Araştırmacı gazeteci Müge Anlı tarafından zihinsel engelli olan, Alzheimer veya benzeri rahatsızlıkları bulunan kişilerin kaybolmasının önüne geçilmesi amacıyla beş yıl önce başlatılan ‘Sevgi İzi’ projesi Çanakkale’de de birçok kişi tarafından kabul alıyor. Bu durumdaki kişilerin kaybolmaması amacıyla bileklerine kod yapılması sistemi olarak yürütülen ‘Sevgi İzi’ projesi hakkında detayları Çanakkale Bölge Gönüllüsü Dövmeci Tunç Dikici anlattı.
 
2,5 senedir Çanakkale’deki ihtiyaç duyan 300’den fazla kişiye gönüllü olarak ‘Sevgi İzi’ dövmesi yapan Tunç Dikici, proje hakkında detaylı bilgi verdi. Araştırmacı gazeteci Müge Anlı tarafından hayata geçirilen ‘Sevgi İzi’ projesinin zihinsel engelli olan, Alzheimer veya benzeri rahatsızlıkları bulunan kişiler için güvence olduğunu belirten Tunç Dikici, “Yaklaşık 5 sene önce Müge Anlı tarafından başlatılan bir proje. Çıkışının ardından bu proje çok güzel bir şekilde yayıldı. İlk numarayı kendine yazdırmıştı. O günden bu yana bu proje çok yayıldı ve birçok kişi ‘Sevgi İzi’ dövmelerini yaptırmaya başladı” diye belirtti.
 
ÇANAKKALE BÖLGESİNDE GÖNÜLLÜ OLARAK YAPIYOR
Çanakkale’deki vatandaşlara gönüllü olarak bu hizmeti verdiklerinin altını çizen Dikici, “Gönüllü olarak projeye başvuruda bulunduk. Bunu tamamen ücretsiz yapıyoruz. Evraklarımızı götürdük ve yasal stüdyo olduğumuz için onay aldık. Ardından bizi kendi profillerinde paylaşarak, Çanakkale bölgesinde gönüllü olarak bunu yaptığımızı duyurdular. Çanakkale, Ezine, Biga, Bayramiç bütün bölgelere biz bakıyoruz. Umarım diğer bu meslekteki arkadaşlar da gönüllü olurlar” dedi.
 
5 HANELİ BİR KOD BİLEĞE İŞLENİYOR
300’den fazla kişiye Sevgi İzi dövmesi yaptıklarını söyleyen Dikici, bu işlemi ise şu şekilde anlattı: “Kişiler isterlerse kendileri de benibuldular.com internet sitesine girip kaydolabilirler yahut bize geldiklerinde biz de yardımcı olabiliriz. Yakının adresi, numaraları gibi bir takım bilgileri sisteme giriyoruz. Birçok seçeneği doldurulmasının ardından sistem kişi için 5 haneli bir kod veriyor. Bu numara aynı zamanda Emniyet’e de düşüyor. Ardından bu numarayı kişinin koluna dövme olarak yapıyoruz. Bileğin üst kısmına yapılmasını daha çok tavsiye ediyoruz görünürlüğü açısından. Sevgi İzi dövmesi uygulaması için kayıt olan kişilerin ise bilgileri, fotoğrafları ya da iletişim bilgileri kesinlikle herhangi bir yerde yayınlanmıyor. Bilgiler sadece devlet yetkililer tarafından görüntülenebiliyor.
 
“BİLEĞİNDE BİR NUMARA GÖRÜRSE POLİSE BAŞVURSUNLAR”
Dikici, “Kaybolan bir kişi olduğunu anlayan vatandaşlar, bileğinde bir numara görürse polise, jandarmaya ya da en yakındaki ilgili birime başvurmaları ve numarayı söylemeleri gerekiyor. Kaybolan Alzheimer hastaları bu şekilde ailelerine sağlıklı bir şekilde kavuşabiliyorlar. Artık Sevgi İzi’nden çoğu kişinin haberi var ama yine de bilenlerin, bilmeyenlere anlatmaları da bu projenin genişlemesinde çok yardımcı oluyor” diyerek bu herkesin bu projeyi sahiplenmesini istedi. 
 
“SEVGİ İZİ’Nİ YAPTIRMAYA BEKLERİZ”
“50 yaş üstü Alzheimer hastalarına çok fazla yapıyoruz” diyen Dikici, “Rehabilitasyon merkezlerindeki ufak kardeşlerimize, epilepsi hastalarına yapıyoruz. Her alanda her yaşa yapıyoruz. Biz de rehabilitasyon merkezlerine de gidiyoruz. Böyle bir istek olduklarında bizi çağırırlarsa gideriz, gönüllü olarak yapıyoruz bunu. Bir damla katkımız olursa ne mutlu bize. Ücretsiz olarak Sevgi İzi’ni yaptırmaya bekleriz” diye anlattı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN