Gıda güvenilirliğini sağlamak ve farkındalığını arttırmak amacıyla, hafta boyunca sürecek gıda denetim seferberliği hızlı başladı. Çanakkale’de et ve süt ürünleri satışı yapılan iş yerlerini denetleyen gıda ve kontrol görevlileri, ürünleri detaylı bir şekilde inceledi. Taklit ve tağşiş olup olmadığını kontrol etmek amacıyla ürünlerden numuneler alındı. Mezbahada veteriner kontrolünde kesiminin yapıldığını gösteren etlerin üzerindeki mühürler de dikkatli bir şekilde incelendi, üretim ve son tüketim tarihi kontrol edildi. Ayrıca hijyen konusunda da işyeri sahipleri ve çalışanlar da uyarıldı. Gıda denetim seferberliği kapsamında Çanakkale genelinde gıda satışı yapılan 8 bin 300 işletme, 50 kontrol görevlisi tarafından denetlenecek. Kurallara uymayan işletmelere 14 bin TL ile 28 bin TL arasında idari ceza yaptırımları uygulanacak.
 
Denetimlerin kaliteyi arttıracağını belirten işyeri sahipleri, merdiven altı ürünlerden kaçınılması gerektiğini ifade ederek, onaylı işletme oldukları için her ürünlerinin standartlara uygun olduğunu ifade etti. Bu tür denetimlerin daha sıklıkla yapılmasının kaliteli ürün açısından daha iyi olacağını ve vatandaşın her zaman sağlıklı ürüne ulaşacağını vurguladı.
 
Diğer yandan gıda denetimlerine ilişkin halktan gelecek olan geri bildirimlerin de çok önemli olduğu kaydedildi. Vatandaşların Alo 174 Gıda ihbar hattını, herhangi bir usulsüzlük olduğunu düşündükleri her durumda hemen kullanmaları noktasında çağrıda bulunuldu.
 
Ersan KÜÇÜKKURU