğunu gördük. Covid 19’dan kendimizi korumanın bir yolu da yanlış bilgiler ile işin özünden uzaklaşmamaktır. Son görüş sanırım bu Covıd 19 ile ilgili tüm dünyadaki özel durum durulduğunda, bu virüste artık normal diğer virüsler arasında yerini alacaktır. Tıpkı H1N1 (Domuz Gribi) gibi. Yani bir kaç yıl içinde artık poliklinikte baktığımız hastalara ÜSYE/ASYE viral patojenler arasında ayırıcı tanıda ilk aklımıza geleceklerden olacaktır. Bu nedenle her kurum viral solunum patojenleri tanı testleri alt yapısını hazırlamalı. Cin şişeden çıkmış durumda...”
 
“ATEŞ, ÖKSÜRÜK, NEFES DARLIĞI YOK İSE…”
Doç. Dr. Alper Şener bilgilendirmelerini şöyle sürdürdü; “Ateş, öksürük, nefes darlığı yok ise Covid 19 şüphesi ile doktora gitmenize gerek yok. Özellikle acil durumlar dışındaki acil servis başvuruları hem iş yükü, hem de kendiniz açısından tehlikedir. Çünkü Covid 19 şüpheli hastaların çoğu acil servise başvuruyor. Tüm hekim arkadaşlar elektif ameliyatlarınızı erteleyiniz. Diş hekimleri de bu öneriyi dikkate almalı bence. Temiz havaya çıkın, sporunuzu, yürüyüşünüzü yapın, bolca dinlenin, uyuyun, zinde kalın. Beslenmeye dikkat edin. Tütün ürünlerinden uzak durun. Kalabalıktan uzak durun, el hijyenine dikkat edin. Evde, hastanede karantina kurallarına uyunuz. Hem kendiniz, hem de başkalarının sağlığı için. Az sabırlı olalım, bu durum geçici ve önümüzdeki bir kaç haftayı minimum hasar ile atlatmak için kurallara birlikte uymalıyız.”
 
Sevi Gözay UĞURLU